Разлика между нефритен и нефротичен синдром

Нефритен срещу нефротичен синдром

Понякога децата не могат да помогнат, но да боледуват несъзнателно, и лекарите се притече на помощ, за да ги лекува. Повечето от общата детски болести, които ние знаем, са треска, настинки, грип, и така нататък. Но заболявания на органи въз основа на които влияят на бъбреците, черния дроб и сърцето трябва да бъдат лекувани с експертна помощ и клинични очи с уважавани педиатри.

Един от които е състоянието засяга част на отделителната система, на бъбреците. Тези две условия са често срещани сред деца на възраст 2-6 години. Това са нефритен синдром и нефротичен синдром. Какви са основните разлики?

В нефротичен синдром, група прояви случи, като: протеинурия или белтък в урината, оток особено генерализиран оток, хипоалбуминемия или нисък брой на албумин в кръвта, и накрая хиперлипидемия или твърде много липиди и мазнини, циркулиращи в кръвта. В нефритен синдром, всички те се появят плюс има хематурия или кръв в урината. Разбра ли разликата? Това е много проста за разбиране и запомняне.

Причината на нефротичен синдром може да бъде първична или вторична. Когато е първичен, причината е бъбреците, докато в средните други фактори, като например: алергия, инфекции, хепатит, диабет и много повече са допринесли за заболяването. Причината на нефритен синдром, от друга страна, може да бъде инфекции, автоимунни заболявания, или може да бъде наследствено. Основният проблем е обикновено гломерулите, структурите в бъбреците които филтър кръв.

Нефротичен синдром се диагностицира чрез измерване урина / протеин 24 часа. Други тестове за липидни профили. За нефритен синдром, лекарите поръчват изследвания на урината, кръвни тестове и ASOT или анти-стрептолизин О тест за инфекции.

В лек за двете заболявания са противовъзпалителни лекарства и медикаменти , които ще помогнат за натрупването на отоци. Понякога лечението зависи от причината за заболяването, което може да бъде инфекция. И двете заболявания имат добра прогноза, като по този начин и двете са лечими при деца и по-възрастни.

Резюме:

1.Nephrotic синдром е заболяване на бъбреците, докато нефритен синдром е заболяване на гломерулите. Нефритен синдром се нарича също гломерулонефрит. 2.Nephrotic синдром се проявява класическите симптоми, като например: отоци, протеинурия, хипоалбуминемия, хиперлипидемия. Нефритен синдром проявява същите с изключение има придружаваща кръв в урината. 3.Diagnosis за нефротичен синдром е 24-часова урина / измерване на протеин и липидния профил, докато нефритен синдром включва ASOT, изследвания на урината, и кръвни тестове.

Вижте още за: