Разлики между въглехидрати и калории

В храната, която консумираме, има много различни видове хранителни вещества. Някои от известните налични хранителни продукти включват въглехидрати, калории, протеини, витамини и мастни киселини. Важно е да се подчертае, че всички горепосочени храни имат значителен брой различия по отношение на тяхното въздействие върху здравето на организма. Това есе ще се фокусира върху показването на разликите между въглехидратите и калориите като някои от хранителните вещества, които са силно свързани с енергийните нива в телата ни.

Разлики между въглехидрати и калории

 • Какво е калория?

Калория е термин, използван за описание на мярката за енергията, присъстваща в храните. Измервателна единица, която се използва за обяснение на количеството енергия, което присъства в храната и други продукти, които се консумират от хората като източник на енергия и други хранителни вещества. Калориите са от съществено значение за нашето тяло, тъй като те играят жизненоважна роля във функциите на тялото, като в същото време гарантират, че тялото изпълнява специфичните си задачи, когато е в покой.

 • Какво представляват въглехидратите?

  Разлики между въглехидрати и калории-1

Въглехидратите са термин, използван в хранителната промишленост за обозначаване на органични съединения, които се образуват, когато кислородът, въглеродът и водородът се комбинират химически. Важно е да се отбележи, че единствената цел на въглехидратите в организма е, че те се разделят, за да освободят енергия, която помага на хората да изпълняват различни задачи. Някои от въглехидратите включват захар, нишесте и целулоза.

Разлики между въглехидрати и калории

 1. Храни, съдържащи въглехидрати и калории

Една от основните разлики между калориите и въглехидратите е храната, в която се съдържат. Заслужава да се отбележи, че някои храни съдържат въглехидрати в по -големи количества, докато други съдържат калории в значителни количества. Също така е важно да се подчертае, че всички храни съдържат калории, но не всички храни съдържат въглехидрати. Калориите присъстват значително в фъстъчено масло, бонбони, сирене, пържени храни, преработено месо и колбаси. Животинските мазнини, зеленчуците и рибеното масло също се считат за богати източници на калории. От друга страна, въглехидратите се съдържат силно в значителен брой храни, които включват зърнени храни, юфка, картофи, хляб, плодове и безалкохолни напитки.

 1. Препоръчителни количества за въглехидрати и калории

Според практикуващите лекари всички хранителни вещества се препоръчват за максимален растеж на жизнените органи на тялото и за предпазване на организма от здравословни проблеми. Консумацията на хранителни вещества над препоръчителното ниво обаче може да доведе до здравословни проблеми. Една от основните разлики между калориите и въглехидратите е количеството, препоръчително за прием. В Съединените щати препоръчителният прием на калории за млади възрастни мъже е 2700, докато препоръчителният дневен прием за жени е 2200 калории. Важно е да се отбележи, че децата и възрастните хора трябва да приемат по -малко количество калории. Препоръчителният дневен прием на въглехидрати според САЩ е 225 и 325 грама на ден. Важно е да се подчертае, че количеството въглехидрати е значително намалено, тъй като е известно, че въглехидратите съдържат големи количества калории.

 1. Ефекти върху здравето на въглехидратите и калориите

Въглехидратите и калориите имат значителен брой ефекти върху здравето, особено в ситуации, когато се консумират извън предписанието. И калориите, и въглехидратите имат различни методи, с които изразяват своите ефекти върху здравето. Някои от здравните предизвикателства, свързани с прекомерната консумация на калории, включват сърдечни проблеми, недостиг на хранителни вещества, хронични здравословни проблеми сред други здравословни предизвикателства, пред които са изправени хората днес. Някои от сърдечните проблеми, свързани с прекомерната консумация на калории или липсата на калории, включват кръвното налягане. От друга страна, прекомерната употреба на въглехидрати включва гадене, запек, диария и кетоза.

 1. Повишаване и отслабване с въглехидрати и калории

И калориите, и въглехидратите играят значителна роля при определянето на теглото на индивида. Важно е да се отбележи, че консумацията на въглехидрати води до увеличаване на теглото на индивида, докато калориите могат или да увеличат, или да намалят теглото на човек. Всички въглехидрати, консумирани от индивид, се превръщат в мазнини, които се отлагат под кожата на индивида, което води до прекомерно наддаване на тегло. От друга страна, приемането на по -малко калории и изгарянето повече, отколкото консумирате, води до загуба на тегло. От друга страна, калориите могат да доведат до наддаване на тегло, при което някои хора консумират повече калории от това, което изгарят. Препоръчва се всички хора, които желаят да намалят теглото си, да консумират по -малко въглехидрати, като същевременно гарантират, че изгарят повече калории, отколкото дневната им консумация.

 1. Диабет и затлъстяване с въглехидрати и калории

Двете болести се увеличават в днешно време поради неконтролираната консумация сред индивидите. И калориите, и въглехидратите играят значителна роля в разпространението или намаляването на двете условия на живот. Докато изгарянето на калории е много известно с въздействието си върху намаляването на затлъстяването и намаляването на шансовете на човек да затлъстее, прекомерната консумация на въглехидрати значително допринася за затлъстяването и състоянията на диабет. Всички въглехидрати, консумирани от индивид, се превръщат в мазнини, които понякога могат да се натрупват, за да причинят затлъстяване. Освен това продължителната консумация на въглехидрати в дългосрочен план се дължи на развиващия се диабет тип 2 в света.

Таблица, показваща разликите между калориите и въглехидратите

  Калории Въглехидрати
Диабет и затлъстяване Намалява диабета и затлъстяването Причинява диабет и затлъстяване
Наддаване на тегло и загуба на тегло Причинява както наддаване, така и загуба на тегло Причинява наддаване на тегло
Heath ефекти Причинява сърдечни проблеми Причинява гадене и запек
Препоръчителни суми 2200 и 2700 225 и 325
Храни, съдържащи въглехидрати и калории

Фъстъчено масло, бонбони, сирене, пържени храни и др. Зърнени храни, юфка, картофи, хляб, плодове и др.

Обобщение на въглехидратите и калориите

 • И калориите, и въглехидратите са основни хранителни продукти в нашето тяло, защото помагат да се гарантира, че можем да изпълняваме различни функции на тялото, като същевременно гарантират, че клетките се умножават и диференцират, за да изпълняват своите специализирани функции.
 • Консумацията на тези хранителни продукти обаче трябва да бъде под строг контрол, тъй като те имат значително въздействие върху здравето на тялото ни и могат да доведат до здравословни проблеми, с които е трудно да се справим, като по този начин намаляват живота ни.

1 коментар

 1. Благодаря ви много за тази информация. Помагам на приятеля ми да свали мазнините от големия си корем

Вижте повече за: ,