Разлика между рак на кожата и брадавици

Рак на кожата срещу брадавици

Нарастващото замърсяване, излагането на слънце и тен бавно оказват влияние върху естественото здраве на кожата ни. Кожата, най -големият орган на нашето тяло, често се приема за даденост и се третира като нищо повече от обект на оценяване. Забравя се, че кожата е първата линия на защита и защита за нашето тяло. Кожата е резервоар за инактивиран витамин D, който се активира при излагане на слънчеви лъчи. Кожата също функционира като бариера срещу студ и отделя пот за охлаждане на тялото, като помага за поддържане на телесната температура и електролитния баланс.

През последните няколко години се наблюдава постоянно нарастваща честота на рак на кожата. Ракът на кожата се наблюдава най-често при възрастни на средна възраст и положителната фамилна анамнеза за рак на кожата е силен рисков фактор. Други рискови фактори за рак на кожата са изкуственото тен, прекомерното излагане на слънце, тютюнопушенето, инфекциите с човешки папиломен вирус, лекарства като циклоспорин и азатиоприн, хронични язви и вродени невуси, превръщащи се в ракови. Точната причина за рака не е известна.

Причината за брадавици е инфекция с човешки папиломен вирус (HPV).

Ракът на кожата може да бъде от различни видове. Базално -клетъчният карцином би се проявил като гладка и перлена подутина върху кожните участъци, които са изложени на слънце, като лицето, раменете или шията. Туморът се счупва и кърви често, като прилича на незарастваща рана. Това е най -фаталният вариант и може да бъде напълно излекуван, ако бъде идентифициран навреме и лекуван адекватно, без белези. Друг вид рак на кожата, плоскоклетъчният карцином прилича на червено, люспесто петно ​​с някои твърди възли върху изложените на слънце области на тялото. Кървенето и язвата са чести. Това е вторият най -често срещан рак на кожата и опасен, ако не се лекува навреме. Най -лошият и най -често срещаният рак на кожата е меланомът, който е хиперпигментиран петна от кожа, варираща от светлокафяв до черен. Всяка промяна в стара бенка или поява на нови бенки със сърбеж, болка или зачервяване трябва да предупреждава за нещо далеч от нормалното.

Брадавиците могат да бъдат плоски, повдигнати, конусовидни, рогови, подобни на пръсти тънки или подобни на карфиол. Те могат да бъдат твърди, твърди или меки и месести. Те са безвредни козметични израстъци, които могат да изчезнат спонтанно за няколко месеца или да се повторят многократно. Те обикновено се намират на ръцете и краката, но често се засягат и лицето и шията. Те са безболезнени, но понякога може да се забележи сърбеж. Те могат да се разпространят в други части на тялото чрез ранена кожа. Те се лекуват обикновено с лазери, криохирургия, електродесакция, локални кисели кремове като флуороурацил, салицилова киселина и др. Те могат да се появят отново на същото място или другаде по тялото.

Налична е ваксина за предотвратяване на генитални брадавици. Няма налична ваксина за рак на кожата.

Вземете указанията за дома:

Ракът на кожата е анормален, неконтролиран свръхрастеж на клетките на кожата, който може да варира от язва до черен меланом до червен плоскоклетъчен карцином. Брадавиците са израстъци, дължащи се на инфекции с човешки папиломен вирус и могат да се появят навсякъде по тялото. Симптомите на рак на кожата са сърбеж, лющене, незарастваща рана, смяна на стари невуси, нови невуси с болка/сърбеж/зачервяване. Симптомите на брадавици са твърди/меки безболезнени израстъци по крайниците или другаде по тялото. Диагнозата на рак на кожата се поставя чрез биопсия на кожата, докато брадавиците се диагностицират само чрез клинично наблюдение. Лечението на рак на кожата зависи от вида на рака, стадия, разпространението и др. Обикновено се използват радиация, химиотерапия и лазери. Лечението на брадавици се извършва чрез лазери, киселинни локални приложения, криохирургия, електродесакция, хирургично отстраняване, локални кремове и др. Рецидивите са често срещано последващо лечение.

Вижте повече за: ,