Разлика между Мастодон и Мамут

Мастодон срещу Мамут

Бозайниците са животни, които притежават коса, дишат с въздух и имат млечни и потни жлези. Видът бозайници е разделен на два класа: прототерии (яйцеслойни слоеве) и терия, която се състои от торбести и плацентарни.

Плацентите са бозайници, които имат плацента, която храни тяхното потомство, докато е още в утробата на майките. Хората и повечето животни са плаценти, включително слонове, които са тясно свързани и приличат на два изчезнали бозайници, мастодонти и мамути.

Мастодонтите са били големи, бисквитни видове бозайници от животинския род Mammut, които са съществували до преди около 11 000 години. Те обикаляха древните прерии в Азия, Африка, Европа, Централна Америка и Северна Америка. Най -ранният вкаменелост е открит в Демократична република Конго, въпреки че някои са открити и в Англия, Холандия, Гърция, Румъния, Централна Америка и Северна Америка.

Мастодоните бяха браузъри; хранели се с листа и листа на дървета. Зъбите им бяха с форма на конус и тъпи, подходящи за ядене и дъвчене на листа. Бивните им бяха къси и тънки, които се извиваха нагоре. Черепите им бяха плоски и големи, а главите им бяха разположени само на няколко сантиметра от гръбнака и не стояха изправени. Те също бяха по -къси и по -леки от другия изчезнал, голям бозайник, мамута.

Мамутите бяха по -тясно свързани със съвременния слон. Те принадлежаха към рода Mammuthus и семейство Elephantidae. Те са живели преди около 4,8 милиона години и са изчезнали преди около 4500 години. Бивните им бяха дълги, дебели и извити. При някои видове те са имали покритие от дълга коса. Главите им бяха изправени и бяха най -високата точка на телата им, за разлика от тази на мастодонтите.

Те бяха големи, с размери до пет метра височина и тегло най -малко осем тона. Мамутите бяха пасища; хранели се с трева, водорасли и билки. Те имаха висококоронени зъби, които бяха идеални за ядене на трева и други ниско разположени растения. Те имаха същата социална структура като съвременните африкански и азиатски слонове, живеещи в стада, които бяха начело с матриарх или женски слон. Биковете, от друга страна, живееха сами и понякога образуваха хлабави групи, когато узреят.

Думата „мастодонт“ е използвана от френския натуралист Жорж Леопол Кретиен Фредерик Дагоберт за обозначаване на зърната, подобни на зърната на изчезналите зъби на бозайник. Произхожда от гръцката дума „mastos“, означаваща „гърда“ и „odont“, означаваща „зъби“.

Думата „мамут“, от друга страна, идва от руската дума „мамот“, означаваща „земя“, където останките на изчезналите бозайници са открити в началото на 1700 -те години. Това се отнася до големия размер на животното в началото на 1800 -те.

Резюме:

1. Мастодонтът е едър бозайник, който е изчезнал преди 11 000 години, докато мамутът също е едър бозайник, изчезнал преди 4500 години. 2. Мамутът беше по -голям и по -тежък от мастодонта. 3. Някои видове мамут са имали дълга коса, докато мастодонтите не са. 4. Мамутът беше по -тясно свързан със съвременния слон.

2 коментара

  1. Прасетата нямат потни жлези. Бозайници ли са? Или не?

Вижте повече за: