Разлика между артрит и остеоартрит

Arthritis срещу остеоартрит

Ревматоидният - рентгенов образ на ръката

Какви са артрит и остеоартрит?

Артрит обикновено посочена като ревматоиден артрит, който е автоимунно и възпалително произход засяга всички стави докато остеоартрит е дегенеративно заболяване, което засяга предимно големите стави.

Разлика в презентацията

Arthritis дори може да се случи при малки деца и заболяването се нарича ювенилен ревматоиден артрит, остеоартрит, но е болестта на гериатрична (възрастни) възрастова група. Ревматоидният артрит може да повлияе на други органи на тялото, например на сърцето и се счита за по фулминантен от остеоартрит, което засяга само ставите.

Процесът на заболяване при ревматоиден артрит започва с автоимунни процеси, предизвикващи възпаление на ставната капсула води до прекомерно синовиална течност около ставите и развитието на фиброзна тъкан в синовиума. В остеоартрит, започва процеса на заболяване след травма на ставата или при възрастни с наднормено тегло, при които нивата на калций са ниски и кости са слаби и остеопороза. Обикновено има намалена съвместни пространства и образуване на остеофити (малки костни израстъци) в краищата на костите смущаващи гладкото и заоблен контур на костите.

Ревматоидният артрит засяга малките стави като ставите на ръцете, врата, докато пръстите остеоартрит засяга големите стави, като коленете, хип и др Друг маркиран отличителен е, че ревматоиден артрит засяга множество стави едновременно но остеоартрит засяга една или две връзки в даден момент. Ревматоиден артрит обикновено се случва в вълни преувеличено и ремисия докато остеоартрит продължава непрекъснато, постепенно влошаване с възрастта. Ставите на ревматоиден артрит са подути, червено, възпаление, нежна и твърда. Твърдостта е най-маркиран сутрин след събуждане, когато пациентът изпитва огромни болки в опитите си да постигне ставите. С напредването на деня болките постепенно намаляване и минимално или никакво болка има опит от вечерта. Други симптоми като умора, летаргия, леко повишена температура, загуба на апетит и загуба на тегло също може да се разглежда от някои пациенти. В ставите, засегнати от остеоартрит, отока и болката са налице, но се задържи през целия ден. Коленете са най-често засегнати вследствие на остеоартрит. Деформации са късно усложнение на ревматоиден артрит, но са редки в остеоартрит.

Разлика в разследвания

Изследвания за ревматоиден артрит, са ревматоиден фактор, ASO титри, титри на CRP и рентгенови лъчи на различни съединения. Всички тези титри са склонни да бъдат повишени и рентгенови лъчи ще показват деформации и присъствие на свободен течност около ставите. Най-важното разследването за остеоартрит е рентгенова снимка на засегнатата става. От остеофити са костелив по произход, те може да се визуализира на рентгенови лъчи. При проверка остеоартритни стави, особено на коленете, ще покажат наличие на пращене наричан също като крепитации на движение.

Разлика в управлението

Няма лек за ревматоиден артрит, но временно успокояване може да се постигне чрез агресивно лечение и упражнения. Лекарствата за ревматоиден артрит се състои от прием на НСПВС (нестероидни противовъзпалителни лекарства), DMARDS (болест-модифициращи антиревматични лекарства), метотрексат, златни лекарства, инхибитори СОХ2 и стероиди са краен. За остеопороза, намаляване на теглото и избягване на затлъстяване са в основата на лечението. Медикаменти ще облекчи болката и калциеви добавки са изключително полезни за поддържане на здрави кости. Ходенето и физиотерапия са от полза при пациенти с остеоартрит. Коляното или смяна на тазобедрената става може да е последна инстанция в непреклонна случаи.

Резюме: ревматоиден артрит и остеоартрит са много различни условия на ставите. Ревматоиден артрит ставите стават болка безплатно за по-нататъшна употреба на ставата докато остеоартритни стави ще бъдат уморени от непрекъснато използване на ставите. Ревматоидният артрит засяга други системи освен ставите и проявява обикновено като рано сутрин скованост на ставите, което подобрява както напредъка на ден. Остеоартрит подаръци като прогресивно влошаване на ставни болки в големите стави, като коленете, изискващи интензивна физиотерапия и медикаменти.

1 коментар

  1. Благодаря за голяма статия!

Информация за: , ,