Разлика между витамин С и естер-С

Витамин С срещу Естер-С

Витамин С е необходим, за да започне образуването на колаген, норепинефрин и карнитин. Единственият проблем е, че човешкото тяло не е в състояние да произвежда този витамин самостоятелно. Ето защо той се счита за основен витамин. Следователно е необходимо да се ядат храни, богати на витамин С, или да се приемат добавки с витамин С, за да се извлече богатството му от ползи за здравето.

В своята добавка витамин С се приготвя по различни начини, като Естер-С е широко разпространен сорт. Естер-С всъщност не е същият като L-аскорбиновата киселина (естествен витамин С), тъй като калциевият аскорбат е основната съставка. Той просто включва някои метаболити на витамин С. Причината за тази странна комбинация се предполага да даде лост на Естер-С над обикновения витамин С по отношение на бионаличността.

Естественият витамин С се получава от пресни зеленчуци и изобилие от плодови сортове. Този витамин е важен, защото помага за укрепване на основните защитни сили на организма и борба със свободните радикали. Прекомерният прием на този витамин никога не е тревожен, тъй като няма такова нещо като предозиране на витамин С. Въпреки това, хората, които имат стомашно -чревни аномалии, могат да проявят токсични признаци на витамин С, но само в изключително високи дози. И в двата случая се казва, че необичайно високият прием на продукти с витамин С води до диария.

Естер-С е очевидно скъпи в сравнение с обикновения витамин С, тъй като е било търговски получен в лабораторията. Но биологично, Естер-С е същият като витамин С, защото може да даде същите ползи от възстановяването на кожата, подобряването на зрението и борбата с болестите, за да назовем само няколко. Първоначално Ester-C беше пуснат на пазара, твърдейки, че има по-голяма бионаличност от обикновения витамин С (три или четири пъти по-голям). Това означава, че човек трябва да вземе само една доза естер-С, за да постигне същите резултати като приемането на три до четири капсули витамин С. Това твърдение обаче е силно оспорено, тъй като няколко проучвания са установили, че наистина няма значителна разлика по бионаличност между двете форми на витамин С.

Един аспект, с който Ester-C може да се гордее, е нейтралността на рН. Естер-С е направен с по-неутрално рН в сравнение с леко киселия естествен състав на витамин С.

Резюме:

1. Витамин С е по-естествен в сравнение с запазения с марка или патентован Ester-C. 2. Витамин С е L-аскорбинова киселина, докато Естер-С е предимно калциев аскорбат със соли на витамин С. 3. Витамин С е по-кисел от Естер-С 4. Витамин С е по-евтин от Естер-С. 5. Въпреки че все още е много спорен, първоначално се казва, че Естер-С е по-бионаличен от витамин С.

Вижте повече за: