Разлика между козе и агне

Коза срещу агне

Животинското царство е много разнообразно. Състои се от различни организми, които имат сложни клетъчни структури и могат да се движат сами. Той е разделен на шест класа, а именно; Insecta, Chordata, Amphibia, Reptilia, Aves и Mammalia. Козите и агнетата или овцете принадлежат към класа на бозайниците, семейство Bovidae и подсемейство Caprinae. Въпреки че са тясно свързани, те са два различни вида. Коза е Capra hircus с 60 хромозоми, докато овцете или агнето са Ovis aries с 54 хромозоми.

Те също се различават в хранителните си навици, въпреки че и двамата ядат растения. Козите предпочитат да ядат горната част на растенията, докато агнетата предпочитат да ядат растения, които са разположени близо до земята. Овцете или агнетата ядат повече от козите, така че те трябва да бъдат контролирани.

Козите са по -независими и интелигентни, докато агнетата обичат да останат с стадото и да се загубят лесно, когато са отделени от други агнета или овце. Те имат различен глас, а козите имат отчетлива миризма, особено когато са сексуално активни, докато агнетата не миришат като козите. Физически те са още по -различни. Козите имат рога и опашки, които могат да сочат нагоре, докато овцете или агнетата обикновено са без рога и имат само гриви, но има и такива, които имат прибрани рога и къси опашки.

Козите имат козина, която не изисква стригане, и техните копита трябва да се подстригват редовно. Овцете или агнетата, от друга страна, имат руно, което трябва да се стриже веднъж годишно, и копита, които се нуждаят от по -малко грижи. И двете са податливи на паразити, въпреки че козите лесно се заразяват с въшки и трихофития, докато агнетата могат да бъдат заразени със стомашни червеи и паразити. Сравнявайки млякото си, овцете или агнетата имат мляко с по -високо съдържание на мазнини от козите. Докато месото им е сходен на вкус, козето месо има по -ниско съдържание на мазнини и холестерол от агнешкото месо. Тя е много постна и богата на протеини и има много вкус на еленско месо, еленско месо и говеждо месо.

Резюме:

1. Овцете или агнетата са бозайници, принадлежащи към семейство Bovidae и вид Ovis aries, докато козата е бозайник, който също принадлежи към семейство Bovidae, но е от вида Capra hircus. 2. Козите имат 60 хромозоми, докато агнето има 54. 3. И двете ядат растения, но козите ядат върховете на растенията, а не тези близо до земята, както агнетата. 4. Козите са интелигентни и независими, докато агнетата са много зависими един от друг. Те се губят, когато са отделени от стадото. 5. Козите миришат и са склонни да привличат паразити като въшки и трихофитии, докато агнетата са по -малко миризливи и са склонни да се заразят със стомашни червеи. 6. Овче мляко има по -високо съдържание на мазнини от козе мляко. 7. Козето месо е по -постно, с по -малко мазнини и по -малко холестерол, докато агнешкото месо има по -високо съдържание на мазнини и холестерол. 8. Козите имат коса, която не трябва да се стриже редовно, докато овцете или агнетата имат руно, което се стриже поне веднъж годишно. 9. Агнетата имат подрязани опашки и обикновено са без рога, докато козите имат рога и опашки, които могат да сочат нагоре.

1 коментар

  1. Винаги съм искал кози и овце. Можете ли да споменете какви билки, отглеждани в пашата, биха засегнали стомашните паразити при овцете? Тогава билки за кози? Някои може да се наложи да се прилагат, но други може да се отглеждат и да потискат нотките и червеите, или да се ядат от кози и овце. Помага ли издигнатата площ на Рики да ги предпази от влажни почви и подобни?

Вижте повече за: