Разлика между декстроамфетамин и Adderall

И двете обикновено се предписват без рецепта за нарколепсия и ADHD. Нарушение на хиперактивността с дефицит на внимание или ADHD е хронично състояние, което засяга милиони деца и може да продължи до зряла възраст. Това е психично разстройство, което засяга способността ви да обръщате внимание за продължителен период от време. Характеризира се със своите симптоми, които включват хиперактивност, невнимание и импулсивност. Това е сложно мозъчно разстройство, което често се разкрива от тенденция за смяна на темата, липса на постоянство и дезорганизация. Децата с ADHD лесно се разсейват и им е трудно да останат концентрирани или да останат съсредоточени, независимо от това колко много се стараят.

Какво е декстроамфетамин?

Въпреки напредъка на медицинските науки в оценката, диагностиката и лечението на ADHD при деца и възрастни, състоянието остава спорно. Един от големите противоречия около ADHD е използването на психостимуланти при лечението на мозъчно разстройство. Психостимулаторите като декстроамфетамин са най -широко изследваните и често предписвани лекарства за лечение на ADHD. Декстроамфетаминът е мощен стимулант на централната нервна система, който въздейства на химикалите в мозъка и нервите чрез освобождаване на допамин и норепинефрин от пресинаптичните нервни окончания, които допринасят за хиперактивност и импулсивен контрол.

Декстроамфетаминът е сред много малкото стимулиращи лекарства с незабавно освобождаване (IR), одобрени от FDA за употреба при деца с ADHD, и продължава да играе терапевтична роля при други медицински състояния като нарколепсия и депресия. Това лекарство подобрява както когнитивните (импулсивност и невнимание), така и некогнитивните (хиперактивност) области на разстройството. Това, което всъщност прави, е да увеличи производството и да потисне обратното поемане на тези три невротрансмитери: допамин, норепинефрин и серотонин. Той основно активира химикалите в областта на мозъка, които ви помагат да обърнете внимание и да се съсредоточите.

Какво е Adderall?

Adderall е търговското наименование за комбинация от две лекарства: амфетамин и декстроамфетамин. Това е лекарство с рецепта, одобрено от FDA, използвано предимно за лечение на ADHD и нарколепсия-състояние, което причинява сънливост през деня. Това е смес от амфетаминови соли и по този начин близък роднина на метамфетамин, известен като мет. При поглъщане той въздейства върху мозъка в рамките на един час след употреба, като въздейства върху неврорецепторите в централната нервна система и в крайна сметка увеличава ефекта на допамина и серотонина. Може да се използва самостоятелно или с други лекарства за лечение на симптомите на хиперактивност и контрол на импулсите.

Adderall се използва от много студенти за отслабване, но най -често се използва като подобрител на академичните постижения. Мнозина го използват като умствена издръжливост, за да преодолеят предизвикателствата на училищата и да се представят по -добре в академично отношение, но няма клинични доказателства, които да доказват, че лекарството всъщност подобрява оценките на учениците или резултатите от обучението. Adderall обаче е мощен стимулант на ЦНС, използван за лечение на ADHD и нарколепсия. Допаминът и серотонинът, освободени от стимуланта, помагат за преодоляване на дефицита при пациенти с ADHD и ефективно повишават определени желани качества, като фокус, бдителност и внимание.

Разлика между декстроамфетамин и Adderall

Клас лекарства

-И декстроамфетаминът (търговска марка: Dexedrine) и Adderall са одобрени от FDA лекарства с рецепта, които принадлежат към клас лекарства, известни като стимуланти. И двете са стимуланти на централната нервна система, използвани за лечение на ADHD. Adderall е търговското наименование за комбинация от две лекарства: амфетамин и декстроамфетамин. Общата версия на стимуланта Dexedrine се нарича декстроамфетамин. И двете са почти идентични лекарства, но Adderall има тенденция да бъде по -мощен, защото съдържа смес от две лекарства.

Активна съставка

- И декстроамфетаминът, и Adderall съдържат форми на синтетичното съединение амфетамин, което е стимулант на централната нервна система. Декседрин съдържа най-мощната форма на амфетамин, d-амфетамин, който е едно от широко използваните стимулиращи лекарства за лечение на ADHD. Adderall, от друга страна, е смес от амфетаминови соли и по този начин близък роднина на метамфетамин, известен като мет. Съдържа съотношение 3: 1 на две IR лекарства: d-амфетамин и l-амфетамин.

Медицинска употреба

-И двата стимуланта действат, като блокират повторното поемане на допамин, серотонин и норепинефрин в пресинаптичния неврон и увеличават освобождаването на тези моноамини в извънневроналното пространство. Освобождаваният от стимуланти допамин преодолява дефицита, наблюдаван при пациенти с ADHD. Adderall обаче се използва и от студенти като подобрител на академичните постижения, за да им помогне да постигнат по -добри оценки. Някои студенти използват Adderall за умствена издръжливост и като средство за потискане на апетита, подобряване на атлетиката и така нататък, но няма доказателства, че това им помага да подобрят академичните си постижения.

Декстроамфетамин срещу Adderall: Сравнителна диаграма

Резюме

Докато Adderall и декстроамфетаминът са лекарства, одобрени от FDA, използвани за лечение на хиперактивно разстройство и контрол на импулсите, Adderall се смята за по-мощен просто защото е комбинация от две лекарства. И двете са безопасни за употреба при деца под 3 -годишна възраст, но използването на Adderall като академичен и атлетичен подобрител все още е предмет на дебат. Също така, дългосрочните потребители на Adderall развиват неспособност да изпитват удоволствие без химически стимулант и тези ефекти могат да продължат дори след като спрете приема на Adderall. Независимо от това и двата стимуланта се използват за лечение на симптомите на ADHD и нарколепсия.

Вижте повече за: ,