Разлика между урология и нефрология

Урология срещу нефрология

Медицината е разнообразна област и от лекарите или лекарите се изисква да се специализират в определена област на медицината по време на обучението си по местожителство. Има много специалности, по които могат да изберат да се специализират.

Най -често срещаните са:

Спешна медицина, която включва незабавна оценка, диагностика и лечение на пациенти с остри заболявания или наранявания за предотвратяване на смърт или по -нататъшно увреждане. Семейна практика, при която лекарят е обучен да диагностицира и лекува медицински проблеми, грижи и профилактика на заболявания, които могат да срещнат членове на семейството. Акушерство-гинекология, където лекарите са специализирани в женското здраве и могат да включват хирургия и други медицински области. Ортопедична хирургия, която включва всякакви медицински проблеми, свързани с опорно -двигателния апарат. Педиатрия, която включва медицински проблеми при деца и юноши. Психиатрия, която включва лечение на психични и емоционални разстройства. Хирургия, която се занимава с хирургични решения на медицински проблеми, които не могат да бъдат лекувани с лекарства. Вътрешна медицина, при която лекарите са обучени за лечение на инфекции и заболявания на вътрешните органи, включително сърцето (кардиология), дихателната система (пулмология), бъбреците (нефрология) и пикочните пътища (урология).

Урологията е медицинска специализация, която се занимава с пикочните пътища на човека и репродуктивната система на мъжете. Той включва също операция и лечение на медицински проблеми, свързани с бъбреците, надбъбречните жлези и пикочния мехур.

Медицинските нарушения, засягащи пикочните пътища, могат да засегнат и репродуктивния тракт, особено при мъжете, тъй като тези органи са разположени близо един до друг. Урологията има за цел да разреши медицински и хирургични проблеми, засягащи тези области на тялото. Тя е тясно свързана с областите онкология, гинекология, андрология, гастроентерология, ендокринология, детска хирургия и нефрология.

Нефрологията е медицинска специализация, която се занимава с проблеми на бъбреците и други системни заболявания, които се нуждаят от специално лечение. Това е клон на вътрешната медицина и педиатрията, който се занимава с диагностика и лечение на заболявания, засягащи тези области на тялото. Тя включва лечение на хипертония, бъбречна недостатъчност и трансплантация, електролитни нарушения, диабет, хронично бъбречно заболяване и инфекция на пикочните пътища, хематурия, протеинурия, лупус и поликистозни заболявания.

За да стане пълноправен нефролог, завършил медицинско училище трябва да завърши тригодишна ординатура по вътрешни болести и две години стипендия по нефрология. Бъбречните заболявания и тези на пикочния мехур и простатата, които могат да бъдат лекувани с операция, са насочени към уролози. Има няколко поддисциплини на урологията, а именно:

Ендоурология Лапароскопия Урологична онкология Невроурология Детска урология Андрология Реконструктивна урология Женска урология

Резюме:

1. Урологията е медицинско и хирургично лечение на нарушения в пикочните пътища и мъжката репродуктивна система, докато нефрологията е медицинската област, която се занимава с функциите и нарушенията на бъбреците. 2. Урологията включва хирургични процедури, докато нефрологията не. 3. Урологията и нефрологията са тясно свързани области и нарушенията, които не могат да бъдат лекувани с нефрология, могат да бъдат лекувани с операция. 4. Урологията се занимава предимно с пикочните пътища, докато нефрологията се занимава с бъбреците.

Вижте повече за: