Разлика между Armadillo и Pangolin

Армадилите лесно се бъркат с панголини, тъй като и двамата имат защитна обвивка на повърхността на тялото си. Те често се групират заедно с мравояди поради тяхното поведение и прилики в диетата им. Но има значителни разлики между двата бозайника по отношение на физическите характеристики, местообитанието, таксономията, поведението и размножаването.

Какво е Armadillo?

Армадилите са единствени по рода си бозайници от разред Cingulata, който е част от надвръзката Xenarthra. Има почти 20 живи вида броненосеци, които принадлежат към реда, от които деветомаркираният броненосец е единственият вид, който живее в Северна Америка. Броненосецът с девет марки е много отличителен и е получил името си от лентите, които кръжат около тялото му. Името му на испански означава „малко бронирано“, което се отнася до костните плочи, които покриват по -голямата част от тялото им. Бронираните се срещат в Южна Америка, Централна Америка и южните щати на САЩ.

Какво е Pangolin?

Панголините са люспести мравояди от плацентарния ред бозайници Pholidota и представляват един от най -необичайните разреди на бозайници. Панголините често се бъркат като влечуги, но те са лющещи се животни с кожа, която има покритие от епидермални люспи, израстващи от дебела подлежаща кожа, които отличават панголините от всички други бозайници. Панголините нямат зъби и вместо това използват мощни мускули и малки камъчета в стомаха си, за да смилат храната си. Панголините се срещат в голяма част от Югоизточна Азия и субтропичната Африка.

Разлика между Armadillo и Pangolin

Семейство на Армадило и Панголин

- Броненосците са странно изглеждащи бозайници от разред Cingulata, който е част от надвръст Xenarthra - древен ред, който е бил много по -разнообразен и включвал наземни ленивци и бронирани бозайници. Има почти 20 живи вида броненосеци, които принадлежат към реда. Армадилите принадлежат към семейство Dasypodidae. Панголините, от друга страна, често са известни като люспестите мравояди и включват плацентарния ред бозайници Pholidota от семейство Manidae. Панголините представляват един от най -необичайните порядки на бозайници.

Морфология

- Бронираните са единствен по рода си със защитна обвивка по тялото и дълги остри нокти за копаене. Външната обвивка се нарича панцир, който е кафяв и жилав като броня. Покривната обвивка е една от най -характерните черти на анатомията на броненосеца. Името му на испански означава „малко бронирано“, което се отнася до костните плочи, които покриват по -голямата част от тялото им. Панголините се характеризират с името си „люспест мравояд“ и тяхната най -отличителна черта е външна броня от припокриващи се епидермални люспи. Те са единствените бозайници, които притежават такава броня, която расте от дебелата им подкожна кожа.

Физически характеристики на броненосеца и панголина

- Бронираните обикновено са по -големи от панголините и имат дълги опашки и къси крайници. Те имат малки, заострени очи и дълги тръбни муцуни. Армадилите обикновено тежат между 9 и 16 килограма, а средният броненосец е с дължина около 75 см, включително опашката. Гигантският броненосец расте до 150 см. Те се различават по размер и цвят - гигантският броненосец е тъмнокафяв, докато розовото феерично армадило е с прекрасен цвят на сьомга. Панголините тежат около 3,5 до 73 паунда и те могат да растат до четири фута дълги. Гигантският наземен панголин е най -големият от техните живи видове. Панголините нямат зъби и вместо това използват мощни мускули и малки камъчета в стомаха си, за да смилат храната си.

Местообитание и диета на Армадило и Панголин

-Броненосеците живеят предимно на топли места, включително дъждовни гори, пасища, полупустини и други залесени райони. Някои живеят в райони с влажна почва, близо до реки или потоци. Те живеят в Южна Америка, Централна Америка и южните щати на САЩ. Армадилите с девет марки са може би единствените броненосци, живеещи извън Латинска Америка. Всъщност деветомаркираният броненосец е единственият представител на Северна Америка от порядъка Xenarthra. Те ядат мравки, бръмбари, термити и други насекоми.

Панголините обитават пясъчни местообитания като сухи гори, тропически гори и савана. Те живеят в близост до водни източници. Панголините са разпространени в Южна, Централна и Източна Африка. Има четири вида, които се разпространяват в Азия: индийският панголин, китайският панголин, зондският панголин и палаванският панголин. Четири африкански панголина включват смлян панголин, гигантски панголин, белокорем и черен корем панголин. Панголините разчитат главно на диетата на мравки и термити.

Възпроизвеждане

- Броненосецът се чифтосва в края на лятото между юни и септември. Женската броненосец се подлага на забавено имплантиране, което означава, че оплодената яйцеклетка (зигота) плува свободно в матката преди имплантирането. Това забавяне обикновено е за три до четири месеца, въпреки че е документирано двугодишно забавяне в изключителни случаи. Оплодената яйцеклетка се разпада на четири еднакви зиготи, раждайки четиризнаци. Панголините, от друга страна, са самотни и се предполага, че мъжките и женските се събират само за чифтосване. Чифтосването се случва веднъж годишно, обикновено през лятото или есента. По време на копулацията опашките на мъжките и женските се преплитат. Бременността период се изчислява на 140 дни, а женските раждат по едно живо бебе.

Armadillo срещу Pangolin: Сравнителна таблица

Резюме на Armadillo и Pangolin

Армадилите са едни от най -странните животни в света, заедно с мравояди и ленивци и заедно съставляват надвръст Ксенартра. Това са срамежливи, нощни животни, които живеят на топли места с много валежи. Те предпочитат да живеят в залесени райони с рохкава, песъчлива почва, често в близост до езера или потоци. Има много видове броненосеци, от които девет марковите броненосци са единственият вид, който живее в Северна Америка. Панголините, от друга страна, са люспести мравояди, които представляват един от най -необичайните порядки на бозайници и тяхната най -забележителна черта е външна броня от припокриващи се епидермални люспи. Всъщност те са единствените бозайници, притежаващи такава броня. Панголините се срещат в голяма част от Югоизточна Азия и субтропичната Африка и се хранят предимно с мравки и термити, също като броненосеците.

Вижте повече за: ,