Разлика между очна хипертония и глаукома

Очна хипертония срещу глаукома

Структурите в окото поддържат своята сферична форма. За да направят това, те упражняват определено количество външно налягане, наречено вътреочно налягане. Нормалният диапазон на това вътреочно налягане е между 10 до 21 mmHg. Повишаването на това налягане по някаква причина се нарича Очна хипертония. Това е повишено налягане в очната ябълка без загуба на зрение, намаляване на зрителното поле или увреждане на зрителния нерв. Глаукомата, напротив, е сериозно медицинско състояние, което трябва незабавно да бъде доведено до вниманието на сертифициран офталмолог и да се лекува адекватно. Глаукомата се характеризира с прогресивно увреждане на зрителните нерви, което води до загуба на зрението, ако не се лекува.

Очната хипертония може да засегне хора във всяка възрастова група, но е по-често при хора над 40 години, тези със силна фамилна анамнеза за глаукома или очна хипертония, диабетици и много късогледи. Глаукома, може да присъства от раждането, макар и рядко, или придобита по -късно, особено след 40. Това е втората най -честа причина за слепота в САЩ Условия като хронично възпаление на очите , тънка роговица и употреба на лекарства, повишаващи вътреочното налягане като кортикостероиди в орална/локална форма, трициклични антидепресанти, антипсихотични лекарства, антиспазматични лекарства, антихистамини и др. Съдържащите сулфа лекарства също могат да предизвикат глаукома и затова трябва да се използват с голямо внимание.

Очната хипертония е основен рисков фактор за развитие на глаукома, но глаукомата може да се развие дори когато вътреочното налягане е нормално. Това се нарича глаукома с нормално напрежение. Причината за това е неизвестна, но има определено увреждане на нервите въпреки нормалното налягане. Физическите наранявания на окото и медицински състояния като диабет и хипертония също могат да доведат до глаукома.

Точната причина за глаукома или очна хипертония все още не е известна на съвременната медицина. Двата основни механизма на развитие на тези състояния са или повишено производство на водната течност в окото, или намален отток и циркулация на водната течност.

Очната хипертония не произвежда никакви признаци или симптоми, тъй като не уврежда тъканите в очите. По този начин може да продължи известно време, преди Вашият лекар да установи, че имате повишено налягане, като използвате инструмент, наречен тонометър. Глаукомата уврежда зрителните нервни клетки и се проявява като замъгляване на зрението, намаляване на зрителното поле и понякога като остра атака на слепота. Глаукома със затворен ъгъл е рядък вид глаукома, която се проявява с внезапна слепота, гадене, зачервяване на окото, цветни пръстени около светлините в зрителното поле и болка в окото. То се утаява от внезапно повишаване на вътреочното налягане, затварящо ъгъла, през който циркулира течността на окото и поддържа налягането.

Диагнозата се поставя с помощта на тонометър за проверка на вътреочното налягане и пахиметрия за оценка на дебелината на роговицата. Прави се периметрия за измерване на загубата на зрителното поле.

Предлага се лечение както за очна хипертония, така и за глаукома. Пилокарпин, тимолол, клонидин и ацетазоламид се използват обикновено като капки за очи за лечение на очна хипертония. Глаукомата може да се лекува с капки за очи, лазерна или конвенционална хирургия и дренажни импланти.

ВЗЕМЕТЕ НАЧАЛНИ ТОЧКИ:

Очната хипертония е повишено налягане в окото без увреждане на оптичните структури, без загуба на зрително поле или слепота. Глаукомата е сериозно медицинско състояние с повишено вътреочно налягане с увреждане на зрителния нерв и замъглено зрение/слепота/болка в окото. Очната хипертония е рисков фактор за глаукома, но глаукома може да се появи и при тези с нормално вътреочно налягане. Точните причини за двете не са известни, но могат да бъдат причинени от някои лекарства. И двете са лечими. Глаукомата изисква незабавно лечение и може да доведе до трайна слепота, ако не се лекува.

Вижте повече за: , , , ,