Разлика между Турция и Пиле

Разлика между Турция и Пиле

Турция

Пуйките и пилетата са годни за консумация птици, които често се срещат в много области. Вкусът им е подобен, но все пак има много разлики между двете птици.

  1. Таксономия

Пуйките и пилетата имат подобна таксономия и са еднакви до категорията подсемейство. И двете принадлежат към кралството на Animalia, към типа Chordata, класа Aves и порядка Galliformes. Пуйката обаче е в подсемейството Phasianidae, като родът е Meleagris. Има два отделни вида-Meleagris gallopavo, който е обикновената домашна или дива пуйка, и Meleagis ocellata, или оцелираната пуйка, която е родом от полуостров Юкатан в Мексико.

Подобно на пуйката, пилето също принадлежи към кралството на Animalia, към типа Chordata, класа Aves и отряда Galliformes. Той обаче е част от подсемейството Phasianinae, рода Gallus и подвида pf Gallus gallus domesticus. Това е видът, известен като домашно пиле.

  1. История

Вкаменелостите на пуйка са открити в началото на ерата на ранния миоцен нататък, като всички те произхождат от Северна Америка. Те са били внесени в Европа предимно от търговци от страната на Турция, поради което са станали известни като пуешки птици или пуйки.

Домашното пиле произхожда от червената джунгла птица и за първи път са опитомени за борба с петли в Азия, Африка и Европа. Има твърдение, че те са били опитомени за първи път в Южен Китай още през 6000 г. пр. Н. Е., Но не е ясно дали тези птици всъщност са свързани със съвременното домашно пиле. Те са били считани за рядка храна в древна Гърция, но развъждането на пилета се е увеличило по време на Римската империя, а също така са били считани за свещено животно и са били използвани като оракули. Все още липсват данни за това как пилето се е разпространило в много региони по света, но то се е превърнало в основен хранителен източник в много различни окръзи.

  1. Външен вид

Пуйките и пилетата са сравнително лесни за разграничаване въз основа на техния външен вид и характеристики. Пуйките са с по -голям размер от пилетата, обикновено с около 10 до 15 килограма и ще имат много дълги пера на опашката. Те също са по -тъмни на цвят от пилетата без пера по врата и главата. Пуените яйца са с тен или кафяв цвят.

Разлика между Турция и Пиле-1

Пиле

Пилетата обикновено са по -малки от пуйките. Кокошките могат да бъдат цветни или бели, като петлите имат поразително оперение с дълги течащи опашки и лъскави, заострени пера на шията и гърба. Тези пера обикновено са с по -ярък цвят от това, което се среща при кокошките. Петлите също имат голям гребен в горната част на главата, висящи клапи от кожата от двете страни на човката, наречени вълни, и ще развият шпори по краката си. Пилетата ще имат пера на главата и шията, а яйцата им обикновено са бели на цвят.

  1. Като храна

И пуйки, и пилета се консумират в много различни части на света. Те имат различни вкусове, както и хранителни разлики. Месото от двете птици съдържа витамин В6 и ниацин, които могат да бъдат полезни за предпазване от болестта на Алцхаймер и общия умствен упадък, свързан с възрастта. Както В6, така и ниацинът могат да подпомогнат енергийния метаболизъм в организма. Пуйката е с относително ниско съдържание на наситени мазнини и съдържа рибофлавин, фосфор, протеини и селен. Той също така съдържа антиоксидантния цинк, който е полезен като укрепващ имунитета и помага за регулиране на ендокринната функция и нивата на хормоните. Пуешкото месо обаче има високи нива на холестерол и натрий. Обикновено се яде през цялата година в САЩ и Канада и е традиционното ястие, сервирано на Деня на благодарността.

Пилето има тенденция да има повече калории, мазнини и холестерол от пуешкото, но също така съдържа повече омега мастни киселини и протеини. Типичната порция пилешко месо съдържа около 165 калории, докато пуешкото месо съдържа само 104. Пилето има по -малко натрий и също е добър източник на фосфор и селен. Селенът може да подобри имунната система на организма, когато се бори срещу бактериални и вирусни инфекции, срещу ракови клетки и херпесен вирус. Той също така повишава добрия холестерол, HDL, което води до по -здравословна сърдечна функция. Подобно на пуйката, тя също е с високо съдържание на холестерол.

  1. Отглеждане

Пуйките обикновено са диви, въпреки че отглеждането им в домашна среда става все по -често. Търговските сортове пуйки също са бързо растящи. Те изискват високо протеинова диета. Съвременната пуйка е хибрид, който е по -голям от дивите сортове. Това обикновено изисква изкуствено осеменяване при търговски операции, което също позволява селективно размножаване с повече избрани женски, отколкото мъжки. Това ще доведе до по -високи нива на излюпване. За разплод домашните птици (пуйки) ще се отглеждат при контролирани от околната среда условия в продължение на 28 седмици, като през това време женските растат до около 24-30 килограма, докато мъжките ще растат до 50-70 килограма. На 28 седмици женските обикновено започват да произвеждат яйца и ще снасят за следващите 26 седмици. През това време те снасят около 100-130 яйца. Яйцата се инкубират и се излюпват. След като достигнат желаното тегло, птиците се транспортират за преработка.

Повечето пилета се отглеждат и в търговски условия за месо и яйца. Те узряват с по -бързи темпове от пуйките, като им отнемат само около 14 седмици, за да достигнат размер, в който могат да бъдат преработени. Пилетата също могат да снасят повече яйца, отколкото пуйките, като някои кокошки могат да снасят над 300 яйца годишно. Някои пилета се държат като домашни любимци.

Разлика между Турция и Пиле-2

1 коментар

  1. Благодаря ви, че ме научихте на разликата между пилешко и пуешко!

Вижте повече за: ,