Разлика между Panther и Puma

Пантера срещу Пума

„Пантера“ е думата, която се използва за техническо обозначаване на всички представители на животинския род Panthera от семейство Felidae или котки. Тя включва тигър и лъв, ягуар и леопард, които имат меланистични цветови варианти, наречени черна пантера и в някои случаи бяла пантера.

Представителите на рода са единствените видове котки, които могат да реват. Тигърът е най -ранният съществуващ представител и родът вероятно е еволюирал в Азия преди около шест до десет милиона години. Те могат да бъдат намерени на различни места, особено в Азия и Африка, а също и в Америка. Тигърът е най -големият сред представителите на рода Panthera, като лъвът е на второ място. Ягуарът е най -силният сред тях, способен да се катери по дървета като леопард. Леопардът и ягуарът са забелязани.

Думата „пантера“ идва от старофренската дума „pantere“ от латинската дума „panthera“ и гръцките думи „pan“, означаващи „всички“ и „ther“, означаващи „звяр“, които се използват за всички петнисти котки, които са добри ловци и хищници. Може също да е дошло от санскритската дума „pundarikam“, което означава „жълтеникаво животно“, отнасящо се до тигъра. Днес думата „пантера“ е по -популярно използвана за означаване на черната пантера, която може да бъде или ягуар, или леопард.

Друг представител на семейство Felidae или котки, наричан още пантера, е пумата, а планинският лъв е пумата. Това е род от семейство Felidae, който е роден в Америка. Тя е по -тясно свързана с домашната котка, отколкото с нейния братовчед, лъвът, на когото прилича на външен вид. Размерът му варира в зависимост от местообитанието му, но пумите често се срещат в планинските райони, поради което името е планински лъв. Това е самотно животно, което е широко разпространено в различни части на Америка, като му дава няколко имена и прави пумата животното с най -много имена.

Думата „пума“ идва от португалската дума „cucuarana“, която е получена от езика Tupi, докато думата „puma“ идва от испанската дума „puma“, която е получена от езика Quecha в Перу.

Резюме:

1. Думата „пантера“ се използва за означаване на представители на животинския род Panthera, които включват тигър, лъв, ягуар и леопард, докато думата „пума“ се отнася до рода Puma, който е и името на неговия член, пума. 2. Както пантера, така и пумата са членове на семейство Felidae или котки, като пантера е родом от Азия и Африка, въпреки че може да се намери и в Америка, където пумата е местна. 3. Думата „пантера“ също се използва за обозначаване на меланистичните мутации на ягуара и леопарда, които са или черни (черна пантера) или бели (бяла пантера), докато „пума“ се използва за означаване на планинския лъв или пума. 4. Думата „пантера“ идва от гръцките думи „pan“ (всички) и „ther“ (звяр), докато думата „puma“ идва от езика Quecha в Перу чрез испанската дума „puma“.

1 коментар

  1. Благодаря за информацията

    надявам се приложената снимка да я направи изящна

Вижте повече за: