Разлика между Вариант Covid-19 и Covid-19

Вариант Covid-19 е различен щам на оригиналния вирус Covid-19. Covid-19 е коронавирусът, който за първи път е забелязан в Китай и е отбелязано, че причинява вид респираторно заболяване при хората.

Какво представлява вариант Covid-19?

Определение:

Вариант Covid-19 описва различна форма на първоначално открития вирус Covid-19. Тези вариантни форми на вируса имат промени в шип протеин, които се дължат на мутация; в някои случаи има повече от 10 настъпили мутации, засягащи различни характеристики на вируса.

Държави, в които са възникнали случаи:

Открити са повече от един нов вариант, включително SARS-CoV-2 VOC 202012/01, намерен във Великобритания. Вариант на Covid-19 също беше открит в Дания и Южна Африка. В Южна Африка вариантът се нарича 501.V2 и е различен от другите щамове, тъй като вирусът съдържа мутация, която кодира E484K; това е един от протеините с шипове, открити върху обвивката на вируса.

Структурата на вируса:

Има повече от един вариант на Covid-19. Тези варианти имат малко различни структури в зависимост от вида генетични мутации. В случая на вируса VOC 202012/01 е имало различни синонимни и несинонимни мутации, както и изтриване. Синонимните мутации не променят аминокиселините, които се получават, докато синонимната мутация се променя. Изтриването е променило формата на протеина на шипа. Учените все още изследват как гените са се променили във всички различни типове варианти и дали тези промени могат да повлияят на това колко патогенен е вирусът.

Колко заразно и смъртоносно:

Смята се, че както новият вариант, открит в Южна Африка, така и вариантът, открит във Великобритания, се предават по -лесно от оригиналния коронавирус. Това означава, че вирусът може да се разпространи по -бързо сред населението. Това вероятно е причината при втората вълна на Covid-19 и в двата региона да са наблюдавани повече случаи, отколкото при първата вълна на Covid-19. Засега няма доказателства, които да сочат, че някой от вариантите причинява по -смъртоносна болест. Смъртността може да изглежда по -голяма, защото в някои случаи вирусът се е разпространил много по -бързо. Някои варианти на щамове Covid-19 се предават със 71 до 75% по-лесно от оригиналния вирус Covid-19, което води до заразяване на много повече хора за по-кратък период от време от обикновено. Последиците от това са втори вълна от случаи в Южна Африка и Обединеното кралство.

Какво е Covid-19?

Определение:

Covid-19 е името на новия коронавирус, който бе отбелязан за първи път в Ухан, Китай в края на 2019 г. Вирусът причинява инфекция, която влияе неблагоприятно на белите дробове и хората могат да се затруднят да дишат, ако се разболеят тежко.

Държави, в които са възникнали случаи:

Covid-19 е вирус, който сега се среща по целия свят във всяка страна. Така той е класифициран като пандемия и на някои места е започнала ваксинация.

Структурата на вируса:

Вирусът Covid-19 е вид бета-коронавирус, който изглежда така, сякаш вирусът има корона поради наличието на протеини по външната повърхност. Протеинът S или шип има покритие от вид въглехидрати, което помага да се избегне откриването от имунната система.

Колко заразно и смъртоносно:

Вирусът определено е по -лесен за улавяне от грипния вирус, но не е толкова заразен като вируса на морбили. Смъртността е десет пъти по -висока от сезонния грип и е по -вероятно при хора, които имат съпътстващи заболявания като диабет и сърдечни заболявания. Възрастните хора също са изложени на повишен риск от тежка инфекция и симптоми от по -младите хора.

Разлика между Вариант Covid-19 и Covid-19?

Определение

Вариант Covid-19 е терминът, използван за описание на различен щам на оригиналния вирус Covid-19. Covid-19 е оригиналният щам на бета-коронавирус, който заразява хората.

Морфология

Вариантът Covid-19 има малко по-различна морфология от оригиналния Covid-19, тъй като има промени в протеините с шипове, които се дължат на различни мутации. Covid-19 има протеини с шипове, покрити с вид захарна молекула.

Време, когато е открито за първи път

Първият вариант на вирусен щам Covid-19 е открит през януари 2020 г. Оригиналният вирус Covid-19 е забелязан за първи път през декември 2019 г.

Държави, където са открити

Дания, страните от Обединеното кралство, Южна Африка и Съединените щати имат някакъв вид Вариант Covid-19, въпреки че не всички са един и същ щам. Оригиналният Covid-19 се среща по целия свят, включително дори в Антарктида.

Колко заразно

Някои от щамовете на Вариант Covid-19 са до 0,7 пъти по-заразни от оригиналния Covid-19, като степента на предаване е от 71 до 75% по-висока. Оригиналният вирус Covid-19 е 0,7 пъти по-малко заразен от варианта на щама.

Таблица, сравняваща варианти Covid-19 и Covid-19

Обобщение на вариант Covid-19 Vs. Covid-19

  • Вариант Covid-19 и Covid-19 са и двата вируса, които причиняват респираторни заболявания при хора, при които са засегнати белите дробове.
  • Вариант Covid-19 е по-нов щам на възникналия коронавирус и в някои случаи е по-заразен от оригиналния вирус.
  • Вариант Covid-19 е мутирала форма на Covid-19, при която шиповидните протеини са променени по някакъв начин.

Вижте повече за: ,