Разликата между грип и грип

Грипът е известен също като грип и понякога се бърка с обикновена настинка, тъй като засяга дихателната система и симптомите са доста сходни. Да се ​​заразиш с грипния вирус е много по -различно от това да изпитваш пристъпи на обикновена настинка през целия си живот. Настинката е основно нормално явление, изпитвано от повечето от нас. Това е индикация за здрава имунна система на човек.

Вроденият имунен отговор на човека първоначално се активира в присъствието на вируса в организма. Той има за цел да ограничи разпространението на вируса. Следва адаптивен имунен отговор за премахване на вируса, който причинява инфекцията. Обикновено това състояние може да се управлява с домашни средства като водна терапия и лекарства без рецепта (което не е препоръчително да се прави). Спазването на добра практика на здравословни навици играе важна роля за възстановяването на човека.

Няма разлика между грип и грип

Грипният вирус причинява грип. Това е инфекциозно респираторно заболяване, което може да се предава по въздуха и капчици поради неетична кашлица и кихане от заразен индивид или вдишване на въздух, заразен с вируса.

Честите признаци на грип (грип) включват хрема, кашлица, възпалено гърло, главоболие, мускулни болки, повръщане и диария (често срещани сред децата) и треска (обикновено висока степен). Повечето грипни вируси са доста агресивни и могат да бъдат смъртоносни. Това може да доведе до сериозни животозастрашаващи усложнения, когато имунната система на човек е саботирана. Хората с имунокомпрометиран и с хронични заболявания като белодробни заболявания, рак и HIV инфекция са изложени на най -голям риск от грипна инфекция.

Инвазията на грипния вирус обикновено започва в горните дихателни пътища и може да проникне по -дълбоко в белите дробове. Бронхитът и пневмонията са сред сериозните усложнения от грипна инфекция, които може да изискват хоспитализация. В допълнение към това има някои проучвания, доказващи, че антивирусните лекарства са имали сила в борбата с грипния вирус през първите 24 до 48 часа от появата на клиничните симптоми.

За защита, ваксината срещу грип (грипна ваксина) се препоръчва широко за намаляване на свързаните с болестта жертви (заболеваемост и смъртност) от специфични щамове на грипния вирус. Прилага се чрез инжектиране или чрез назален спрей. Въпреки това, ваксината не дава на човек доживотен имунитет срещу грипния вирус. Той се дава ежегодно, за да се предпази от грипния вирус.

Грипът се предлага в А, В и С типове антигенни вируси

Вирусът на грип тип А е допълнително разделен на подтипове, отнасящи се до неговите вариации. Вариациите на вируса се наричат ​​серотипове, докато грип В и С имат само един серотип. Серотиповете се класифицират в зависимост от специфичните антитяло-антигенни реакции на вируса. Основата е наличието на протеини на повърхността на вируса. НА-хемаглутинин и NA-невраминидаза) са гликопротеини, които съставляват външната структура на вируса. Числото, последвано от буквата H и N, представлява броя на протеиновото съдържание във всеки подтип на вируса.

2 Водните птици са любимият резервоар на повечето вируси на грип А, за които е известно, че причиняват инфлуенца по птиците, която може да бъде ниска или силно патогенна въз основа на вирусната активност и способността й да причинява заболявания.

Подтипът на вируса на грип А притежава много уникална характеристика с различни генетични и антигенни различия. Това означава, че някои грипни вируси могат да заразят само птици и животни ( например H7N7 при коне, H7N10 при прилепи и H3N8 при коне и кучета), някои могат да заразят хора, като H1N1 и H3N2, които са честата причина за грип, която в момента е като цяло циркулира сред хората и някои могат да заразят и двете. Мутацията на високопатогенни вируси на грип А налага постоянна заплаха от пандемични огнища.

Вирусът на грип тип В заразява само хора (и тюлени). Известно е, че вирусът се развива по -бавно и е по -рядко срещан от грип А. Няма установени случаи на пандемии, причинени от вируса на грип В.

Вирусът на грип тип С, за разлика от грип А, няма резервоар за животни. Този вид вирус рядко засяга хората и не са известни случаи на епидемични или пандемични огнища.

2 коментара

  1. Тази информация беше много полезна. Нямах представа, че има различни видове грип. Всеки ден научавам нещо ново

  2. Току -що съм наведена. На 51 -годишна възраст никога не съм боледувал от грип тип, тоест до преди 7 дни. Започна с леко гъделичкащо действие върху десния ми бял дроб. На следващия ден дойде подушен нос. Ден 3 белите дробове се влошават, разпространението на дразнене, кашлицата започва да се влошава и се развива храчки. Прикован съм към леглото, загуба на енергия, болки в ръцете, коленете и краката. Горещите вълни идват и си отиват. Ден 4 добавя главоболие към всичките ми симптоми. Плъзгам се, за да видя лекар и да получа лекарство. Накрая повръщам, не мога да задържа храна. Ден 5,6 и 7 Две пъти на ден приемах вирусна капсула (тибулан 75 мл - мисля). Също така 2 панадола и неврофан за болка. Приключи цялото ми лекарство. Все още остава кашлица. Изглежда нещата се подобряват. Може да минат още няколко дни, докато отново дишам нормално.

Вижте повече за: ,