Разлики между сестринска диагноза и медицинска диагноза

Сестринска диагноза срещу медицинска диагноза

Понякога е невероятно с колко термини се занимаваме ежедневно. Всъщност често се удивляваме на самата идея защо има много, ако тези термини не са свързани само с подобни теми, но вероятно още повече, в света на медицината. Не само, че можем да видим толкова много видове лекарства за просто заболяване като хрема, хриптеща кашлица или дори стомашно разстройство, но ако постъпите в болница, има още повече диагнози, които биха ви оставили повече объркан. След това отново, в дългосрочен план, когато напълно разберете необходимостта тези терминологии да бъдат дефинирани, ще знаете кога и как да използвате такива термини в бъдеще.

Професионалистите са доста многословни и ефузивни в използването на термини, които ги карат да звучат добре осведомени. Има моменти обаче, че докато научаването на нещо ново е чудесна идея, научаването как да ги използвате по подходящ начин е още по -добре. Така че нека поговорим за диагнозата. Каква е разликата между медицинска диагноза и медицинска диагноза?

Какво е сестринска диагноза?

Сестринската диагноза е диагноза, която се основава на отговора на пациента към медицинското състояние. Ето защо тя се нарича „сестринска диагноза“, защото това са неща, които имат специфично действие, свързано с това, което медицинските сестри имат самостоятелност да предприемат действия. Медицинските сестри лекуват пациента с всичко, което е свързано с човешкия отговор на конкретно заболяване. Това включва всичко, което е физически, умствен и духовен тип реакция. Просто казано, сестринската диагноза е насочена към грижите.

Какво представлява медицинската диагноза?

Медицинската диагноза, от друга страна, се занимава повече с медицинското състояние. Всяка диагноза или констатация, направена от лекаря, се основава на физиологичното състояние на пациента или неговото медицинско състояние. Освен това диагнозата на лекар се фокусира върху самото заболяване. Доколкото е възможно, чрез опит и ноу-хау, точната и точна клинична единица, която може да е възможна причина за заболяването, след това ще бъде разгледана от лекаря, като по този начин ще се даде подходящо лекарство, което би излекувало болестта.

С двата термина, правилно описани подробно по -горе, ще бъде по -лесно да се разграничи как сестринската диагноза варира от тази на медицинската сестра. Тъй като и двете са професионално дадени и анализирани, няма правилна или грешна диагноза за всеки пациент и неговите нужди. Разбирането къде всяка диагноза е по -фокусирана ще помогне не само на пациента, но и на неговото семейство, да разбере напълно как медицинската диагноза би могла да допълни тази на диагнозата за сестрински грижи и обратно. Сестринската диагноза разпознава и забелязва рисковете и по -важното - нуждите на пациента. Нещо повече, една медицинска сестра обхваща всички видове настройки, тоест клинична обстановка, която би била в рамките на болницата, и след това, подобно на тази на домашната обстановка, когато пациентът е изписан от болницата за всякакви и всички възможни рискове, които биха да се считат за последствия от такова заболяване.

Резюме:

Медицинската диагноза е специфична за патологията. Фокусът му е върху болестта. Сестринската диагноза, от друга страна, се фокусира върху пациента и неговия физиологичен и психологически отговор.

Лекарите, които поставят медицинската диагноза, измислят такава диагноза, която да лекува медицинския проблем, докато диагнозата, поставена от медицинските сестри, следователно сестринска диагноза, е фокусирана върху грижите за такъв пациент, зад това заболяване.

И накрая, медицинската диагноза е насочена към етиологията или причината, докато медицинската диагноза е насочена към грижите.

3 коментара

  1. Благодаря за обобщението

  2. обичам това

  3. Искам винаги да ми правиш масаж

Вижте повече за: , , ,