Разлика между Holstein и Brown Swiss

Холщайн срещу кафяв швейцарец

Кафявият швейцарец и холщайнът са две от най -известните породи говеда в света. Въпреки че има около 800 различни породи говеда или повече, именно тези две стигат до върха на списъка поради несравнимия им добив на мляко годишно. Така че те са много търсени сред животновъдите и собствениците на млечни продукти. Holstein и Brown Swiss всъщност идват от Европа.

Произхождаща от Холандия, кравата Холщайн е най -добрата крава по отношение на млечните продукти или производството на мляко . Известен също като фризийски или холщайн-фризийски говеда, той е с по-големи размери в сравнение с други крави и се характеризира с техните отчетливи черно-бели петна. Някои от тях също могат да имат червеникав или кафеникав цвят, въпреки че това е доста рядко. Освен това може да тежи до 580 кг.

Обратно, породата кафяви швейцарски говеда идва от швейцарските Алпи (Швейцария). Поради първоначално суровия си климат, те са се научили да се адаптират към средата, чийто климат може да достигне до изключително крайно ниво. Той също е доста голям като холщайнския добитък, но има уши, които изглеждат по -космати от тези на холщайнците. Много животновъди обичат да отглеждат кафяви швейцарски говеда поради лекотата им в отглеждането. Това е така, защото те не са чувствителният тип за разлика от Холщайните. Те също изглеждат по -дружелюбни, по -послушни и с тях се справя по -лесно. Без други специални изисквания за отглеждане, тази порода сега се превърна в най -добрата порода говеда по отношение на годишното производство на мляко. Физически тази порода има по -светъл цвят на кожата, който обикновено изглежда кафяв или сребрист.

Двете породи говеда, освен разликата в цвета, също се различават по размер, тъй като холщайните обикновено са по -големи и по -тежки от повечето кафяви швейцарски говеда. Холщайнът е и говедата номер едно по отношение на производството на мляко, тъй като има годишен кумулативен обем от 23 000 кг. годишно, за разлика от 20 000 кг. годишен доход за кафявите швейцарци. Млякото на последното също има тенденция да има повече съдържание на мазнини.

Резюме:

1. Холщайн е по -голям и по -тежък от кафявия швейцарски добитък. 2. Холщайн обикновено се характеризира със своите черно-бели петна, докато кафявият швейцарец има сребрист или светлокафяв вид. 3. Кафявите швейцарски говеда са склонни да имат по -пухкави уши. 4. Холщайнът идва от Холандия, а кафявият швейцарец е от Швейцария. 5. Холщайн е говедата номер едно по отношение на производството на мляко, докато кафявите швейцарци заемат само второ място. 6. Кафявото швейцарско мляко съдържа повече мазнини (4%) от холщайнското (3,7%).

Вижте повече за: