Разлика между разтворими и неразтворими влакна

Разтворими срещу неразтворими влакна

Влакна, както и в диетичните фибри, лекарите обикновено наричат ​​груби фуражи, когато се позовават на диетата на пациента. Има два вида, а именно: разтворими и неразтворими влакна. Основната и може би най -очевидната разлика между тях е, че разтворимите влакна са буквално разтворими (могат да се разтварят) в течност или вода, докато неразтворимите влакна не са.

Двете се усвояват по различен начин. При прием на неразтворими фибри, той просто ще премине по дължината на храносмилателния тракт и към дебелото черво почти непроменен. Това е, което другите могат да изразят като „това, което сте приели, е това, което ще извадите!“ За разтворимите влакна те ще набъбнат при контакт с вода и под действието на някои бактерии от червата, тези влакна ще ферментират и ще се превърнат в мастни киселини, които имат редица ползи за здравето.

Някои от ползите от разтворимите фибри са важни за забавяне на храносмилателния процес. По този начин те дават на тялото достатъчно време, така че хранителните вещества, идващи от храната, да бъдат правилно усвоени. Той също така забавя освобождаването на глюкоза в кръвта и в същото време забавя изпразването на стомаха. Това означава, че нивото на глюкозата (кръвната захар) ще стане по -стабилно. Както бе споменато, разтворимите влакна обикновено ферментират и стават мастни киселини. Тези киселини ще намалят холестерола в кръвта, по -специално липопротеините с ниска плътност (LDL), който е популярен като лошия холестерол. В резултат на това човекът, който често приема храни, богати на разтворими фибри, ще има намален риск от сърдечно-съдови заболявания. Освен това, разтворимите фибри са полезни и за поддържането на здравето на дебелото черво.

Неразтворимите влакна са еднакво добри, но имат различен механизъм на действие. Те са склонни да ускоряват движението на храната от стомаха до червата. Тъй като формата му е технически непроменена по време на целия храносмилателен процес, неразтворимите влакна осигуряват допълнителна маса на изпражненията, създавайки добре оформени изпражнения. Освен това, той спомага за задържането на повече вода в изпражненията, като по този начин го прави по -мек. Общият резултат от тези действия ще улесни изпразването на изпражненията, като по този начин ще намали шансовете за запек. Освен действието си за почистване на червата, неразтворимите фибри също запазват естественото рН на храносмилателния тракт. По този начин се предотвратяват дивертикулит, рак на дебелото черво и хемороиди.

Двамата са известни и с алтернативните си имена. Разтворимите влакна също могат да бъдат наречени пектин, докато неразтворимите влакна се наричат ​​целулоза или лигнини. Човек може да получи разтворими фибри от яденето на овес, бобови растения, цитрусови плодове и други зеленчуци, докато неразтворимите фибри обикновено се получават от пълнозърнести храни, пшеница, царевични трици и зеленчуци като целина и много други.

1. Разтворимите влакна могат да се разтварят във вода за разлика от неразтворимите влакна.

2. Разтворимите фибри подобряват нивата на кръвната захар и холестерола, докато неразтворимите фибри добавят по -голямо количество към изпражненията, предотвратявайки запек.

1 коментар

  1. Това е много информативно и добре написано. От години се мъча да разбера наистина разликата между разтворими и неразтворими фибри. Страхотно, благодаря! Отметка!

Вижте повече за: , ,