Разлика между ADEM и MS

ADEM срещу MS

Диагнозата на заболяването е изминала дълъг път, благодарение до голяма степен на огромните подобрения в медицинската технология. Има обаче някои видове заболявания, които проявяват едни и същи симптоми и засягат същите области, но при по -внимателно изследване се установява, че те са значително различни един от друг. Това е основната причина, поради която лекарите трябва да са сигурни в състоянието на пациента, преди да се опитат да дадат лекарства. Неправилното лечение е много опасно и може дори да влоши болестта.

Едно конкретно заболяване, което смущава много медицински експерти, е острият дисеминиран енцефаломиелит или ADEM и неговите странни прилики с множествена склероза или МС . Има различни мнения за това как да се лекуват тези две състояния, които засягат централната нервна система. Има лекари, които смятат, че ADEM трябва да бъде класифициран като друга форма на множествена склероза поради прилики в симптомите и прогнозата, докато има групи, които смятат, че това е напълно различно заболяване, което трябва да се изследва отделно.

Според експерти и двете заболявания атакуват централната нервна система и засега това е единствената установена обща основа. Едно нещо, което трябва да се отбележи при състояния, които засягат ЦНС, е, че всички те могат да проявяват едни и същи видове симптоми, което означава, че и ADEM, и MS го споделят и с други неврологични заболявания. И за да се разделят наистина тези две, трябва да се направи внимателен анализ на начина, по който те атакуват централната нервна система.

ADEM се счита за заболяване, причинено от имунния отговор на мозъка след тежка вирусна, бактериална или паразитна инфекция. Може да се появи и след ваксинация, поради което повечето пациенти с ADEM са деца. Множествената склероза или МС, от друга страна, е възпалително заболяване, което засяга миелиновата обвивка на аксоните на мозъка, причинявайки увреждане както на мозъка, така и на гръбначния мозък. Конкретната му причина все още не е установена, но експертите смятат, че е генетична.

ADEM и MS също се различават един от друг по начина, по който се лекуват. Когато ADEM атакува, се използват интравенозни стероиди за облекчаване на симптомите. За множествена склероза това е непрекъснат процес на лечение и приемане на лекарства за забавяне на заболяването и неговите симптоми. Все още няма известен лек за МС, докато ADEM се лекува с помощта на агресивни лекарства.

ADEM и MS също се различават по тежестта на атаките. И двете заболявания са трудни за диагностициране рано и затова, когато се появят първите признаци, пациентите вече са в напреднал стадий. ADEM може да бъде тежка и внезапна. След появата на остри симптоми е необходимо лечение, докато не отшуми. При МС атаките се случват постепенно, когато не се вземат мерки за овладяване на заболяването, като например приемане на лекарства и терапия. Много пациенти с МС могат да живеят нормален живот, стига да се грижат правилно за болестта.

Патологичните изследвания също показват разлика в натрупването на плаки в бялото вещество на мозъка, причинено от увреждане от двете заболявания. За ADEM показаното възпаление е широко разпространено, докато за MS е по -очертано. Диагностични инструменти като ЯМР и тестове за гръбначна течност се използват за идентифициране на двете състояния, поради което много експерти имат труден момент да определят кое е кое.

Резюме:

1. ADEM е заболяване, причинено от имунен отговор към инфекция, докато се смята, че МС е с генетичен характер. 2. ADEM може да се лекува, когато се появят симптоми, докато МС може да се контролира само чрез редовни медикаменти и терапия. 3. ADEM може да прояви остри симптоми внезапно, докато MS показва признаци постепенно до медицинска намеса. 4. Патологичните изследвания разкриват разлики в бялото вещество след появата на двете заболявания. ADEM показва разпространение, докато MS показва очертано бяло вещество.

Вижте повече за: