Разлики между миалгия и фибромиалгия

Миалгия срещу фибромиалгия

Най -вероятно сте имали миалгия, дори ако не знаете термина. „Миалгия“ е общият термин, използван за мускулна болка, която се предизвиква от голямо разнообразие от причини. Всяка мускулна болка, която сте изпитали от тренировка, игри на открито или натъртване, е свързана с миалгия. Като симптом миалгията може да бъде класифицирана като краткосрочна или дългосрочна. Краткосрочната миалгия може да бъде резултат от мускулни крампи, пренапрежение на мускулите и изтеглени мускули. Дългосрочната миалгия включва хронично състояние, което определено е по-вредно от обикновената мускулна болка, тъй като може да засегне сухожилия, връзки, съединителна тъкан, кости и дори различни органи на тялото. Хората, които нямат здрав медицински опит, често си разменят „миалгия“ и „фибромиалгия“. В края на краищата двата термина изглеждат почти сходни, с изключение на добавения към последния „фибро-“. Те обаче по своята същност се различават не само по отношение на правописа, но и по отношение на тежестта.

На първо място, важно е да се има предвид, че миалгията е чисто симптом. Както бе споменато по -рано, това е симптом, който се задейства от много мускулни състояния, обикновено свързани с мускулна прекомерна употреба. Това не е само по себе си условие: това е следствие, а не причина. От друга страна, фибромиалгията се счита за валидно медицинско състояние, което включва „миалгия“ като един от симптомите. Фибромиалгията включва мускулни болки, проблеми със съня, продължителна умора и дори хронична депресия. Фибромиалгията може да се превърне в хронично състояние, ако продължи за период от няколко месеца до дори години.

Второ, трябва да се отбележи, че след като симптомната миалгия е придружена от други симптоми, като умора и чувствителност на мускулите, тогава има голям шанс пациентът да бъде засегнат от фибромиалгия. Тъй като фибромиалгията има потенциал да се превърне в хронично състояние, тя трябва да се лекува с мощни лекарства като Cymbalta и Lyrica, които са предназначени да намалят или напълно да облекчат симптомите. Ако обаче пациентът просто страда от миалгия, тогава би била достатъчна доза болкоуспокояващи.

Разграничаването между обикновена мускулна болка, характеризираща се с миалгия, и многосимптомното състояние, наречено фибромиалгия, може да ви помогне да посъветвате приятели или членове на семейството по отношение на лечението. Докато облекчаването на болката чрез поглъщане на болкоуспокояващи обикновено е първото средство, можете също да опитате прилагане на първа помощ, като поставите топли компреси върху засегнатите от миалгия области. Ако обаче се появят допълнителните симптоми на фибромиалгия, не се опитвайте да предписвате свои собствени лекарства. Вместо това е необходимо спешно посещение на лекар, за да се получи идеалното лекарство, което може да се бори с фибромиалгията. Както бе споменато по -рано, Cymbalta и Lyrica обикновено вършат работата, но лекарствените алергии също могат да бъдат проблем. За щастие, на пазара има много лекарства , предназначени да лекуват фибромиалгия. Очаквайте обаче цената на лекарствата за фибромиалгия да бъде много по -висока от тази на обичайното обезболяващо.

Резюме:

Миалгията е симптом на широк спектър от състояния. Лаически казано, тя е известна като мускулна болка. Спазми, навяхвания и разтегнати мускули поради напрегната дейност могат да доведат до миалгия.

Фибромиалгията, от друга страна, е състояние, което включва миалгия, както и други симптоми като умора, депресия, мускулна чувствителност и проблеми със съня. Има потенциал да се превърне в хронично състояние, ако стане дългосрочно.

Лечението на миалгия е лесно да се получи. Болкоуспокояващите могат бързо да облекчат мускулната болка, както и топлите компреси. Що се отнася до фибромиалгията, обаче, има специфични лекарства като Cymbalta и Lyrica, които могат да облекчат нейните симптоми.

Въпреки че е добре да използвате болкоуспокояващи за миалгия, лекарят трябва да предпише рецепти за фибромиалгия. Цените на лекарствата за лекарства за фибромиалгия са много по -високи от болкоуспокояващите.

1 коментар

  1. Бях диагностициран с артралгер. И миалгия. Това е почти същото като фибромалгия

Вижте повече за: , , ,