Разликата между захароза и фруктоза

Докато C: \ Users \ ella \ Documents \ sugarmolecule2 (1) .gif много хора днес са наясно с приема на холестерол и мазнини, повечето не осъзнават опасностите от консумацията на захар. Това е толкова тревожно поради нарастващите ужасни последици от прекаляването с бонбоните. Захарта е една от водещите причини за затлъстяване, метаболитен синдром и диабет. Според някои изследвания световната епидемия от споменатите болести има повече отношение към консумацията на захар, отколкото на мазнини.

Не ме разбирайте погрешно, захарта всъщност не е лоша и не бива да се лишавате от нея. Всъщност правилните видове и количество прием на захар ни дават енергия да правим всички неща, които искаме да правим. Излишната консумация обаче е жестока - тя може да причини повече вреда, отколкото полза. На този етап е разумно да разберете от какво се прави захарта.

Захарите са въглехидрати. Като въглехидрати, тези прости захари споделят уникално свойство, при което молекулите се свързват заедно, за да образуват по -сложни въглехидрати. Захарта в най -простата си форма е известна като монозахариди и когато две прости захарни молекули се свържат заедно, те образуват сложна, наречена дисахариди. Може би сте чували за някои от простите захарни въглехидрати, като глюкоза или фруктоза и за по-сложните като захарозата или широко известна като трапезна захар. Захарозата всъщност е молекула глюкоза и фруктоза, свързани заедно.

Важно е да знаете тези видове захар, за да направите правилния избор и да избегнете всички вредни ефекти, които те могат да донесат. Пуснах дискусия относно захарозата и фруктозата, тъй като тези два термина обикновено се разбират погрешно от някои хора, защото те стават твърде технически за разбиране.

Захароза

Както бе споменато захарозата е дизахарид въглехидрат . Образува се, когато молекулите фруктоза и глюкоза се свързват заедно. Зеленчуците и плодовете съдържат захар и тя се съдържа изобилно в захарна тръстика и захарно цвекло. Хранителната промишленост отделя тази захар от тези растения, за да произвежда преработена захар като трапезната захар (захароза) и други видове подсладители.

По време на храносмилането дизахаридите се разбиват в най -простата си форма от ензим, известен като захараза за по -лесно усвояване, което в този случай е глюкозата и фруктозата. Монозахаридът се абсорбира в кръвния поток и причинява бързо повишаване на нивата на кръвната захар, което може да бъде проблем за страдащите от диабет.

Фруктоза

Фруктозата е известна на мнозина като плодова захар. Той е един от трите хранителни монозахариди (другите два са глюкоза и галактоза). Той може да съществува като монозахарид, но може да бъде и компонент на захарозата. Това е най-разтворимата във вода захар и тя се абсорбира директно в кръвния поток по време на храносмилането.

Фруктозата е естествена захар, която се съдържа изобилно в плодове като плодове и кореноплодни култури. Среща се и в меда. В допълнение, фруктозата може също така да бъде получена търговски от царевица, захарна тръстика и захарно цвекло. Обикновено има три производни от този вид. Следните са:

  • Захароза

  • Кристална фруктоза Това е монозахарид и има най -висока чистота, когато е изсушен и смлян.

  • HFCS (Високо фруктозен царевичен сироп) Това се получава от царевица и е смес от фруктоза и глюкоза. Използването на HFCS в храни и напитки се е увеличило драстично през годините, увеличавайки разпространението на затлъстяването повече от всякога.

Обикновено фруктозата се съхранява в черния дроб като гликоген и черният дроб може да понесе дневен прием на този вид захар до 50-100 грама. Излишъкът от фруктоза обаче може да стимулира липогенезата или по друг начин известен като натрупване на мазнини за съхранение на допълнителните захари. Това е основната причина, поради която хората, които консумират храни с високо съдържание на захар, стават мазнини или затлъстяват. Но имайте предвид това, един плод съдържа 5-7 грама фруктоза, така че трябва да вземете много от него, за да наситите черния дроб. За разлика от това, повечето газирани напитки и подсладени сокове съдържат повече от 50 грама фруктоза заедно с други сложни захари. Така че прекомерната консумация на тези и други храни с високо съдържание на захар може да ви накара да дебелеете за нула време.

1 коментар

  1. Беше наистина полезно

Вижте повече за: ,