Разлика между стрес и напрежение

Стрес срещу щам

Физиката е наука, която изучава материята и нейните действия през времето и пространството. Заедно с естествената философия и естествените науки, той анализира природата, за да даде разбиране за това как се държат светът и вселената.

Тя е тясно свързана с други науки като математика, онтология, химия, геология, космология и астрономия. Тя включва изследване на различните сили, като например напрежение, което може да бъде приложено към обект, което може да предизвика промяната му, и получената деформация, през която обектът преминава, която се нарича деформация.

Стресът е сила, която може да причини промяна във физическото тяло. Произведеното напрежение може да причини деформация на тялото. Това е количественото измерване на силата, която се държи в даден обект. Напрежението може да бъде измерено и зависи от приложената сила в дадена област. Това е съпротивлението или вътрешната реакция на обект на външно налягане. Стресът може да възникне дори без напрежение, но напрежението не може да съществува без стрес.

Думата „стрес“ идва от средноанглийската дума „destresse“, което означава „дистрес“. Той от своя страна идва от старофренската дума „estrece“, означаваща „потисничество“ или „стесненост“, от латинската дума „strictus“, което означава „да се дърпа здраво“.

Напрежението е промяната във формата или формата на обект, когато се прилага напрежение. Под приложени сили физическото тяло се деформира или променя. Това се нарича щам. Това се случва само когато има стрес и това е понятие, което няма мерна единица . Това е синоним на термина „деформация“, което се случва при прилагане на напрежение. Повечето обекти реагират на стрес или натиск, като променят формите си според начина, по който натискът или стресът се прилагат върху тях.

Думата „щам“ произлиза от средноанглийската дума „streinen“, която произлиза от старофренската дума „estreindre“ или „estrein“, което означава „притискаме заедно“, а също и от латинската дума „stringere“, което означава „свързвам“ плътно. " Пример за това е при опъване на стоманена тел. Стресът се прилага при разтягане, така че да стане по -дълъг от първоначалния, а промяната в дължината, която претърпява, е напрежението. Напрежението може да се прилага и чрез огъване или срязване.

Резюме:

1. Стресът се дефинира като сила, която може да причини промяна в обект или физическо тяло, докато напрежението е промяната във формата или формата на обекта или физическото тяло, върху което е приложено напрежение. 2. Стресът може да възникне без напрежение, но напрежението не може да възникне при липса на стрес. 3. Напрежението може да бъде измерено и има мерна единица , докато напрежението няма никаква единица и следователно не може да бъде измерено. 4. Щамът е реакцията на обекта на стрес, докато стресът е силата, която може да предизвика напрежение в обект. 5. Стресът идва от латинската дума „strictus“, което означава „да се дърпа здраво“, докато „напрежение“ идва от латинската дума „stringere“, което означава „да се свързва плътно“.

15 коментара

 1. много хубаво обяснение ...... наистина полезно .......

  много ти благодаря

 2. Благодаря..

 3. Благодаря……. много…. хареса включването на обобщение ...

 4. Много ... подходящо обяснение ....

 5. Чисто обяснение…

 6. Много добро обяснение .... Благодаря

 7. Благодаря ... наистина полезно ...

 8. Thnx !! хубаво обяснение.

 9. Благодаря ти много…. Сър, Това е много ясно и чисто и разбираемо обяснение ……

  • Какво се случва, когато напрежението е приложено върху кръгъл обект ... ?????

 10. Благодаря много много полезно

 11. Помогна ми!

 12. разбираемо

 13. Благодаря

 14. „Стресът се определя като сила, която може да причини промяна в обект или физическо тяло ...“. Това не е добро определение. Стресът има мерни единици на площ, подобно на натиск, а не сила. Изравняването на стреса със силата предизвиква объркване у учениците, защото балансът на силите (според Нютон) и напреженията не.

Вижте повече за: