Разлика между стероиди и хормони

steroids Стероиди срещу хормони

Стероидите, като сапуни, мастни киселини, сфинголипиди и простагландини, са примери за липиди, които нямат естерните функционални групи (неглицеридни липиди). Липидите са био-молекули, които са разтворими в органични неполярни разтворители. Като такива, мазнините и липидите са неразтворими във вода. Липидите и мазнините са важни за организма, тъй като служат като източници на енергия, а също така съхраняват енергия под формата на мастни клетки. Липидите са структурни компоненти в клетъчните мембрани и това е тяхната основна клетъчна функция. Хормоналните стероиди и простагландините действат като химически посланици между телесните тъкани.

Стероидите образуват един от основните класове липиди и имат структура, която е значително различна от тази на други класове липиди. Тяхната структура се отличава с уникална, 3-пръстенна система от циклохексани, слета с един пръстен от циклопентан. Към пръстена могат да бъдат прикрепени различни функционални групи. Както при всички липиди, основната характеристика в структурата, която прави стероидите неполярни, е големият брой въглерод-водород. Добре известните примери за стероиди включват полови хормони, холестерол, кортизон, противозачатъчни хапчета и анаболни стероиди. Холестеролът е най -известният и най -разпространеният стероид в тялото. Произвежда се в мозъчната тъкан, нервната тъкан и в кръвния поток. Той образува основния компонент на камъните в жлъчката и жлъчните соли, както и допринася за образуването на отлагания по вътрешните стени на кръвоносните съдове.

Друг добре известен пример за стероиди са половите хормони: тестостерон за мъже и прогестерон и естроген за жени. При мъжете тестостеронът е отговорен предимно за развитието на вторични полови белези, докато женските хормони контролират процеса на овулация. Заслужава да се отбележи фактът, че мъжките и женските хормони се различават леко по структура, но физиологичните им ефекти са значително различни.

Сексуалните черти при мъжете, които се насърчават от тестостерона, включват дълбок глас и телесна коса. Нормалният растеж на мъжките гениталии се насърчава и от тестостерона. При жените естрогенът, заедно с прогестерона, регулира отклоненията, които възникват в матката и яйчниците, и е отговорен за менструалния цикъл.

Има и хормони, известни като адренокортикоидни хормони, които се произвеждат от надбъбречните жлези. Алдостеронът е най -важният от минералокртикоидите. Неговата функция е да регулира повторната абсорбция на натриеви и хлоридни йони в бъбреците, като същевременно увеличава загубата на калиеви йони. Подуването в тъканите също се контролира от алдостерон. Най -важният глюкокортиноид е кортизолът, чиято функция е да повишава концентрацията на глюкоза и гликоген в организма.

Резюме: Повечето хормони се използват главно в телесните процеси и следователно са полезни в организма, докато не всички стероиди са полезни в организма.

2 коментара

  1. Благодаря за информацията. Независимо от всичко, най -важното нещо в живота определено е здравето. Винаги призовавам сина ми да спи по -рано, за да се предпази от заболяване. Той обаче никога не ме слуша ...

  2. Във вашето обобщено интро изречение смесихте двете. Стероидите са вид хормон, а не обратното. Иначе добра информация.

Вижте повече за: ,