Разлика между Zantac и Prilosec

Зантак срещу Прилосец

Лекарствата без рецепта са направили самолечението лесно и бързо за повечето хора, да не говорим, че спестяват много от такси за консултации. Въпреки че самолечението е приемлива практика за мнозина, то не винаги е най-безопасното: леките грешки могат да бъдат много опасни, особено за почти идентични лекарства като Zantac и Prilosec.

Хората, които страдат от ГЕРБ или гастроезофагеална рефлуксна болест, киселини и язви, са добре запознати с тези две марки. Zantac и Prilosec се използват и за лечение на споменатите състояния, поради което много хора вярват, че едното може да бъде заменено с другото. Но лекарите и фармацевтите казват, че въпреки че са формулирани за справяне с подобни симптоми на стомашно -чревни проблеми, те са две различни лекарства.

На първо място, Zantac и Prilosec имат различни родови имена. Zantac се нарича ранитидин, докато Prilosec се нарича омерпразол. Хората, които срещат тези марки, често се питат защо имат различни генерични имена, когато се използват за лечение на едни и същи медицински състояния и симптоми. Основната причина за това е, че лекарствата имат различни начини на действие за лечение на заболявания. Просто казано, Zantac и Prilosec работят по различен начин, въпреки че имат едни и същи цели.

Zantac е класифициран като H2 -блокер, който намалява производството на киселина в стомаха, като блокира рецепторите, които го задействат. Prilosec, от друга страна, блокира секрецията на киселина, която вече се е образувала.

Prilosec се различава също така се различава от Zantac, защото е формулиран и за борба с ефектите на синдрома на Zollinger-Ellison, който също е известен като свръхпроизводство на киселина в стомаха. Zantac не може да се използва за лечение на същото състояние.

Prilosec работи по -бързо от Zantac. Пациентите, лекувани с Prilosec, често виждат резултати в рамките на дванадесет седмици или дори по -рано в леки случаи. Zantac, от друга страна, може да отнеме до година или повече, преди симптомите да се стабилизират и отшумят. Поради това Zantac е предпочитан от лекарите като поддържащо лекарство за хора с остри язви.

Външният вид на двете лекарства също се различава. Zantac се предлага в праскова за 150 mg и жълта за таблетки от 300 mg. Той също има петоъгълна форма за разлика от Prilosec, който е под формата на капсули. Prilosec е с цвят на кайсия и праскова с тегло от 10, 20 и 40 милиграма.

И накрая, те се различават по страничните ефекти, които могат да причинят при хора, които ги използват за дълги периоди. Zantac може да причини коремна болка, гърчове и психични разстройства, докато Prilosec може да причини образуване на стомашни тумори. Само тези различия би трябвало да са достатъчни, за да убедят потребителите да поискат помощ, когато трябва да използват някое от лекарствата за лечение.

Резюме:

1. Zantac и Prilosec са лекарства без рецепта, използвани за лечение на язви, ГЕРБ, киселини и други стомашно-чревни заболявания. 2. Zantac има родово име ранитидин, докато Prilosec се нарича омерпразол. 3. Zantac е H2 блокер, докато Prilosec не. 4. Prilosec може да лекува синдрома на Zollinger-Ellison, докато Zantac не може. 5. Prilosec работи по -бързо от Zantac. 6. Prilosec е под формата на капсули, докато Zantac е под формата на таблетки. 7. Prilosec може да причини стомашни тумори, докато Zantac може да причини коремна болка и гърчове.

Вижте повече за: