Разлика между опосум и опосум

Въведение

Опосумите и опосумите принадлежат към групата бозайници, известни като торбести. Торбестите, подобно на други бозайници, са покрити с коса и раждат живо, въпреки че нямат дълъг период на бременност . Торбестите са значителна група сухоземни бозайници в Южна Америка и Австралия, докато в Северна Америка има само един естествено срещащ се торбица, опосумът. Всъщност австралийският опосум е получил името си поради отдалечената прилика с американския опосум!

Научни класификации

Американският опосум всъщност се нарича опосум, от научния ред Didelphimorphia и семейство Didelphidae, с най -малко 103 различни вида. Терминът опосум правилно се отнася до австралийските животни от подоред Phalangeriformes от разред Diprotodontia.

Географско разпространение

Опосумите се срещат само в Северна Америка, въпреки че има „воден опосум“, известен също като япок, който се среща в Централна и Южна Америка. Посумите от друга страна са от Австралия, но не и от Нова Зеландия, Нова Гвинея, Индонезия и някои малки острови в Тихия океан. Опусът с четки опашки намери пътя си към Нова Зеландия преди повече от сто години.

Физически характеристики

Диделфиморфите или опосумите са малки до средно големи торбести, с вариации в размера в приблизителния диапазон на малка мишка до голяма котка. Повечето опосуми имат дълги муцуни, тесен череп с подчертан сагитален гребен. Те също имат голям брой зъби с малки резци, големи кучешки зъби и трикуспидални кътници. Много опосуми обитават дървета, поне частично и са всеядни. Диделфиморфите ходят с изправени крака, а задните им крака имат противоположна цифра без нокти. Северноамериканският опосум има гола опашка, за разлика от австралийските опосуми, които имат космати опашки .

Посумите са четириноги торбести с изпъкнали средни резци и дълги дебели опашки. Най -малкият опосум, разговорно известен като тасманийски пигмейски опосум, има дължина на тялото по -малка от 3 инча и тежи около 10 грама. Най -големият, Bear Cuscus, може да тежи повече от 7 кг. Посумите са предимно нощни и обикновено тревопасни или всеядни.

Опосумът има тъмно сиво покритие, въпреки че някои се отклоняват към жълто-кафяви тонове, докато опосумът е предимно сив на цвят. Виждани са и аномални бели опосуми.

Необичайни факти

Опосумите са демонстрирали частичен или пълен имунитет към много видове змийски отрови. Те имат способността да смилат голямо разнообразие от храна, но също така ядат скелетите на гризачите, тъй като се нуждаят от високи нива на калций. Въпреки че не са толкова сладки като котките, те убиват хлебарки и плъхове на собствената си територия. С халукса или противоположния пръст на задните крака, опосумите са единствените бозайници, различни от приматите с способност, подобна на палец. Те също така имат съзнателен контрол върху опашката си за предварителен преглед, която могат да използват като пета ръка.

Посумите имат редица хищници в дивата природа, включително лисици, котки, грабливи птици, тасманийски дяволи, кучета, динго и змии. Те са самотни животни и рядко се групират, освен за чифтосване. Женски опосум ражда до четири бебешки опосума след кратък период на бременност от около две седмици, след което бебетата се преместват в торбичката на майката, докато започнат да се хранят сами. Обикновено само едно дете от опосум оцелява около шестте месеца, така че те са необходими, за да станат способни на независимо оцеляване.

Разлики

Като се има предвид, че опосумът и опосумът се отнасят до редица различни разновидности на торбести, най -лесният начин да се очертаят разликите между тях е да се опише по един от всеки тип.

Австралийският обикновен опосум е уникален за Нова Зеландия и Австралия, докато северноамериканският опосум от Вирджиния е роден в източната част на САЩ, но се е разпространил в западната част на САЩ и Централна Америка. Посумът от четка опашка е един от най -големите видове опосуми и може да нарасне до три фута на дължина. Вирджинският опосум расте до около метър и половина, приблизително между 15 и 20 инча. Опосумът е кафяв, кестеняв или сив с подкосъм, оцветен в гъби, и с космати лица и опашка. Опосумът има сребристо сиво до сиво черно палто с бяло заострено лице, розов нос и крака и плешива опашка. Козината на опосума е със средна дължина и плюш, докато опосумът е груб с дълги плоски косми. Животът на опосума е приблизително 6 години, докато опосумът живее някъде между 2 и 4 години.

Заключение

Посумът е получил името си от далечните си торбични братовчеди, опосума, когато сър Джоузеф Банкс погрешно е предположил, че принадлежат към едно и също непосредствено семейство. Двете животни имат толкова общи черти, колкото всички торбести, и съмнителната разлика, че се смятат за вредители от хората.

Вижте повече за: , ,