Разлика между сепсис и септичен шок

Какво е сепсис?

Определение на сепсис:

Сепсисът е възпалителен отговор на инфекция, при която се произвеждат химикали, които могат да причинят увреждане на множество органи в тялото. Сепсисът има смъртност от 10% до около 40%.

Симптоми на сепсис:

Симптомите на сепсис включват треска с телесна температура, която е над 101 о F (38.3 ° С). Понякога може да има студени тръпки, при които телесната температура може да бъде твърде ниска със сепсис, като в този случай температурата е по -ниска от 96,8 o F (36 o C). Сърцето и дишането са бързи. Честотата на дишане обикновено е повече от 20 вдишвания в минута, а сърдечната честота обикновено е повече от 90 удара в минута.

Диагноза и причини:

Диагнозата се основава на наличието на синдром на системен възпалителен отговор (SIRS). Диагнозата може да се направи въз основа на кръвни изследвания, които показват признаци на инфекция, нарушен електролитен баланс, нарушена чернодробна и бъбречна функция и проблеми със съсирването на кръвта. Има няколко причини за сепсис, но най -честите причини са коремна инфекция, бъбречна инфекция, пневмония и бактериемия (инфекция на кръвта).

Рискови фактори и усложнения:

Рисковите фактори за сепсис включват вече болен, много стар или много млад, с нарушена имунна система, изгаряния или други наранявания и наличие на инвазивни устройства като дихателни тръби или катетри. Сепсисът може да причини намаляване на притока на кръв, което може да доведе до образуване на кръвни съсиреци и образуване на гангрена. Сепсисът може да прогресира до септичен шок, който може да бъде смъртоносен.

Лечение:

Сепсисът се лекува с интравенозни широкоспектърни антибиотици и евентуално вазопресорни лекарства (ако кръвното налягане започне да спада).

Какво е септичен шок?

Определение за септичен шок:

Септичният шок е животозастрашаваща инфекция, при която сепсисът прогресира до такава степен, че кръвното Ви налягане пада опасно ниско до систолично кръвно налягане по-малко от 90 mm/Hg. Септичният шок също води до много анормална циркулация и клетъчен метаболизъм. Септичният шок е много опасен и има смъртност от 50%.

Симптоми:

Симптомите включват ниско кръвно налягане (хипотония); студена, бледа и лепкава кожа; гадене, диария и повръщане; и психическо объркване. Урината може също да намалее.

Диагноза и причини:

Септичният шок се показва от наличието на систолично кръвно налягане по -малко от 90 mm/Hg. Септичният шок се причинява от тежък сепсис, който не е лекуван или не реагира на лечението.

Рискови фактори и усложнения:

Основният рисков фактор за септичен шок е тежкият сепсис, свързан с тежка инфекция и нараняване. Да бъдеш много болен в болницата е рисков фактор за сепсис и следователно за септичен шок. Усложненията включват дихателна недостатъчност, бъбречна недостатъчност, сърдечна недостатъчност и в крайна сметка смърт.

Лечение:

Реанимацията с течности е важна и се прави за повишаване на кръвното налягане. За лечение на инфекцията се дават широкоспектърни интравенозни антибиотици. Вазопресорните лекарства се прилагат за повишаване на кръвното налягане. Може да се даде кислород и понякога може да се наложи операция.

Разлика между сепсис и септичен шок?

 1. Определение

Сепсисът е възпалителен отговор на инфекция, която може да доведе до органна недостатъчност поради отделяните химикали. Септичният шок е животозастрашаващо състояние, при което кръвното налягане спада опасно ниско поради тежка инфекция.

 1. Симптоми

Сепсисът се показва или от треска, или от втрисане, и от повишен сърдечен ритъм, и от повишена честота на дишане. Септичният шок се показва с ниско кръвно налягане; студена, бледа и лепкава кожа; гадене; умствено объркване и намалено отделяне на урина.

 1. Диагностика

Сепсисът се диагностицира чрез наличието на синдром на системен възпалителен отговор (SIRS) и различни резултати от кръвни тестове, които показват признаци на тежка инфекция. Септичният шок се диагностицира чрез наличието на много ниско кръвно налягане под 90 mm/Hg.

 1. Причини

Сепсисът се причинява от тежка инфекция или нараняване. Септичният шок се причинява от тежък сепсис, който не се повлиява от лечението и който се влошава.

 1. Рискови фактори

Рисковите фактори за сепсис включват болест и много млади или много стари и с нарушена имунна система. Нараняванията като изгаряния и наличието на инвазивни устройства като катетри също са рискови фактори за сепсис. Рисковият фактор за септичен шок е тежка инфекция и нараняване, които не отговарят на лечението и са много болни в болницата.

 1. Усложнения

Сепсисът може да доведе до образуване на кръвни съсиреци, намален приток на кръв, причинявайки гангрена и септичен шок. Септичният шок може да доведе до бъбречна недостатъчност, дихателна недостатъчност, сърдечна недостатъчност и смърт.

 1. Смъртност

Сепсисът има смъртност от около 10 до 40%, докато септичният шок има по -висока смъртност от 50%.

 1. Лечение

Сепсисът се лекува с широкоспектърни IV (интравенозни) антибиотици и вазопресорни лекарства. Септичният шок се лекува с широкоспектърни IV антибиотици, вазопресорни лекарства, реанимация на течности и кислородна терапия.

Таблица, сравняваща сепсис и септичен шок

Резюме на сепсис срещу Септичен шок

 • Сепсисът е възпалителен отговор, при който химикалите атакуват органите на тялото.
 • Септичният шок е резултат от тежък сепсис, който не се повлиява добре от лечението.
 • Септичният шок се показва от много ниско кръвно налягане от 90 mm/Hg.
 • И двете състояния могат да бъдат лекувани с антибиотици, но септичният шок има по -висока смъртност.

Вижте повече за: ,