Разлика между дексаметазон и хидрокортизон

И дексаметазон, и хидрокортизон са стероиди, те принадлежат към клас лекарства, които намаляват възпалението и активността на имунната система. Те са силно препоръчани от Световната здравна организация (СЗО) да се прилагат интравенозно или перорално за лечение на пациенти с критично и тежко коронавирусно заболяване (COVID-19). Дневната доза на дексаметазон е 6 mg, което е еквивалентно на 160 mg хидрокортизон. Те обаче не трябва да се използват за хора с не тежък COVID-19, освен ако те вече приемат такива лекарства за друго състояние (2020 г.). Следващите дискусии задълбочават техните различия.

Какво е дексаметазон?

Дексаметазон е кортикостероид; предписва се за лечение на състояния, свързани с активността на имунната система и хормонален дефицит. Такива състояния включват възпаление, алергични реакции, ревматоиден артрит, кожни заболявания, обостряния на чревни заболявания или множествена склероза, предварително лечение за химиотерапия и надбъбречна недостатъчност (Университет на Илинойс-Чикаго, 2020).

Според СЗО (2020 г.) е установено, че дексаметазон има ползи за критично болни пациенти с COVID-19 в националното клинично изпитване на Обединеното кралство, рандомизирана оценка на терапията с COVID-19 (ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ). Лекарството е в състояние да намали смъртността на пациентите на вентилатори с около една трета и смъртността на пациентите, нуждаещи се от кислород с около една пета. Дневната доза на дексаметазон е 6 mg.

Таблетката се предлага като генерично лекарство и като марково лекарство DexPak. Предлага се като перорална таблетка, перорален разтвор, капки за уши и капки за очи. Прилага се и интравенозно (както при лечението на тежък COVID-19); инжекционният или вътреочен разтвор може да се прилага след операция (само от доставчик на здравни услуги).

Честите нежелани реакции включват гадене, оток, главоболие, промени в настроението, затруднено заспиване, тревожност, високо ниво на кръвната захар и високо кръвно налягане. Сериозните странични ефекти включват необичайна умора, кръв в изпражненията или урината, подуване на корема, инфекция (треска, мускулни болки и болки в ставите), тежки промени в настроението или промени в личността, потъмняване на цвета на кожата, стомашни язви, застойна сърдечна недостатъчност и остеопороза . Дексаметазон може да взаимодейства с други лекарства, витамини или билки като антибиотици, противогъбични лекарства, разредители на кръвта, лекарства за холестерол, лекарства за синдром на Кушинг, лекарства за диабет, диуретици, лекарства за епилепсия, лекарства за сърце, хормони, лекарства за ХИВ, нестероидни противовъзпалителни средства ( НСПВС) и ваксини (т.е. MMR, интраназален грип, едра шарка, варицела, ротавирус, жълта треска и коремен тиф). Освен това дексаметазон може да причини алергични реакции като затруднено дишане и подуване на гърлото или езика (Университет на Илинойс-Чикаго, 2020).

Какво е хидрокортизон?

Хидрокортизонът е глюкокортикоид; предписва се за лечение на подуване и възпаление, надбъбречна недостатъчност и за забавяне на имунната система. Той е одобрен за лечение на няколко състояния като ревматични разстройства, очни заболявания, стомашни разстройства, колагенови нарушения, ендокринни нарушения, респираторни заболявания, инфекции и заболявания, свързани с рака. Това лекарство се предлага в много форми, включително перорална таблетка, която се предлага както в обща форма, така и в търговската марка Cortef (Университет на Илинойс, 2018).

Хидрокортизонът също се използва за управление на септичен шок при пациенти с COVID-19 (Национален институт по здравеопазване, 2021 г.). Той може да се използва като алтернатива на дексаметазон, тъй като е установено, че намалява риска от смърт с около една трета (Mahase, 2020). Дневната доза хидрокортизон за лечение на тежък до критичен COVID-19 е 160 mg (СЗО, 2020).

Честите нежелани реакции включват главоболие, мускулна слабост и кожни проблеми (т.е. акне, тънка кожа или блестяща кожа). Сериозните странични ефекти включват треска, болки в гърлото, болка при уриниране, рани, които не могат да заздравеят, депресия, промени в настроението, проблеми със зрението (т.е. сляпо петно, изкривено зрение или предмети, които изглеждат по -малки), болки в гърба, високо кръвно налягане, треперене , високо ниво на кръвната захар, необичайна умора, подуване на краката и гърчове. Алергичните реакции включват копривна треска, подуване на лицето, езика или устните, проблеми с дишането, кожен обрив и сърбеж. Хидрокортизонът може да взаимодейства с други лекарства като мифепристон, припадъци, антибиотици, противогъбични лекарства, ефедрин, ваксини, разредители на кръвта и НСПВС (Университет на Илинойс, 2018).

Разлика между дексаметазон и хидрокортизон

Определение

Дексаметазон е кортикостероид; предписва се за лечение на състояния, свързани с активността на имунната система и хормонален дефицит. Такива състояния включват възпаление, алергични реакции, ревматоиден артрит, кожни заболявания, обостряния на чревни заболявания или множествена склероза, предварително лечение за химиотерапия и надбъбречна недостатъчност (Университет на Илинойс-Чикаго, 2020). За сравнение, хидрокортизонът е глюкокортикоид; предписва се за лечение на подуване и възпаление, надбъбречна недостатъчност и за забавяне на имунната система. Той е одобрен за лечение на няколко състояния като ревматични разстройства, очни заболявания, стомашни разстройства, колагенови нарушения, ендокринни нарушения, респираторни разстройства, инфекции и заболявания, свързани с рака (Университет на Илинойс, 2018).

Лечение на COVID-19

Дневната доза на дексаметазон е 6 mg, което е еквивалентно на 160 mg хидрокортизон (СЗО, 2020). Освен това хидрокортизонът е определен за управление на септичен шок при пациенти с COVID-19 и е алтернатива на дексаметазон (Mahase, 2020).

Име на марката

Името на марката на оралните таблетки дексаметазон е DexPak (Университет на Илинойс-Чикаго, 2020), докато това на хидрокортизон е Cortef (Университет на Илинойс, 2018).

Дексаметазон срещу хидрокортизон

Резюме

  • И дексаметазон, и хидрокортизон са стероиди, те принадлежат към клас лекарства, които намаляват възпалението и активността на имунната система.
  • Те са силно препоръчани от СЗО за лечение на пациенти с критичен и тежък COVID-19.
  • Марковото лекарство на дексаметазон орални таблетки е DexPak, докато това на хидрокортизон е Cortef.

Вижте повече за: ,