Разлика между риби и влечуги

reptiles Риба срещу влечуги

Рибата е животно, което живее само във водата, докато влечугото живее както на сушата, така и във водата. Рибата е водно гръбначно животно, което е студенокръвно или извънматочно. Влечугото също е хладнокръвно животно, което е покрито с люспи или люспи. Рибите също имат люспи, въпреки че ги няма при хрущялните риби. Те имат сдвоени или несдвоени перки, докато влечугите имат малки крака за крайници. Рибите се срещат изобилно в морето или в сладките води. Може да видите влечуги във вода или на сушата като крокодили и алигатори в реките, гущери и хамелеони във вашата къща или градина. Някои примери за риба са минога, акули, риба и др. , Докато гущери, крокодили, змии, костенурки и др. Са влечуги.

Влечугите обикновено са яйценосни, тоест снасят яйца, въпреки че много от видовете влечуги също раждат живо. Това не е случаят с рибите, които развиват яйца извън тялото си с външно оплождане. Перките на рибата всъщност са модифицирани крайници, които са пригодени за плуване. Влечугите имат нокти на краката си (с изключение на гущерите без крака). Яйцата им са околоплодни, което ги прави подходящи за снасяне на яйца на сушата. Рибите дишат чрез хрилете, които са направени от нишковидни структури, известни като нишки. Те глътват чист въздух от устата и го освобождават през хрилете. Влечугите имат плътен череп с носни отвори; те имат бели дробове, които се вентилират чрез аксиална мускулатура.

Всъщност, като се има предвид теорията за еволюцията, рибата е доминираща форма на морския живот, която в крайна сметка се е превърнала в влечуги и други сухоземни гръбначни животни. Влечугите обикновено имат трикамерно сърце с предсърдия, преградена вентрикула и две аорти. За разлика от това, сърцето на рибата е двукамерен орган, който позволява циркулация на кръв през атриума в камерата. Отделителната система на влечугите се осъществява от два бъбрека, които не могат да произвеждат урина. Следователно, абсорбцията на вода при влечуги се извършва от дебелото черво. Рибите разпространяват азотните си отпадъци през хрилете. Соленоводните риби губят вода чрез осмоза.

Резюме

Рибите живеят само във вода; влечугите могат да живеят както на сушата, така и във водата. Рибите имат гръбни или вентрални перки за движение; влечугите имат скъсени крайници за целите на движението Влечугите имат сърце с три камери, а рибите имат сърце с две камери. Кожата на рибата е подобна на зъбите или мезодермата, откъдето произхождат. Кожата на влечугите е люспеста, груба, водонепроницаема и неправилна

Последни публикации от Abishek ( виж всички )

1 коментар

  1. рибата живее само във вода

Вижте повече за: