Разлика между лупус и ревматоиден артрит

Лупус срещу ревматоиден артрит

По -голямата част от хората са пропуснали да признаят разликата между лупус и ревматоиден артрит. Тези две състояния се считат за автоимунни заболявания. Този вид заболяване се причинява от атаките на имунната система върху здрави тъкани, което ги причинява наранявания. Всички специалисти са съгласни, че правилното разграничаване и откриване на тези състояния не е лесна задача. Проявите и лабораторните тестове на двете заболявания са склонни да се припокриват помежду си.

Системният лупус еритематозус и ревматичният артрит са известни с това, че са засегнати повече жени, отколкото мъже. И двете заболявания са класифицирани като мултисистемни състояния, тъй като могат да увредят и засегнат различни органи в човешката анатомия. Условията също влияят върху нормалната функция на имунната система на човека, което води до увреждане на здрави клетки.

Ревматоидният артрит е известен като RA, а лупусът е известен като SLE. RA често се свързва с костите, особено ставите в пръстите и ръцете. Има много различни форми на лупус. Най -често срещаният тип лупус е SLE или системен лупус еритематозус. С автоимунни нарушения се смята, че имунната система на пациента има увреждане в многобройни тъкани и органи, които са унищожени от собствените механизми за борба на тялото, както и бактерията или вируса. Засегнатите органи ще зависят изцяло от естеството на тези заболявания. Това се дължи на факта, че е включена цялата имунна защита. Този набор от нарушения може да не се ограничава до една част от тялото. Например, RA главно разрушава ставите, но може да засегне и устата, очите и белите дробове. SLE може да се появи по кожата, но също така може да засегне бъбреците и други жизненоважни органи.

СЛЕ или лупус е многостранно състояние, чийто точен произход все още не е известен. Състоянието засяга различни части на тялото, включващи кожата, вътрешните органи и ставите. Индивид обикновено развива обриви, създаващи форма на пеперуда под бузите и през носа. Проявите на системен лупус еритематозус също включват възпаление на бъбреците, загуба на апетит, умора и косопад. По същия начин, произходът на ревматоидния артрит все още не е известен. Състоянието може да атакува коленете, китките, стъпалата, пръстите и глезените. RA обикновено се характеризира с появата на умора, слабост и сутрешна скованост, която продължава повече от един час. Пациентите с това състояние също съобщават за развитие на анорексия или загуба на апетит и широко разпространени мускулни болки.

Хората с лупус могат да изпитат болка в ставите, която не е свързана с действителното увреждане на самите стави. Има и някои случаи, при които пациенти с лупус нямат възпаление на ставите. Независимо от това, проявите на RA се проявяват симетрично, както при допълнителен полиартрит, заедно с последователно засягане на ставите. За разлика от това, лупусът има обикновен мигриращ артрит или периодичен артрит, който обикновено се наблюдава при подагрозен артрит. Когато пациентът страда от лупус, тя започва да проявява RA-подобни прояви. Управлението на RA трябва да се прилага като алтернатива.

Резюме:

1. Системният лупус еритематозус и ревматичният артрит са известни с това, че са засегнати повече жени, отколкото мъже.

2. И двете заболявания са класифицирани като мултисистемни състояния, тъй като могат да увредят и засегнат различни органи в човешката анатомия.

3. Ревматоидният артрит е известен като RA и лупусът е известен като SLE.

4. SLE или лупус е многостранно състояние, чийто точен произход все още не е известен. По същия начин, произходът на ревматоидния артрит все още не е известен.

5. SLE засяга различни части на тялото, включващи кожата, вътрешните органи и ставите. Индивид обикновено развива обриви, създаващи форма на пеперуда под бузите и през носа. RA може да атакува коленете, китките, стъпалата, пръстите и глезените. RA обикновено се характеризира с появата на умора, слабост и сутрешна скованост, която продължава повече от един час.

6. Например, RA унищожава главно ставите, но също така може да засегне устата, очите и белите дробове. SLE може да се появи по кожата, но също така може да засегне бъбреците и други жизненоважни органи.

Последни публикации от golden ( виж всички )

1 коментар

  1. ДРУГА „лошо направена“ статия. Има и неточности. НАСТОЯЩИЯ ЧЛЕН трябва да бъде „изхвърлен“!

Вижте повече за: ,