Разлика между Яз и Ясмин

birthcontrol_book Яз срещу Ясмин

Били ли Ви са предписани Яз или Ясмин? Чудите ли се за разликите между двете? Не си сам!

Както Yasmin, така и Yaz се произвеждат от Bayer Healthcare и в момента са известни като хапчета за контрол на раждаемостта от четвърто поколение. Има разлики между двете, за които трябва да бъдете информирани, ако планирате да превключвате между тях.

  • Основната разлика между двете е, че Yaz съдържа по -малко естрадиол в сравнение с Yasmin. Ясмин съдържа около 30 мкг етинил естрадиол, докато Яз съдържа около 20 мкг. Естрадиол е хормон, който се произвежда главно в яйчниците на жена, въпреки че се среща и в по -малки количества при мъжете. Естрадиолът влияе върху репродуктивните органи и сексуалното функциониране, както и върху други органи и кости.
  • Втората разлика между тях е, че Yaz съдържа само 24 активни хапчета, заедно с 4 хапчета плацебо. Плацебо е неактивно хапче. Той има за цел да намали обезпокоителните симптоми, които биха могли да ви притесняват по време или непосредствено преди цикъла.
  • Инструкциите за дозиране на Yaz и Yasmin също се различават помежду си. Докато Yasmin се приема за три седмици или 21 дни, Yaz трябва да се приема за 24 дни. Те са последвани от неактивни хапчета-7 за Ясмин и 4 за Яз.
  • Предполага се, че двете лекарства се прилагат по различни показания. Ясмин се предписва предимно за предотвратяване на бременност при жени. Yaz обаче предоставя и допълнителна полза. Предполага се, че облекчава симптомите на предменструално дисфорично разстройство при някои жени. Yaz понякога се използва за справяне с умерено акне при жени, които са на възраст поне 14 години и са започнали цикъла си.
  • За съжаление, има много дискусии за страничните ефекти, предизвикани от двете лекарства. Докато е установено, че Yasmin предизвиква странични ефекти като заболяване на жлъчния мехур, кръвни съсиреци в краката и т.н., се съобщава, че страничните ефекти от Yaz са по -тежки по своя характер. Всъщност има редица съдебни спорове срещу двете лекарства.
  • И накрая, може да се сблъскате и с редица проблеми, ако търсите застрахователно покритие, докато сте на Yaz. Тъй като това е сравнително ново лекарство, може да не получите корици за него. В такъв случай Вашият лекар може да Ви постави на Yasmine.

Яз и Ясмин са противозачатъчни хапчета. Трябва да ги приемате само под лекарско наблюдение .

Резюме: 1. Yaz съдържа по -малко естрадиол в сравнение с Yasmin. 2. Yaz трябва да се приема в продължение на 24 дни и е последван от плацебо хапчета. Предполага се, че Yasmin се приема в продължение на 21 дни и е последван от 7 неактивни хапчета. 3. Ясмин се използва като противозачатъчно хапче, докато Яз се използва и за справяне с акне и предменструални симптоми. 4. Имаше много дискусии относно страничния ефект и се казва, че те са по -изразени в случая с Yaz.

Вижте повече за: , ,