Разлика между шина на шията и стрес фрактура

Шините на пищяла и стресовите фрактури могат да включват както болка в краката, така и трудности при бягане или свързани с тях дейности. Те също могат да бъдат причинени от интензивни физически натоварвания и могат да бъдат лекувани с почивка, противовъзпалителни лекарства и безболезнени упражнения. Що се отнася до техните различия, шината на пищяла е възпаление на костната тъкан, мускулите и сухожилията около пищяла. За сравнение, фрактурата на стрес е нараняване от прекомерна употреба; това се случва, когато мускулите станат толкова уморени, че не могат да поемат допълнителния удар, който води до прехвърляне на стреса върху костта, причинявайки малка пукнатина. Следващите дискусии задълбочават техните различия.

Какво представлява шинната шина?

Шина на пищяла, известна още като синдром на медиален тибиален стрес (MTSS), е възпаление на костната тъкан, мускулите и сухожилията около пищяла (известна още като пищяла, дългата кост, разположена в подбедрицата). Болката обикновено се появява по вътрешния ръб на пищяла, където мускулите се прикрепят към костта. Най -честият симптом е болката по границата на пищяла; тя може да бъде остра или скучна и пулсираща. Болката в шината може да се появи по време и след тренировка. Може да се появи и леко подуване и болката може да се влоши при докосване на възпаленото място (Американска академия по ортопедични хирурзи, 2019).

Причини

Шините на пищяла са често срещани сред новите бегачи и тези, които бързо са увеличили интензивността си на обучение (Рос, 2020). Те обикновено се появяват след резки промени в физическата активност. Обикновено шините на пищяла се причиняват от претоварен мускул и тъкан на краката поради повтаряща се активност. Рисковите фактори включват плоскостъпие или необичайно твърди сводове. Освен това бегачите, танцьорите и военните новобранци често са диагностицирани с шини на пищяла (Американска академия по ортопедични хирурзи, 2019).

Лечение

Лечението може да започне с достатъчно почивка, използване на студени опаковки и приемане на противовъзпалителни лекарства за болката. След това може да бъде последвано от безболезнено разтягане и дейности с ниско въздействие (т.е. плуване, ходене и т.н.). За да се предотврати повторение, се препоръчват упражнения за гъвкавост и силови тренировки (Рос, 2020).

Освен това носенето на еластична компресионна превръзка предотвратява подуване, обувките с добра амортизация могат да помогнат за намаляване на стреса върху пищялите, а ортопедичните средства (поддържащи вложки за обувки) могат да помогнат за стабилизиране на стъпалото и глезена. В изключително редки случаи е извършена операция на пациенти, които не са се повлияли от нехирургично лечение (Американска академия по ортопедични хирурзи, 2019).

Какво е стрес фрактура?

Стрес фрактура е нараняване при прекомерна употреба; това се случва, когато мускулите станат толкова уморени, че не могат да поемат допълнителния удар, който води до прехвърляне на стреса върху костта, причинявайки малка пукнатина. Това е една от най -често срещаните спортни травми. Повече от 50% от случаите се случват в подбедрицата; носещите костите на крака и стъпалото са силно уязвими към стрес фрактури. Това състояние се проверява чрез образни тестове като рентген, компютърно топографско сканиране или ядрено-магнитен резонанс (Американска академия по ортопедични хирурзи, 2019). Симптомите включват локализирана болка по време на бягане, ходене или други дейности и болка дори в покой, ако нараняването от стреса е значително (Ross, 2020).

Причини

Причините за стресови фрактури включват бързо увеличаване на интензивността или количеството на дейност, въздействие на непознати повърхности (т.е. преместване от мек глинен съд на твърд корт) и неподходящо оборудване, като например използване на износени обувки (Американска академия по ортопедични хирурзи) , 2019).

Лечения

Леченията включват почивка, противовъзпалителни лекарства, връщане към безболезнени дейности след няколко седмици и подходяща диета с добавки от калций и витамин D за здравето на костите (Ross, 2020). Обикновено са необходими 6-8 седмици, докато стрес фрактурите заздравеят и вложките или скобите за обувки могат да бъдат полезни (Американската академия по ортопедични хирурзи, 2019). Хирургията е рядко необходима и се препоръчва само когато нехирургичното лечение не е дало резултат (Ellis, 2019).

Разлика между шина на шината и стрес фрактура

Определение

Шина на пищяла, известна още като синдром на медиален тибиален стрес (MTSS), е възпаление на костната тъкан, мускулите и сухожилията около пищяла, което също е известно като пищяла, дългата кост, разположена в подбедрицата. От друга страна, стрес фрактура е нараняване от прекомерна употреба; това се случва, когато мускулите станат толкова уморени, че не могат да поемат допълнителния удар, който води до прехвърляне на стреса върху костта, причинявайки малка пукнатина. Това е една от най -често срещаните спортни травми (Американската академия по ортопедични хирурзи, 2019).

Симптоми

Най -честият симптом на шината е болката по границата на пищяла; тя може да бъде остра или скучна и пулсираща. Болката в шината може да се появи по време и след тренировка. Може да се появи и леко подуване и болката може да се влоши при докосване на възпаленото място (Американска академия по ортопедични хирурзи, 2019). Що се отнася до фрактурата на стреса, симптомите включват локализирана болка по време на бягане, ходене или други дейности и болка дори в покой, ако нараняването от стреса е значително (Ross, 2020). Това състояние се проверява чрез образни тестове като рентгенови лъчи, компютърно топографско сканиране или ядрено-магнитен резонанс.

Местоположение на болката/ засегнатата област

Болката в шината обикновено се появява по вътрешния ръб на пищяла, където мускулите се прикрепят към костта. За сравнение, повече от 50% от случаите на стрес фрактури се случват в подбедрицата; носещите костите на крака и стъпалото са силно уязвими към стрес фрактури.

Шина шина срещу стрес фрактура

Резюме

  • Шина на пищяла е възпаление на костната тъкан, мускулите и сухожилията около пищяла
  • Стрес фрактура е нараняване при прекомерна употреба; това се случва, когато мускулите станат толкова уморени, че не могат да поемат допълнителния удар, който води до прехвърляне на стреса върху костта, причинявайки малка пукнатина.
  • Болката в шината на пищяла обикновено се появява по вътрешния ръб на пищяла, докато носещите костите на крака и стъпалото са силно уязвими към стрес фрактури.

Вижте повече за: ,