Разлика между мишки и плъхове

Мишки срещу плъхове

Честа грешка на мнозина е неправилното идентифициране на плъх от мишка или мишки. Причината за това е, че и двамата попадат в едно и също семейство гризачи, въпреки че са различно от различни научни класификации. За необученото око двамата гризачи изглеждат еднакви в някои аспекти, но внимателното изследване показва друго.

Въпреки че има много видове плъхове (памучни плъхове, черни плъхове, норвежки плъхове, африкански плъхове, пакети, дървени плъхове, голи къртици и кенгуру плъхове и други). Гризачите, които хората често считат за плъхове, са средно големи вредители или домашни видове-Rattus rattus (черни плъхове) и Rattus norvegicus (Норвежки плъх).

Обратно, мишките са гризачите, които хората обикновено описват като по -малки по размер и с дълги, но тънки опашки. Най -често срещаните видове мишки са полските мишки, опушени мишки, соли, бодливи мишки, еленски мишки и домашни мишки. Най -често срещаният от тях вероятно е Mus musculus (домашни мишки), с който хората често се сблъскват.

И двамата гризачи в най -ранните етапи от живота си изглеждат еднакво. Ето защо е важно да се разграничат двете в техните възрастни етапи и да се различават само домашните плъхове или мишки от вредители, за да се избегне объркване. По принцип плъховете са по -големи от мишките. Те са почти като гълъби по размер в сравнение с размера на врабчетата на обикновената мишка. Поради размера си, плъховете също са по -тежки от повечето мишки. Те обикновено тежат между 0.5-1 lb.в сравнение с типичната мишка с тегло приблизително ½ унции. малко повече или по -малко. Плъховете също са по-дълги (9-11 инча дължина) от мишките (само 3-4 инча). Към дължината му се добавя и опашката му от 7-9 инча в сравнение с 3-4 инча на мишката. Главата на плъха изглежда набита и тъпа, докато мишката изглежда има по -остър, триъгълен, по -малък размер на главата. В допълнение, плъховете имат още една допълнителна двойка зърна от мишките, които имат само пет чифта.

По отношение на растежа, бебешките плъхове се развиват много по -късно, защото ще отнеме поне шест дни, докато очите му се отворят, и ще пораснат козина след около 15 дни. Мишките отварят очи два пъти по -рано (само за три дни) и ще развият козина още на десетия ден от живота. Плъховете също имат по -дълги (5/8 инча) извити изпражнения, докато мишките имат по -къси (1/8 инча) изпражнения, които изглеждат заострени в двата края. И накрая, интересно е да се отбележи, че плъховете понякога могат да ловят мишки, но не и обратното.

Резюме:

1. Плъховете се различават в много аспекти от мишката физически, защото имат по -голямо тяло, по -голямо тегло, по -голяма дължина на тялото, по -дълга опашка, по -голяма глава и имат повече двойки зърна. 2. Бебето плъх отваря очи и расте козина много по -късно от бебешката мишка. 3. Плъховете имат по -дълъг изпражнения от мишките. 4. Плъховете също могат да ядат мишки, но не и обратното.

Вижте повече за: