Разлика между уремия и азотемия

640px-Uremic_frost_on_forehead_and_scalp_of_young_Afro-Caribbean_male

Уремична слана, присъстваща по челото и скалпа

Бъбреците са много важни органи на човешкото тяло, тъй като изпълняват много жизненоважни функции. Те произвеждат важни хормони, абсорбират електролити, поддържат баланса на течности, регулират кръвното налягане, филтрират отпадъците и образуват урина. Всички тези функции са важни за гладкото протичане на човешкото тяло.

Наличието на уремия или азотемия при човек показва, че бъбреците му не функционират добре. Тъй като бъбреците изпълняват безброй функции, те са уязвими към заболявания, особено в днешно време поради нездравословни хранителни навици и липса на упражнения. Понякога бъбреците могат да бъдат дефектни от детството. Нивата на урея и креатинин в кръвта са видни маркери за влошаване на бъбречната функция. Нека разберем разликата между Уремия и Азотемия.

Структурна формула на карбамид

Структурна формула на карбамид

Уремия

Уремия буквално означава урина в кръвта. Една от основните роли на бъбреците е да отделят азотни отпадъци, образувани в резултат на метаболизма на протеини и аминокиселини. Обикновено уреята и пикочната киселина, образувани в резултат на разграждането на протеини, се филтрират през бъбреците и се екскретират с урината. Но когато бъбречната функция е засегната поради някаква системна или локална инфекция в организма, има наличие на урея в кръвта. Това обикновено се наблюдава в краен стадий на бъбречна недостатъчност или много остра бъбречна недостатъчност. Налице е пълно спиране на бъбречната функция. Скоростта на гломерулна филтрация пада под 60 ml/min, което причинява много висока плазмена концентрация на урея.

Пациентът има повтарящо се плитко дишане, прогресивна загуба на енергия, намалена толерантност към упражнения, намален интерес към ежедневните дейности, загуба на тегло, загуба на апетит, подуване на цялото тяло поради задръжка на течности, гадене, повръщане, измръзване на кожата (тъй като уреята се отделя в пот), отделянето на урина драстично и т.н. Ако пациентът не бъде незабавно хоспитализиран за диализа, той може да развие метаболитна ацидоза, перикардит (течност във външната обвивка на сърцето), летаргия, объркване, органна недостатъчност, кома и накрая смърт.

Азотемия

Азотемията се определя като азот в кръвта. Това може да се разглежда като химически стадий на бъбречна недостатъчност, в смисъл, че пациентът няма явни симптоми на бъбречно заболяване, но нивата на серумния му креатинин и азот в уреята в кръвта са повишени. Това е предупредителен знак и трябва да се разглежда като предшественик на уремия. Разграждането на протеини и аминокиселини води до образуване на азотни продукти, които трябва да се елиминират в урината. Когато бъбречната функция е нарушена, тези странични продукти не се филтрират и по този начин попадат в кръвта. Нормалните стойности на азотния карбамид в кръвта (BUN) са между 8-20 mg/dl, а серумният креатинин е 0,7-1,4 mg/dl. Нормалната скорост на гломерулна филтрация е 125 ml/min. Когато нивата на BUN и серумния креатинин се повишат с около 20-30 % и скоростта на гломерулната филтрация падне под 70 ml/min, това показва азотемия.

Има три вида азотемия. Пред-бъбречната азотемия възниква, когато притокът на кръв към бъбреците е нарушен поради някакво заболяване в организма. Това причинява повишаване на стойностите на BUN и креатинин. Интра-бъбречната азотемия възниква поради първично бъбречно заболяване като гломерулонефрит, остра бъбречна недостатъчност и др. След бъбречна азотемия възниква поради запушване на уретерите. Това причинява обратен поток на урината и преливане на уринарното съдържание в кръвта. Азотемията трябва да бъде идентифицирана най -рано и течността да се въведе, електролитният баланс и медицинската намеса трябва да се започнат навреме.

Азотемия и уремия възникват поради нарушена бъбречна функция. Азотемията може да се разглежда като по -лека проява на Уремия.

2 коментара

 1. Само в случай, че други хора видят това, под заглавието „Уремия, това обяснение е неправилно:

  „Обикновено карбамидът и пикочната киселина се образуват в резултат на разграждането на протеини ...“.

  Урея и пикочна киселина са напълно различни, това правилно ги определя:

  Уреята е продукт на разграждане на протеини и/или аминокиселини.

  Пикочната киселина е разграждането на нуклеотиди като ДНК или РНК.

  Наздраве!

 2. това е интересно знание

Вижте още за: ,