Разлика между щитовидната жлеза и гушата

Щитовидната жлеза е жлеза на ендокринната система, която се намира във врата на човек. Гушата е патологично подуване на щитовидната жлеза, което може да възникне поради някакво заболяване или процес.

Какво представлява щитовидната жлеза?

Определение:

Щитовидната жлеза е една от жлезите с вътрешна секреция и се намира в предната част на шията. Тази жлеза секретира две важни хормони, известни като Т3 и Т4.

Структура:

Жлезата е разделена на две части, наречени лобове, които са свързани с тъкан, наречена провлак. Жлезата също има формата на тази на пеперуда и се състои от структури, известни като фоликули, които са затворени от епителни клетки. Всички фоликули имат вътрешно вещество, известно като колоид, където се произвеждат хормони. Йод молекули се използват за образуване на Т3 и Т 4 хормони.

Функция:

Хормоните, които се произвеждат в колоида, се създават от йод и тирозин, използвайки пероксидазни ензими. Хормоните, които се секретират, са Т 3 (трийодтиронин) и Т 4 (тироксин). Те са важни за контролиране на метаболизма в организма.

Контрол:

Секрецията на хормони на щитовидната жлеза от щитовидната жлеза се регулира чрез отрицателна обратна връзка, която включва както хипоталамуса, така и предната част на хипофизата. Ниските нива на двата хормона Т 3 и Т 4 в кръвта действат като спусък за хипоталамуса да произвежда тиротропин-освобождаващ хормон . След това този хормон задейства секрецията на тироид-стимулиращ хормон, известен също като TSH, от предната част на хипофизата. TSH се премества в щитовидната жлеза, където кара жлезата да произвежда двата щитовидни хормона. Когато тези хормони са на високи нива, хипоталамусът кара хипофизата да спре да изпраща TSH.

Какво е гуша?

Определение:

Гуша е необичайно увеличение на размера на щитовидната жлеза поради липса на йод в храната или болестно състояние като тиреоидит на Хашимото.

Структура:

Гуша се състои от един или много възли, които съдържат тъкан, която е малко по -различна хистологично в сравнение с нормалната тъкан на щитовидната жлеза. Епителите, обграждащи фоликулите, съдържат различни издатини и фоликулите се различават по размер.   Епителният слой също може да бъде необичайно удебелен в сравнение с нормалния епител. Действителната гуша може или не може да бъде видима като подуване на шията.

Функция:

Гуша е щитовидната жлеза, която е станала по -голяма и по този начин функцията може или не може да бъде засегната. В някои случаи хормоните на щитовидната жлеза все още се произвеждат в същите концентрации като преди, но в други случаи може да се отдели твърде малко или твърде много. Рядко се срещат възли, които причиняват твърде малко хормони да се произвеждат, по -често те причиняват повишаване на производството на хормони на щитовидната жлеза (хипертиреоидизъм).

Контрол:

Що се отнася до контролирането на гуша, целта е да се намали размерът на уголемяването. Това може да се наложи да се направи по хирургичен път или в някои случаи може да се даде радиоактивен йод и може да се окаже ефективен за намаляване размера на гушата.

Разлика между щитовидната жлеза и гушата?

Определение

Щитовидната жлеза е ендокринна жлеза, която се намира в шията и произвежда различни хормони на щитовидната жлеза. Гушата е подуване, което се развива в щитовидната жлеза поради някакво патологично състояние или липса на йод.

Анатомия

Щитовидната жлеза се състои от структури, известни като фоликули, които са затворени от слой епителни клетки. Гушата се състои от фоликули с променлив размер, които са заобиколени от дебел епителен слой, който има издатини.

Лобове или възли

Има най -много два лобуса, съставляващи щитовидната жлеза. Има навсякъде от един (ненодуларен) до няколко (мултинодуларни) възли, съставляващи гуша.

Размер

Максималният размер на щитовидната жлеза е около 20 g, докато гуша може да има максимален размер до 1000 g.

Патологично състояние

Щитовидната жлеза е нормална тъкан на тялото, която не се дължи на някакъв патологичен процес. Гуша е анормална тъкан, която е резултат от патологични процеси или липса на йод в храната.

Контрол

Щитовидната жлеза се контролира от хормони, произвеждани от хипоталамуса и хипофизата. Размерът на гуша може да бъде контролиран чрез операция или радиоактивен йод.

Таблица, сравняваща щитовидната жлеза и гушата

Резюме на щитовидната жлеза срещу Гуша

  • Щитовидната жлеза е ендокринна жлеза, която се намира в областта на шията.
  • Гуша е необичайно подуване на щитовидната жлеза поради някакъв болестен процес или недостиг на йод в храната.
  • Дейността на щитовидната жлеза естествено се контролира от хормони, произвеждани от хипоталамуса и хипофизата.
  • Размерът на гуша може да бъде контролиран чрез различни медицински интервенции, като хирургия или чрез използване на радиоактивен йод.

Вижте повече за: ,