Разлика между ALS и PLS

ALS срещу PLS

Амиотрофична странична склероза Амиотрофичната странична склероза (ALS) се нарича още болест на Lou Gehrig по името на бейзболния играч, който е диагностициран с болестта. Това е заболяване на двигателните неврони на тялото, които са нервните клетки в централната нервна система, които контролират движението на мускулите. Това е фатално заболяване, което прогресира бързо, причинено от загубата или смъртта на невроните в тялото.

Хората, страдащи от това заболяване, първоначално чувстват, че мускулите им отслабват и се разпадат. След време той ще загуби контрол над всички свои доброволни движения. Той може също да изпита спазми, скованост в засегнатата област и потрепване. Това се дължи на невъзможността горните двигателни неврони, разположени в мозъка, да предават съобщения към долните двигателни неврони, разположени в гръбначния стълб, и към различните мускули на тялото.

Той не засяга петте сетива на човека и контрола на очните мускули, а функциите на пикочния мехур и червата не са засегнати. Той засяга повече мъже, отколкото жени и е по -разпространен при възрастните хора. Въпреки че 5-10 % от случаите на ALS са наследствени, повечето се случват случайно. Тъй като мускулите отслабват, хората с ALS ще загубят способността да движат ръцете, краката и тялото. В рамките на 5-10 години симптомите ще прогресират и мускулите в гръдната стена ще се провалят, причинявайки дихателна недостатъчност и пациентът в крайна сметка ще умре.

Първична странична склероза Първичната странична склероза (PLS) често се нарича по -лек случай на ALS. Това също е дегенеративно неврологично разстройство, но за разлика от ALS, долните двигателни неврони са незасегнати. Първоначално засегнатите части на тялото са мускулите на краката, но могат да започнат и в луковичните мускули, които контролират речта и преглъщането.

Дегенеративният процес е ограничен до дължината на гръбначния стълб, засягайки краката, ръцете и речта и преглъщащите мускули. Хората на средна възраст са податливи на това заболяване, с няколко редки случая на засегнати деца. Въпреки че няма известен лек за болестта, хората с PLS могат да живеят много години с помощта на инвалидни колички и бастуни.

При PLS клетъчните тела не показват намаление на размера или увеличаване на закръгляването си, но кортикалните неврони се свиват повече, отколкото при ALS. Засегнатата област е кортикоспиналната система без участието на по -ниски двигателни неврони, за разлика от ALS, при която във всички случаи се наблюдава дегенерация на по -ниски двигателни неврони.

Резюме: 1. Амиотрофичната странична склероза е фатална, убивайки засегнато лице в рамките на няколко години, докато първичната странична склероза не причинява смърт. 2. При ALS са засегнати както горните двигателни неврони, така и долните двигателни неврони, докато при PLS долните двигателни неврони са незасегнати. 3. PLS засяга само речта, краката и ръцете на пациента, докато ALS засяга повечето части на тялото, с изключение на очите, пикочния мехур и няколко други части. 4. При PLS засегнатата област е кортикоспиналната система, докато при ALS всички са засегнати. 5. При ALS мускулната загуба се случва в повечето части на тялото, докато при PLS няма признаци на мускулна загуба в долните части на тялото.

3 коментара

  1. MND ALS (амиотрофична латерална склероза) или всяка друга болест естествените органични средства винаги работят за лечение на киселинност, ако поддържаме диетичен план и използваме totalcureherbsfoundation.com, тогава бързо се освобождаваме от този проблем.

  2. Когато за първи път започнах да приемам мултивитамини (точкова) организация ALS/MND билкова рецепта, бях напълно неподвижен поради дългосрочното си състояние на ALS. Приемах високи дози преднизон и противовъзпалителни лекарства, които предизвикаха много лоши странични ефекти. След като започнах билковата терапия с ALS, състоянието ми се подобри значително. Изминаха 13 месеца от лечението, никога не мога да бъда достатъчно благодарен ”

  3. Не знаех, че PLS се нарича лека ALS. Знам, че някои лекари казват, че PLS всъщност е вариант на ALS. Вариантът убива както горната, така и долната част на невроните. Бях диагностициран с PLS, но нищо не е направено медицински.

    Дейв Броуди

Вижте повече за: , , ,