Разлика между белите и червените кръвни клетки

Бели срещу червени кръвни клетки

Човешкото тяло се състои от множество много важни клетки. В тази връзка има две много важни кръвни клетки, които са получили много тривиални имена и това са белите кръвни клетки и червените кръвни клетки. И така, как се различават?

По отношение на функцията, двете кръвни клетки имат много различни роли в тялото. Най -вече червените кръвни клетки (червените кръвни клетки) гарантират, че в цялото тяло се доставя достатъчно кислород. Те имат пигмента, наречен хемоглобин, „кислородният компонент на кръвта.

Доставянето на адекватно окисляване към системата е еквивалентно на достатъчно количество енергия. Следователно, когато някой страда от анемия (нисък брой на еритроцитите), той или тя най -вероятно ще изглежда слаб и неенергичен. Обратното (необичайно високият брой на еритроцитите) също е лошо за здравето на човека, тъй като може да предизвика бъбречни заболявания и дори фиброза на органите в белодробната (дихателната) система, като белите дробове. Те също така ще имат по -плътен вискозитет на кръвта, което ги прави по -податливи на сърдечни заболявания и хипертония.

Освен функцията си да доставя кислород към тялото, той служи и като среда за премахване на някои отпадъчни материали. Въглеродният диоксид е един от тях. Този газ се улавя от червените кръвни клетки за изхвърлянето му от системата чрез поредица от метаболитни процеси.

Червените кръвни клетки също са известни в алтернативния си медицински термин като еритроцити. Поради присъствието си в кръвта, те допринасят за естествения й червен цвят. Белите кръвни клетки, напротив, иначе се наричат ​​левкоцити.

Белите кръвни клетки отблъскват чужди нашественици, тъй като те са основните агенти, отговорни за естествената имунна защита на организма. Те се борят с почти всеки патологичен агент като бактерии, паразити, а също и алергени. Т-клетките са специфичен вид WBC, който е компрометиран при индивиди, които са се заразили с ХИВ. Подобно на червените кръвни клетки, излишъкът от левкоцити също е вреден за здравето. Всъщност това състояние е известно като левкемия, популярно считана за рак на кръвта. Съществуват и някои лекарства, които могат да доведат до обратното (намаляване на левкоцитите). Някои психиатрични лекарства като клозапин могат да доведат до такива и от своя страна правят човека лесна мишена за повечето заболявания.

Червените кръвни клетки са повече в брой „около 5 милиона на всеки mm3 кръв. Това е твърде много в сравнение с белите кръвни клетки, които сумират само от 3 000 до 7 000 на mm3 кръв. Продължителността на живота им също варира, тъй като еритроцитите са склонни да живеят по -дълго (120 дни) в сравнение с белите кръвни клетки (най -много 4 дни).

Структурно, еритроцитите нямат ядра в сравнение с белите кръвни клетки (WBC). Формата им може да се промени най -вече, когато се стиснат. Формата на белите кръвни клетки зависи от тяхната специфична функция.

1. Червените кръвни клетки са полезни за транспортирането на кислород и въглероден диоксид в тялото, докато белите кръвни клетки са полезни в ролята си на естествени защитници на организма.

2. Червените кръвни клетки са с по -голям брой в сравнение с белите кръвни клетки

3. Червените кръвни клетки живеят по -дълго в сравнение с белите кръвни клетки

1 коментар

  1. Червеното и бялото ми са 4. Предчувствието ми е ниско Имам брадавици зад l Лявото ухо сега е изпълнено с брадавици по корема ми, които кървят и ексма да се зарежда и т.н. коремът ми кърви поради брадавицата, притиснат нерв в гръбнака ми на 74 г. ще се върна в полицейската академия, можете ли да помогнете.

Вижте повече за: ,