Разлика между припадъци и безсъзнание

Някои хора, които преминават през припадъци, може да припаднат; това съвместно възникване може да направи разликата между припадъка и безсъзнанието малко неясна. Припадъците, известни още като конвулсии, са бързи и неограничени мозъчни електрически смущения. От друга страна, безсъзнанието се отнася до състояние на загуба на съзнание, например когато сте в дълбок сън или кома. Следващите дискусии ще задълбочат сравнението на безсъзнание и припадъци.

Какво е припадък?

Припадъкът е електрическо смущение в мозъка, което е неконтролирано и внезапно. Такова прекъсване може да доведе до промени в нивата на съзнанието, чувствата и действията на човека. Честите симптоми включват втренчени, неконтролируеми изтръпващи движения на крайниците, объркване, безпокойство и усещане за дежавю. Причините за припадъци включват епилепсия, треска, ниско ниво на кръвната захар, увреждане на мозъка, вродени проблеми, отнемане на лекарства, мозъчна инфекция или паразитни инфекции. Повечето епизоди продължават от 30 секунди до две минути; тези, които продължават повече от пет минути, са спешни медицински случаи. Първата помощ е да се постави индивидът на неговата страна възможно най -скоро, да не се ограничава, да се разхлаби нещо по врата му, да се разчисти зоната около него и да се обади на 911, ако трае повече от пет минути.

Припадъците обикновено се класифицират според това къде и как започва мозъчната активност:

  • Фокални припадъци

Електрическите смущения при фокални припадъци се намират в една област на мозъка. Те могат или не могат да включват загуба на съзнание.

Фокални припадъци с нарушена информираност

Тези, които изпитват фокални припадъци с нарушена информираност, могат да зяпат празно, да не реагират на външни стимули или да проявяват повтарящи се движения като ходене в кръг, дъвчене или триене на ръце.

Фокални припадъци без загуба на съзнание

От друга страна, тези, които преминават през фокални припадъци без загуба на съзнание, изпитват халюцинации, но все още са в съзнание.

  • Генерализирани припадъци

Електрическите смущения при генерализирани припадъци обхващат всички области на мозъка. Има различни видове.

Отсъствие на припадъци (наричани преди това дребни припадъци)

Симптомите включват зяпане в космоса, кратка загуба на съзнание и фини движения на тялото, като ухапване на устни и мигане.

Тоничен припадък

Общият симптом е втвърдяването на мускулите на гърба, ръцете и краката, което може да доведе до падане.

Атоничен припадък (наричан още капка припадък)

Това се дължи на загуба на мускулен контрол, което може да доведе до внезапни сривове.

Клоничен припадък

Неговият отличителен белег е изтръпването на мускулите на врата, лицето и ръцете.

Миоклоничен припадък

Характеризира се с потрепвания на ръцете и краката.

Тонично- клоничен припадък (наричан по-рано припадък grand mal)

Това е най -драматичното, тъй като може да доведе до внезапна загуба на съзнание, треперене, втвърдяване, ухапване на език и загуба на контрол на пикочния мехур.

Какво е безсъзнание?

Биологично човек е в безсъзнание, ако е загубил съзнание и не реагира на външни стимули като натиск и силни звуци. Изглежда, че спи, например когато някой припадне, е в кома и е упоен. Някои от признаците, които могат да показват, че човек е на път да изпадне в безсъзнание, включват замаяност, объркване, ускорен пулс, слаб пулс и неясна реч. Хората могат да бъдат в това състояние за секунди, например по време на припадък или месеци, като в кома.

Честите причини за временно загуба на съзнание включват загуба на кръв, травма на главата или гръдния кош, предозиране на лекарства, гърчове, ниско ниво на кръвната захар, ниско кръвно налягане, липса на приток на кръв към мозъка, инсулт и дехидратация. Първата помощ за някой, който изпадне в безсъзнание, е първо да провери за дишане; ако лицето не диша, обадете се на 911 и направете CPR. Ако диша, поставете го по гръб и повдигнете краката му поне на крак над пода. Разхлабете дрехите му и проверете дали има препятствия за дихателните му пътища. Ако той все още е в безсъзнание след минута, обадете се на 911.

Разлика между Припадък и безсъзнание

Определение

Припадъците, известни още като конвулсии, са бързи и неограничени мозъчни електрически смущения. От друга страна, безсъзнанието се отнася до състояние на загуба на съзнание, например когато сте в дълбок сън или кома.

Причина

Причините за гърчове включват епилепсия, треска, ниско ниво на кръвната захар, увреждане на мозъка, вродени проблеми, отнемане на лекарства, мозъчна инфекция или паразитни инфекции. Що се отнася до липсата на съзнание, те включват обща анестезия, загуба на кръв, травма на главата или гърдите, предозиране с лекарства, припадъци, ниско ниво на кръвната захар, ниско кръвно налягане, липса на приток на кръв към мозъка, инсулт и дехидратация.

Видове

Припадъците имат установени видове като фокални и генерализирани; безсъзнанието обаче няма точна типология.

Продължителност

Припадъците обикновено продължават от 30 секунди до две минути, докато безсъзнанието може да продължи няколко секунди или много месеци.

Първа помощ

Първата помощ при припадъци е да се постави индивидът на неговата страна възможно най -скоро, да не се ограничава лицето, да се разхлаби нещо по врата му, да се разчисти зоната около него и да се обади на 911, ако трае повече от пет минути. За сравнение, първата помощ за човек, който изпадне в безсъзнание, е първо да провери за дишане; ако е, поставете го по гръб и повдигнете краката си поне на крак над пода. Разхлабете дрехите му и проверете дали има препятствия за дихателните му пътища. Ако все още е в безсъзнание след минута, обадете се на 911. Ако лицето не диша, обадете се на 911 и направете CPR.

Припадък срещу безсъзнание

Резюме  

  • Припадъкът се отнася до бързите и неограничени мозъчни електрически смущения, докато безсъзнанието е загуба на съзнание, която може да възникне поради припадъци.
  • За разлика от припадъците, безсъзнанието няма специфична типология.
  • Безсъзнанието често трае по -дълго от припадъците.
  • Пациентът с припадък е положен настрани, докато пациентът в безсъзнание е положен по гръб.

Вижте повече за: ,