Разлика между тромбоза и емболия

Тромбоза срещу емболия

Кръвоносните съдове доставят кръв към различни части на човешкото тяло. Вените и артериите са примери за съдове, които предават кръв към и започват в сърцето. Белите кръвни клетки, червените кръвни клетки, плазмата и тромбоцитите образуват кръв. Обикновено кръвта тече лесно през вените и артериите; обаче, ако интимата на кръвоносен съд претърпи нараняване, вътре в кръвния поток започват сложни механизми, които произвеждат съсирек, когато е необходимо. Кръвен съсирек се произвежда поради отварянето на тромбоцити в кръвта, в което те започват да съсирват действието, което влияе върху производството на фибрин, който е отговорен за създаването на мрежа, която създава съсирек.

По време на образуването на кръвен съсирек, образуван в кръвоносен съд, те се наричат ​​или тромбоза, или емболия; те обаче са значително различни един от друг.

Когато кръвен съсирек се произвежда във вена или артерия и блокира притока на кръв, това се нарича тромбоза. Този съсирек се нарича тромб. Емболия е, когато целият или част от кръвния съсирек се отделя от мястото си и пътува като препятствие до различна част от човешкото тяло. Този съсирек се нарича емболия.

Има две класификации на тромбоза, които са: артериална тромбоза и венозна тромбоза. Венозна тромбоза се образува, когато тромбът се произвежда във вена. Нарича се артериален тромб, когато се образува кръвен съсирек в артерията. Венозна тромбоза може да се отнася до дълбока венозна тромбоза (ДВТ), тромбоза на бъбречна вена и тромбоза на порталната вена, независимо от мястото на образуване на кръвен съсирек. Артериалната тромбоза може да причини миокарден инфаркт или инсулт. Емболиите се категоризират като венозни емболии и артериални емболии. Резултатът по време на запушването на съда във всеки компонент на човешкото тяло поради движещата се емболия се нарича артериална емболия. Исхемичният инсулт се получава, когато емболът пристигне в мозъка. Запушването на мозъка поради емболия е известно като венозна емболия. Това води до белодробна емболия.

При тромбоза нараняването и хиперкоагулацията на ендотелната лигавица на кръвоносния съд се причиняват от смущения в кръвния поток. Една от основните причини за емболия е дълбока венозна емболия . В тази ситуация кръвен съсирек се произвежда дълбоко в съдовете на бедрото. Атеросклерозата, ендокардитът, предсърдното мъждене и митралната стеноза също могат да бъдат причини за емболии.

Показанията за ДВТ се състоят от подуване, болка, топлина и зачервяване на крака, тъй като те се случват поради затруднено движение на кръвта обратно към човешкото сърце, което води до натрупване на кръв в крака. Кашлица, задух, прекомерно изпотяване, гръдна болка и неравномерен сърдечен ритъм са индикации за белодробна емболия.

Ако съсирекът е във вена, лечението включва използването на разредители на кръвта или антикоагуланти и компресионни чорапи за облекчаване на болката в прасеца и изпъкналостта. Ако кръвният съсирек се намира в една от артериите, лекарите се грижат за него, като използват рецепти за разтваряне на съсирека или го пренасят чрез операция. Антикоагуланти, антитромбоцити, тромболитици и болкоуспокояващи са примери за лекарско предписание. Лекарят може да предложи емболектомия или артериален байпас и ангиопластика, при която емболът се изолира чрез хирургични процедури, когато притока на кръв е напълно блокиран от емболия.

Резюме:

1. Кръвоносните съдове доставят кръв към различни части на човешкото тяло. Вените и артериите са примери за съдове, които предават кръв към и започват от сърцето.

2. Когато кръвен съсирек се произвежда в кръвоносен съд и блокира притока на кръв, той се нарича тромбоза. Емболия е, когато целият или част от кръвен съсирек се отделя от мястото си и причинява запушване в различна част от човешкото тяло.

3. Венозна тромбоза се образува, когато тромбът се образува във вена, докато артериалната тромбоза е, когато се образува кръвен съсирек в артерията. Артериалната тромбоза може да причини инсулт, миокарден инфаркт. Емболиите се категоризират като венозни емболии и артериални емболии.

4. При тромбоза се причинява хиперкоагулация и увреждане на ендотелната лигавица на кръвоносния съд при нарушаване на притока на кръв.

5. Ако коагулатът е във вена, лечението включва използването на антикоагуланти и компресионни чорапи за облекчаване на болката и издуването на прасеца. Антикоагуланти, антитромбоцити, болкоуспокояващи и тромболитици са примери за лекарско предписание.

Последни публикации от golden ( виж всички )

Вижте повече за: