Разлика между фибромиалгия и синдром на миофасциална болка

Синдром на фибромиалгия срещу миофасциална болка

На прост английски език фибромиалгията може да се разбира като болка в мускулите и съединителната тъкан на множество места по тялото. Това до голяма степен засяга жените и шансовете му се увеличават с възрастта. Синдромът на миофасциална болка се характеризира с локализирана мускулно -скелетна болка на едно или две места заедно с болезненост.

Причините за фибромиалгия не са много ясни, но има много хипотези. Недостатъчният или нарушен сън или събуждането без освежаване се смята за възможност. Често при пациентите има дефицит на хормон, наречен серотонин. Серотонинът е хормон, който регулира болката и съня. Нивата на растежен хормон също се променят при тези пациенти. Растежният хормон е от съществено значение за възстановяването и силата на мускулите и се произвежда по време на етап 4 на съня. Намаляването на растежния хормон при тези пациенти обяснява продължителната болка, изпитвана от тях. Този вид болка се наблюдава при пациенти, страдащи от депресия и тревожност.

Фибромиалгията е функционално разстройство, наблюдавано във връзка с психични разстройства, докато синдромът на миофасциална болка се наблюдава най -вече поради физически стрес и нараняване. При синдрома на миофасциална болка болката възниква поради прекомерна употреба, напрежение, нараняване или продължително свиване на мускул или група мускули, особено при четене или писане на бюро или на компютър. Болката обикновено се отнася от специфични (тригерни) точки до мускули, които са отдалечени. При фибромиалгия има мускулна болка, скованост и умора. Има болка в долната част на гърба, болка, излъчваща от гърба към седалището и краката. Сковаността се усеща повече при събуждане сутрин и отшумява през деня. Пациентите се оплакват, че се чувстват уморени и изтощени и се събуждат уморени. Също така, пациентите понякога изпитват главоболие, подобно на мигрена. Най -характерната особеност е болезнената болезненост по шията, рамото, лакътя, колянната става и около задните части. Тези точки са двустранно болезнени във всички случаи. Симптомите се влошават от емоционален стрес, инфекция и т.н. Друг пример е болка в долната част на гърба, която води до болка в задните части. Синдромът на миофасциална болка е болка, включваща малка област на рамото, която представлява част от състоянието на фибромиалгия. Миофасциалната болка, ако не се предприеме навреме, може да доведе до фибромиалгия при пациенти, които са много тревожни или имат симптоми на депресия. Фибромиалгията се диагностицира чрез анамнеза за широко разпространена мускулно -скелетна болка, присъстваща в продължение на минимум 3 месеца и демонстрираща значителна нежност или болка в повечето места. В случай на фибромиалгия, пациентите се съветват, че заболяването им не е осакатяващо и не се деформира и са налични много възможности за лечение. Първата стъпка от лечението на фибромиалгия е използването на трициклични антидепресанти за подобряване на съня. След като сънят се подобри, хормоните се произвеждат подходящо в тялото и следователно пациентите започват да се чувстват по -добре. Следващата по ред е тревожността или депресията, лекувани с антидепресанти и психиатрични консултации. Пациентите в крайна сметка ще се подобрят с аеробни упражнения, но упражненията трябва да са лесни и с кратка продължителност, като постепенно се увеличава силата. И накрая, трябва да се говори за житейски стрес и пациентите да се насърчават да обсъждат с членовете на семейството, които могат да им помогнат да се справят. При синдрома на миофасциална болка, тъй като причината е физически стрес, масажът, пакетите с лед и прилагането на ултразвук към частта са от полза. Тези пациенти трябва да бъдат посъветвани как да предотвратят мускулно напрежение, свързано с работа и отдих. Почивка трябва да се дава на мускулите, които са в продължителна употреба, тъй като почивката на интервали ще предотврати мускулното напрежение.

Резюме: Синдромът на миофасциалната болка е концентрирана форма на фибромиалгия. Ако не се лекува навреме, това може да доведе до фибромиалгия.

2 коментара

  1. Фибромиалгията и невропатията, остеоартритът и синдромът на Reynauds съсипаха живота ми. Извън джоба за Лирика и Белсомра е повече, отколкото мога да си позволя. Погребението е по -евтино в дългосрочен план. Не се отказвайте!

    • Не напускайте Каролайн. Бях диагностициран с фибромиалгия преди 28 години и много пъти исках да се откажа. Сега казват, че това е миофасциална болка. Знам, че е лошо, но изчакай

Вижте повече за: ,