Разлика между ревматизъм и артрит

Ревматизъм срещу артрит

Артритът идва от гръцката дума arthron, което означава „става“ и латинска дума, която означава „възпаление“. Терминът в множествено число на тази дума е „артрити“. Това състояние може да засегне мускулите и ставите или компонентите на опорно -двигателния апарат. Артритът е основната причина за увреждания сред възрастните хора, които са над петдесет години в страни, които принадлежат към първата световна класификация. Това заболяване не само се класифицира в една група. Заболяването може да обхване до 100 медицински ситуации. Следователно „артрит“ е общ термин за тези различни заболявания. Ревматоидният артрит или RA е една от различните класификации, но най -разпространеният вид артрит е остеоартрит или ОА. Този тип обикновено се среща при пациенти в напреднала възраст, докато RA може да се появи при по -млади хора. От съществено значение е да се идентифицира вида на артритното състояние, което пациентът има. Диагнозата ще бъде в основата на схемата на лечение на пациента.

Ставата е панта в тялото, която позволява паралелни кости да се движат. Лигаментите са структури, които обхващат двете кости едновременно. Тези структури поддържат костите на правилното място, за да отпуснат мускулите на човек или да се свият, за да позволят движението на ставите. Хрущялът е обвивката на костите, която не позволява на двете успоредни кости да се трият директно една върху друга. Хрущялната обвивка позволява на ставата да се движи безболезнено и гладко. Ставната кухина или кухото пространство между две кости съдържа специален вид течност, наречена синовиална течност. Тази течност има способността да подхранва хрущяла и ставите. Синовиалната течност се създава от синовиална мембрана, наречена синовиум, която покрива кухината на ставата. Когато човек има артрит, това би означавало, че ставата му има проблеми с някоя от споменатите структури. Това може да бъде резултат от износване на хрущяла, недостиг на течности, инфекции, автоимунна причина или смесване на много фактори, допринасящи за това.

Ревматоидният артрит е дългогодишно костно заболяване, което засяга ставите на пациента. Травмите на ставата са резултат от възпалението на ставните покриващи тъкани. Възпалението е редовна реакция на имунната система на организма, която се бори срещу инфекции, чужди материали и рани. При това състояние имунната система разрушава ставите. Дразненето на ставите ще доведе до болки в ставите, подуване и скованост, както и до други прояви. Това дразнене често засяга няколко системи и органи в тялото на пациента. Ако подуването не бъде спряно или забавено, то може да нарани трайно увредените стави и тъкани около костите.

Ревматоидният артрит не трябва да се бърка с други видове артрит като остеоартрит или инфекциозен артрит. Ревматоидният артрит се счита за автоимунно заболяване. Това показва, че имунната система на пациента погрешно разрушава нормалните тъкани или структури, които е създадена да защитава. Имунната система на тялото създава специфични химикали и клетки, които да бъдат свободни в кръвния поток и да започнат да разрушават нормалните тъкани. Тази неправилна реакция причинява удебелена и възпалена синовиална мембрана, наречена синовит. Синовитът ще доведе до намаляване на обема на синовиалната течност в ставните кухини. Това състояние е отличителен белег на RA.

Резюме:

1. Артритът идва от гръцката дума arthron, което означава „става“ и латинска дума, която означава „възпаление“.

2. Заболяването може да обхване до 100 медицински ситуации. Следователно артритът е общ термин за тези различни заболявания. 3. Ревматоидният артрит или RA е една от различните класификации, но най -разпространеният вид артрит е остеоартрит или ОА.

4. Когато човек има артрит, това би означавало, че ставата му има проблеми в някоя от споменатите структури. Това може да бъде резултат от износване на хрущяла, недостиг на течности, инфекции, автоимунна причина или смесване на много фактори, допринасящи за това.

5. Ревматоидният артрит е дългогодишно костно заболяване, което засяга ставите на пациента. Травмите на ставата са резултат от възпалението на ставните покриващи тъкани.

6. Ревматоидният артрит не трябва да се бърка с други видове артрит като остеоартрит или инфекциозен артрит. 7. Ревматоидният артрит се счита за автоимунно заболяване.

8. Синовитът ще доведе до намаляване на обема на синовиалната течност в ставните кухини. Това състояние е отличителен белег на RA.

Последни публикации от golden ( виж всички )

Вижте повече за: