Разлика между ваксината Sinovac и съвременната ваксина

Какво представляват ваксината Sinovac и ваксината Moderna?

И двете са ваксини срещу COVID-19 и понастоящем в световен мащаб се прилагат на здравни работници в световен мащаб и други работници от преден клас, които са изложени на повишен риск от излагане на вируси. Въпреки това, ваксината Moderna е по -ефективна в сравнение със Sinovac.

Сходство

Приликите между ваксината Sinovac и ваксината Moderna включват;

 1. Прилага се като ваксини срещу COVID-19
 2. И двете причиняват краткотрайни и незначителни странични ефекти

Ваксина Sinovac

Тази ваксина е разработена от китайската Sinovac Biotech (базирана в Пекин биофармацевтична компания). Ваксината е известна като CoronaVac. Към момента ваксината е 50,4 % ефективна в бразилските клинични изпитвания. Ваксината е показала 91,25 процента ефикасност в проучвания в Турция и 65,3 процента ефикасност в проучвания в Индонезия.

Ваксината Sinovac се използва от широките маси на Република Китай от регулатора на китайските медицински продукти.

Бразилия, Лаос, Колумбия, Чили и Уругвай обявиха да използват ваксината CoronaVac от китайската компания Sinovac, като й предоставиха разрешение за спешни случаи. Ваксината Sinovac показа някои леки нежелани странични ефекти, открити в нейните изпитвания от фаза 3. Компанията обаче отрече сериозни усложнения и реакции, съобщени в Турция, Индонезия и Бразилия.

Модерна ваксина

Първоначалните резултати от ваксината на Moderna бяха описани преди два месеца от водещия експерт на САЩ по заразни/инфекциозни болести Антъни Фочи като „невероятно впечатляващи“.

Той е разработен от американската компания и е получил 2,48 милиарда щатски долара от федерални средства на САЩ. Тази ваксина е много ефективна и много безопасна при индивиди със съществуващи медицински усложнения с повишен риск от хронични заболявания като кръвна захар, хипертония, тежки инфекции, астма, чернодробно и бъбречно заболяване.

Ваксината не се препоръчва и препоръчва от медицинските власти на лица на възраст под осемнадесет години поради липса на допълнителни проучвания.

Ваксината Moderna е одобрена от EMA - Европейска агенция по лекарствата (EMA) и също така потвърди, че отговаря на критериите на Световната здравна организация (СЗО) за разглеждане на SAGE (Стратегическа консултативна група от експерти).

ЕМА е преценила подробно данните за качеството, безопасността и ефикасността на ваксината Moderna COVID-19, поради нейната деветдесет и четири процента ефикасност и безопасност, която се използва в целия ЕС-Европейски съюз.

Хората трябва да бъдат внимателни, тъй като не се препоръчва на лица, страдащи от алергии. Така че хората, които изпитват тежка алергична реакция към първата доза от ваксината, не трябва да отиват за втората допълнителна доза.

Разлика между ваксината Sinovac и ваксината Moderna

Описание/Как действа ваксината?

Ваксина Sinovac

Ваксината на Sinovac (базираната в Пекин биофармацевтична компания) използва инактивирана ваксинална технология, която използва крехка и не толкова силна форма на жив вирус, за да ободри тялото ни, за да освободи имунен отговор. Тази ваксина Sinovac е подобна на ваксините срещу грип и варицела.

Модерна ваксина

Ваксината Moderna (mRNA-1273) използва mRNA технология.

Разходи

Ваксина Sinovac

Цената е около 13,6 USD - 30 USD.

Модерна ваксина

Цената е около 25 USD - 37 USD.

Тип

Ваксина Sinovac

Инактивиран

Модерна ваксина

иРНК-Модерната ваксина срещу COVID-19 (мРНК-1273)

Местоположение на изследването

Ваксина Sinovac

Международен (разработен в Китай)

Модерна ваксина

САЩ (Масачузетс)

Странични ефекти

Ваксина Sinovac

 • Умора
 • Мускулна болка
 • Главоболие
 • Болки в ръцете и треска са често срещани
 • Нежност и зачервяване близо до зоната на заснемане

Модерна ваксина

Тази ваксина се оказа много ефективна. Хората обаче са имали някои странични ефекти, особено след втората доза. Тези странични ефекти включват;

 • Нежност и зачервяване близо до зоната на заснемане
 • Умора
 • Втрисане
 • Гадене и повръщане
 • Болка в ръката
 • Лимфните възли се подуват

Дозировка на ваксината

Ваксина Sinovac

Или 3 μg, или 6 μg, в дни 0, 7 и 14 (т.е. два бустера)

Модерна ваксина

Или 10 μg, или 100 μg, на ден 0 и отново на ден 28

Неутрализиращ отговор на антитела

Ваксина Sinovac

Може да продължи да се покачва на третата седмица

Модерна ваксина

Пик на 6 -та седмица, по -силен със 100 μg

Съхранение

Ваксина Sinovac

Ваксината Sinovac може да се съхранява при нормални/стандартни температури в хладилника 2 - 8 градуса C и се очаква да остане стабилна за около 3 години. Като се има предвид, че това може да бъде привлекателен избор за райони, където достъпът до ниски температури (охлаждане) е труден и предизвикателен.

Модерна ваксина

Ваксината Moderna може да се съхранява тридесет дни в хладилник, 6 месеца при -20 градуса С.

Резюме

Точките на разлика между ваксината Sinovac и ваксината Moderna са обобщени по -долу:

Вижте повече за: