Разлика между Ray и Skate

Рей срещу скейт

Лъчът и кънките са и двете водни животни, които принадлежат към почти същите научни класификации. По отношение на научните класификации, кънките и лъчите принадлежат към едно и също царство (Animalia), Phylum (Chordata), клас (Chondrichthyes) и подклас (Elasmobranchii). Известно е, че класът Chondrichthyes има риби с хрущяли за скелет и имат хрилни прорези на главата. Към тази група принадлежат лъчи, кънки, както и акули и трион. Всяка допълнителна класификация (от ред към вид) между двете животни вече е различна една от друга.

Кънките и лъчите могат да се маскират на морското дъно, като се заровят в пясъка и се скрият в заобикалящата ги среда от своите хищници или натрапници. Основната разлика между двете животни е техният начин на размножаване. Известно е, че кънките снасят яйца или, от техническа гледна точка, яйценосни. Яйцата се освобождават в правоъгълни торбички или кутии, наречени „портмонета на русалки“. След това делата се депозират на сигурно място.

От друга страна, лъчите изгонват малките си като живи млади и напълно оформени. Това ги прави категоризирани като живородни. И женските лъчи, и кънките изоставят малките си след раждането. От гледна точка на анатомията, кънките имат изпъкнала гръбна перка, докато лъчите имат намалена или изобщо няма гръбна перка. Кънките също имат повече плът в опашките си без шипове в сравнение с лъчите с тънки опашки, подобни на камшик и жилеща бод. Бодът и отровата, които носят, служат за защита на лъча от натрапници или хищници. Кънките нямат бодли, но разчитат на изпъкналите образувания, които стърчат като тръни на гърба си за тяхната защита.

Лъчите често са във формата на хвърчило с гладка опашка, докато кънките имат по -кръгла или триъгълна форма с малки перки в опашката. От гледна точка на сравнение по размер, лъчите се считат за по -големи от кънките. Зъбите също са друга категория разлика между двете. Кънките имат малки зъби, докато лъчите имат пластини, които се използват за смачкване на храна.

Както кънките, така и лъчите се улавят или култивират, за да осигурят хранителни продукти като миди или да се използват като основни съставки или като деликатес в кухните на дадена страна.

Резюме:

1. Както кънките, така и лъчите споделят редица класификации, както и сходни атрибути. Това включва основен външен вид. И двете са сплескани риби със скелет на хрущял, подобни на крила и увеличени гръдни перки, които се съединяват в главата. Освен това подреждането на плакоидни люспи при всяко животно е неправилно. 2. Кънките имат само три признати семейства, докато лъчите обхващат няколко семейства. 3. Както кънките, така и лъчите често се маскират върху морското дъно като метод за защита.

4. Основните разлики между двете животни включват начина на размножаване (женските кънки носят яйца, докато техният двойник в лъчите ражда младите им живи и напълно оформени) и анатомията. 5. Разликите в анатомията включват зъби (кънките имат малки зъби; лъчите имат зъби, подобни на плочи), размер (лъчите се считат за по-големи от кънките), форма (лъчите често са с форма на хвърчило, докато кънките са оформени като заоблени или триъгълни), и опашки, при които кънките имат по -месести опашки с малки перки и без гръбнак, докато лъчите имат дълги, тънки опашки с бодли. 6. Друга разлика е техният метод на защита. Кънките имат издатини на гърба си. Междувременно лъчите имат опашки и отрова в опашките си. Видове като електрически лъчи, вместо отрова, отделят електрически ток. В този случай лъчите могат да бъдат по -опасни за манипулиране в сравнение с кънките. 7. Лъчите също са по -популярни от кънките. Много видове лъчи са разпознаваеми като лъч Манта, скат и електрически лъч.

Вижте повече за: