Разлика между сънлив и уморен

Сънлив срещу уморен

Човешкото тяло се състои от няколко различни органни системи, които включват:

Сърдечно -съдова система, която циркулира кръв, кислород и минерали до всички части на тялото. Храносмилателна система, която обработва храната и я превръща в енергия. Покривна система, която покрива и защитава тялото. Лимфна система, която получава, пренася и метаболизира течности. Мускулно -скелетната система и костите, които поддържат и позволяват на човека да се движи. Репродуктивна система, която позволява на хората да се размножават. Нервна система, която предава информация за човешката среда и за себе си. Тя включва мозъка, гръбначния мозък, ретината, невроните, ганглиите и нервите.

Нервната система контролира тялото и неговата реакция на информацията, която получава за себе си и околната среда. Той контролира как хората се чувстват и реагират на стимули, които тялото му е получило. Когато човек се чувства сънлив и уморен, това е така, защото тялото му реагира на сигнали, изпращани от невроните към мозъка относно състоянието на тялото му. Сънливият човек обикновено става неактивен и тих, очите му стават тъпи и тежки и той би се чувствал сънлив и муден. Тези знаци означават, че той е готов да заспи и да си почине. Това е реакцията на организма към неговата нужда да си почине и да възстанови енергията, изразходвана по време на физически и умствени дейности. Когато човек заспи, функциите на тялото му се забавят. Не само физическите му дейности забавят, но и умствените му дейности. Частите на тялото му се отпускат, докато заспи и почине. Има много причини, поради които човек се чувства сънлив. Може да се дължи на това, че условията на заобикалящата го среда са подходящи за това, или че е използвал енергията си с различни дейности, което го кара да се чувства уморен и да се нуждае от почивка. Човек се чувства уморен, когато е изразходвал енергията и силата си. Уморените хора стават нетърпеливи, скучаят и губят интерес към задачата, която върши. Това може да се дължи както на физически, така и на психологически фактори. Наднорменото или поднорменото тегло може да накара човек лесно да се уморява, както и да прави твърде много дейности и да не се упражнява достатъчно. Физическият и психически стрес, депресията, психологическите и емоционалните проблеми също могат да доведат до чувство на умора. По -сериозна причина е, че това може да е симптом на медицински проблем, който трябва да бъде решен незабавно.

Резюме:

1. Човек се чувства сънлив, когато е готов да заспи и почива, докато се чувства уморен, когато е изразходвал енергията и силата си. 2. И двете чувства са отговор на тялото към неговата нужда да си почине и да възстанови енергията. Умореният човек става нетърпелив и отегчен, докато сънливият става тих и неактивен и би се чувствал муден и сънлив. 3. Фактори като температурата, времето на деня и умората могат да накарат човек да се чувства сънлив, докато физически и психологически фактори, като например прекалено много или твърде малко активност, наднормено или недостатъчно тегло, стрес, депресия или заболяване, могат да причинят човек да се чувства уморен.

Вижте повече за: