Разлика между койоти и лисици

Койотите и лисиците са членове на едно и също семейство, Canidae - известни като кучешките. Като се има предвид възможността да ги забележите в местообитанията им, може да бъде предизвикателство да забележите разликата между койот и лисица поради приликите им с един поглед. Но като се вгледаме внимателно, първо бихме забелязали, че койотите са много по -големи от лисиците.

В семейството койотите са по -големи от лисиците, но са по -малки от вълците. За да се премахне объркването на приликите между лисиците и койотите, тази статия подчертава ключовите разлики между тези видове. Обикновено семейство Canidae се категоризира допълнително във Vulpini, където падат лисиците, и Canini, където падат койоти и вълци .

Разлика между койоти и лисици

Какво представляват лисиците?

Лисиците присъстват в различни видове . Обикновено сивите и червените лисици са разпространени в Северна Америка, Канада, Южна Америка, Европа, Азия и дори Африка. Те са много гъвкави и адаптивни кучета, които могат да заемат различни навици, било то тревни площи, пустиня, планини или гори. Някои дори намират убежище в местообитания, които са в непосредствена близост до човешките същества поради страха от койоти, ако нахлуят на тяхна територия.

Въпреки че цветовите вариации могат да се различават, особено между сивата и червената лисица, лисиците обикновено се забелязват с остра приказка и дебели муцуни. Като най -малките кучешки зъби те тежат между 8 и 20 килограма. Те живеят солидарно през повечето време и ловуват сами, но могат да се срещнат по време на брачния им сезон. Зимата отбелязва брачния им сезон и 2 до 12 малки се оживяват.

Лисиците имат 52-дневен период на бременност. След раждането малките се държат в бърлогата в рамките на първите 3 седмици, докато се хранят. През 4 -тата седмица те започват да изскачат от бърлогата, но все още се наблюдават от родителите си. След 6 месеца те преминават в зряла възраст, където могат да започнат да намират своите половинки и да живеят независимо.

Що се отнася до диетата, лисиците могат да се хранят както с малки животни, така и с плодове . Те ловуват зайци, птици, влечуги , змии, насекоми и други дребни бозайници. Поради своята компактност те са неспособни да ловуват елени, овце, кози и пр. Те често спестяват останките, за да ги консумират на следващия ден, но койотите обикновено крадат храната.

На външен вид червените лисици имат бял връх на опашката, дълга опашка с дължина на тялото и черен цвят зад върховете на ушите. Тогава сивата лисица има черен връх на опашката и оранжев цвят зад върховете на ушите. Само цветовите вариации се различават, докато другите характеристики са идентични.

Разлика между койоти и лисици

Какво представляват койоти?

Изглеждайки с черен връх на върха, по -къса опашка от тялото и оранжево зад върховете на ушите, койотите са големите братя на лисиците. Те тежат до 47 килограма, което е много по -голямо от лисиците. Поради този размер те са способни да ловуват по -големи животни като елени, отколкото лисиците. Някои от диетите им се припокриват, като яденето на зайци, влечуги и други дребни бозайници. Това обяснява защо рядко ще намерите койоти и лисици в едно и също местообитание. В някои случаи койоти могат да ловят лисици и техните малки. Койотите могат да станат жертва и на други големи котки като тигри, мечки и дори по -големите им братя, вълците.

Койотите се описват от светлосива, червена, бяла и черна козина. Възможно е да има цветови вариации в зависимост от географското местоположение. Дължината на тялото достига 40 инча. Муцуната им е дълга и тънка с триъгълни уши и храстовидна опашка. В основата на опашката им седи синкаво-черен аромат.

За разлика от лисиците, койотите обикновено живеят в глутници. Те се чифтосват в средата на януари до февруари и имат 60-дневен период на бременност. Женската ражда 2-10 малки, които могат да оцелеят с майките си след 7 седмици. В своите 7 месеца малките могат да придружават майките си на лов.

Точно като лисиците, койотите също могат да се адаптират към различни местообитания. Известно е, че те нахлуват в местообитанията на лисиците и дори могат да заемат техните бърлоги по време на бременността. Те могат да бъдат намерени и в Северна и Южна Америка, Европа и Азия. А техните местообитания включват планините, пасищата и пустините.

Ключови разлики между лисици и койоти

Появата на лисици и койоти

Лисиците са малките кучета с тегло около 8 до 20 килограма. Имат наклонени очи, изправени уши, дълга опашка, къси крайници с удължено тяло и плосък череп. Койотите, от друга страна, тежат от 20 до 46 килограма и имат дълга муцуна с триъгълни уши. Те са по -големи от лисиците, но по -малки от вълците.

Диета на лисици и койоти

Лисиците и койотите имат припокриващи се диети. Поради по -голямото си тяло, койоти са способни да убият елените. Тези два вида могат да се хранят със зайци, гущери, змии, влечуги и други дребни бозайници.

Поведение на лисици и койоти

Лисиците са самотни животни; те живеят с женската само когато е време за чифтосване. Койотите са социални животни, които живеят в глутници. Лисиците са нощни животни, докато койоти могат да ловуват и през деня.

Foxes Vs. Койоти: Сравнителна таблица

Разлика между койоти и лисици

Обобщение на лисиците и койотите

 • Лисици и койоти са кучетата, където лисиците са най -малките за койотите, но койотите са по -малки от вълците
 • Те имат същите навици и могат да се адаптират към различни среди като планини, гори, пасища и пустини
 • Те имат припокриваща се диета, но койоти също могат да се хранят с лисици или просто да ги убият, за да си върнат територията
 • Койотите живеят в глутници и се чифтосват от средата на януари до началото на февруари, докато лисиците се чифтосват от декември до февруари и са солидарни животни. Те живеят в същия диапазон като женските по време на чифтосването
 • Койотите могат да ловуват през деня, докато лисиците са нощни животни

3 коментара

 1. Мислех, че видях лисица в двора си. Беше ден. Сега съм доста притеснен, че може да е бил койот. Бързо си тръгна, когато ме видя. Притеснявам се за нашите кучета и котки. Беше съвсем близо до двора.

  • Спрете да бъдете смешни, изхвърлете малко храна, вместо да я прахосвате в боклука. Те са били ли сте гладни преди Лорета да опита, известно време не е забавно

  • Виждал съм много койоти през деня, обикновено близо до зори или здрач, но не и лисица. Лисицата ми изглежда много по -лъскава и винаги изглежда знае къде отива. Койотите изглеждат малко по -набръчкани. Чувал съм койот кой (звучи така, сякаш се опитва да даде местоположението си на другите. Аз също виждам койотите заедно, но не и лисицата.

   Така или иначе, ако имате койот във вашия двор и вашите домашни любимци спят, те ще дойдат веднага и ще ги изтеглят за убийството. Те са много агресивни и звуците, които издават са доста неописуеми. Ако обичате животните си, определено НЕ ги оставяйте навън след здрач или преди разсъмване.

Вижте повече за: ,