Разлика между Леопард и Пантера

Леопард срещу Пантера

Животинският род Panthera от семейство Felidae се състои от животни, които се считат за големите котки; тигърът, лъвът, ягуарът и леопардът. Те са животните, които са оборудвани със специална морфология на ларинкса, която им позволява да реват.

Терминът „пантера“ идва от гръцката дума „пан“, означаваща „всички“ и „ther“, означаваща „граблив звяр“, която се използва за описване на животните, които са в състояние да убиват и ловуват други животни. Думата „пантера“ се използва за позоваване на всички забелязани, големи котки.

Въпреки че корените им не са ясни, родът Panthera еволюира в Азия, където се срещат повечето от тези котки . Те идват от изчезналия Veritailurus schaubi, който е представител на рода Puma. Те са съществували преди повече от три милиона години.

„Пантера“ също се използва, за да се отнася специално за черната пантера, която не е подвид, но е името, с което са известни меланистичните породи ягуари и леопарди. В Латинска Америка те са черни ягуари, докато в Азия и Африка те са черни леопарди. Наречени също пантера са големи котки, които са жълтеникавокафяви или петнисти, и бели котки като бялата пантера.

Леопардите, от друга страна, са най -малките от четирите големи котки и някога са били срещани в голям брой в Азия, Африка и Сибир. Днес те могат да бъдат намерени само в Африка и в по -малък брой в страните от Индия, Пакистан, Шри Ланка, Китай и Малайзия.

Характеризират се с дълго тяло, голям череп и къси крака. Въпреки че са по-малки в сравнение с другите видове големи котки, те са оборудвани с мощни челюстни мускули и силни лопаточни мускули, които им позволяват да се катерят по дървета и да носят тежки товари. Козината им има розетки, които приличат на тези в ягуарите, въпреки че те варират в зависимост от местообитанията им. Те могат да се адаптират във всяко местообитание и са много хитри; способни да се нахвърлят върху плячката си с висока скорост. Тъй като са от един и същ вид, черната пантера и леопардът имат по същество същите характеристики, с изключение на тези черни пантери, които са меланистични породи на ягуара.

Резюме:

1. „Пантера“ е дума, която се използва за обозначаване на четирите големи котки, а именно; лъв, тигър, ягуар и леопард. По -често се използва за обозначаване на меланистичните породи на ягуара и леопарда, които са черната пантера и бялата пантера, докато леопардите са най -малките от големите котки. 2. И пантера, и леопардът имат способността да реват и могат да имат същите характеристики, с изключение на тези пантери, които са меланистични породи на ягуара. 3. Леопардите имат жълта козина с розетки, разпръснати по козината им, докато черните пантери са черни на цвят без розетки. 4. Думата „пантера“ идва от гръцките думи „пан“ и „тер“, което съответно означава „всички“ и „хищни животни“, докато думата „леопард“ идва от комбинацията от гръцките думи за лъв и пантера.

3 коментара

  1. Разлика в уебсайта между.net. Благодаря за изясняването на разликата между ягуар и леопард за r.

  2. Думата пантера на гръцки идва от думите „pan“, което означава „всичко/всичко“ и „thera“, което означава лов, така че е по -скоро като „този, който лови всичко“

  3. Това е отвъд очарованието, аз съм един от онези хора на 63, които имат разнообразни отпечатъци от котки в цялата ми къща и винаги се опитвам да кажа на всички, че това не е леопард, а Пантера, не, това не е него! Благодаря ви, че изяснихте толкова много неща

Вижте повече за: