Разлика между цетиризин и лоратадин

Цетиризин срещу лоратадин

Ако сте от хората, които често изпитват реакции на свръхчувствителност, иначе известни като алергии, тогава може да сте редовен потребител на антихистамини (антиалергични лекарства). Очевидно Вашият лекар Ви е предписвал различни видове антихистамини в зависимост от Вашите нужди или Вашата относителна реакция към лекарството.

В наши дни широко се използват два вида антихистамини от второ поколение: цетиризин и лоратадин. Тези лекарства са показани за обикновени алергии, сълзене на очите, сърбеж и кихане, но не се предписват за употреба при копривна треска и алергии, които са от системен характер.

Дори ако вашият лекар е този, който ви предписва вашите антиалергични лекарства, важно е също така вие сами да знаете естеството на лекарството, което приемате. Също така, преди да попитате Вашия лекар какъв вид антихистамин е най -ефективен за Вашия случай, първо трябва да вземете предвид един основен факт: различните видове хора ще реагират по различен начин на различните видове лекарства. Така че наистина не можете да кажете, че цетиризин е по -ефективен от лоратадин и обратно. Единствената налична литература обаче са резултатите от тестове или проучвания, които могат да покажат кои от двете се считат за по -ефективни за конкретен случай; въпреки че това не трябва да се обобщава за всички ситуации.

Използвайки контролирани среди и същото количество препарати от 10 mg, някои проучвания показват, че цетиризин действа по -добре при алергичен ринит, за разлика от използването на лоратадин за лечение на същите. Друго проучване показва, че цетиризин може да предизвика повече сънливост от другия. Около 12% повече пациенти са съобщили за сънливост при използване на цетиризин, отколкото при използване на лоратадин.

По отношение на химичното съдържание двата антихистамина се различават, тъй като Лоратадин има 22 атома въглерод, 23 водорода, 1 хлор, 2 кислорода и 2 азотни атома, които са структурирани в няколко клона. Обратно, цетиризин има 21, 25, 1, 3, 2 въглеродни атома, водород, хлор, кислород и азотни атоми съответно, които са свързани в две молекули хидрохлорид (HCl). Това е една от причините двете да имат различни механизми на действие, тъй като тяхното молекулно разположение и атомни състави са структурно различни един от друг.

Лоратадин се продава под няколко търговски наименования. Може би най -популярната марка е Claritin. За Cetirizine едно от търговските му имена е Zyrtec. Най -честите нежелани реакции на лоратадин са рани в устата, безпокойство, главоболие и нервност. Както бе споменато по -горе, цетиризин може да предизвика повече сънливост и дори да доведе до лек дискомфорт или затруднено дишане. Някои потребители на лоратадин също могат да изпитат затруднено дишане, но само в началните етапи на анафилаксия.

Резюме:

1. Смята се, че цетиризин предизвиква по -голяма сънливост от лоратадин. 2. Според някои проучвания, Cetirizine е по -добър при лечение на алергичен ринит. 3. Цетиризинът има повече водородни и кислородни атоми, но по -малко въглеродни атоми от лоратадин. 4. Цетиризин може също да доведе до леки затруднения в дишането като един от неговите странични ефекти.

Вижте повече за: