Разлика между шизофрения и психоза

PET сканиране на шизофрения http://www.nih.gov/news/pr/jan2002/nimh-28.htm

schizophrenia_book Шизофрения срещу психоза

Диагностично -статистическият наръчник за психични разстройства на Американската психиатрична асоциация е библията, която решава какви симптоми попадат под каква медицинска диагноза. DSM-IV-TR е дал точни критерии, на които трябва да отговарят пациентите, за да бъдат диагностицирани като страдащи от биполярно разстройство, шизофрения, депресия, тревожна невроза и др. DSM определя шизофренията като разстройство, характеризиращо се с нарушен мисловен процес, лоша емоционална реакция , изкривено възприятие и дезорганизирана реч. Едно лице трябва да отговаря на следните критерии на DSM-IV, за да бъде класифицирано като шизофренично-

  1. Признаци за най -малко 6 месеца непрекъснато и симптоми за поне месец.
  2. Значително въздействие върху социалното взаимодействие и професията.
  3. 2 или повече от следните симптоми за повечето дни в месеца- халюцинации, дезорганизирана реч, заблуди, лоша емоционална реакция, лоша реч, липса на мотивирана активност.

Психозата по същество е широк термин за наличие на симптоми като халюцинации и заблуди. Изследването за всички възможни физически разстройства, психиатрични разстройства и странични ефекти на лекарства или медикаменти, като се вземат задълбочени анамнези, клиничен преглед, кръвни изследвания и образни процедури, води до диагноза психоза. Технически казано, психозата предполага нарушено възприемане на реалността.

Точната причина за шизофренията не е известна, но се смята, че факторите на околната среда заедно с генетиката причиняват това разстройство на мисълта. Теорията за допамина казва, че липсата на допамин поради свиване на определени части на мозъка е причина за шизофренията. Няма точни доказателства за същото. Причината за психозата може да бъде множество наркотици като алкохол, канабис, амфетамини, мозъчни тумори/кисти, инсулт, епилепсия, ХИВ, засягащ мозъка, болест на Паркинсон, болест на Алцхаймер, шизофрения и др.

Симптомите на шизофрения включват положителни симптоми като халюцинации, заблуди, неорганизирана мисъл и говор и негативни симптоми като анхедония (липса на желание да се правят неща за щастие), липса или лоша емоционална реакция към хората и ситуации, социално оттегляне, липса на внимание към личното външен вид и хигиена, липса на преценка и бедност на мотивацията. Има 5 подтипа на шизофрения- параноичен, дезорганизиран, кататония, недиференциран и остатъчен. Психозата е част от шизофренията, но не и обратно. Халюцинациите и заблудите са основните симптоми на психозата, а шизофренията е само една от възможните причини за това.

Диагнозата на шизофренията се извършва по критериите, изложени по -горе. Кръвните тестове и образите могат да се използват само за изключване на други медицински състояния, употреба на лекарства, които могат да имитират симптомите на шизофрения. По същия начин психозата е диагноза за изключване на други медицински състояния.

Лечението както на шизофрения, така и на психоза се използва с антипсихотични лекарства като рисперидон, клозапин и др. Освен това социалните интервенции като семейна терапия, когнитивно-поведенческа терапия и помощ от общността могат да помогнат за намаляване на социалното оттегляне и професионалната дисфункция на шизофренията. Терапията за психоза включва премахване на злоупотребата с вещества и лечение на физическо заболяване, което може да причини психиатрични симптоми.

Вземете насоки за дома: Психозата е психиатрично състояние, проявяващо се като нарушена мисъл и възприятие, халюцинации и заблуди. Шизофренията е психиатрично заболяване, характеризиращо се с психоза, както и с негативни симптоми като липса на мотивация и нужда от удоволствие, липса на емоции и преценка, дезорганизация на мисълта и поведението.

Точните причини за шизофренията не са известни. Психозата може да възникне поради алкохол, наркотици, медицински състояния като хипотиреоидизъм, мания и др.

Диагнозата и на двете е чрез изключване на физически състояния, злоупотреба с наркотици и др., Като се използват кръвни тестове, образни процедури и критерии DSM-IV.

Шизофренията е нелечима, но управляема с помощта на антипсихотици и помощ от семейството и общността. Терапията за психоза зависи от причината.

Ако смятате, че страдате или от психоза, или от шизофрения , наистина е важно да потърсите медицинска помощ . Чрез ранно откриване ще имате по -голям шанс да водите пълноценен живот.

2 коментара

  1. Тази страница, очертаваща разликите между две на пръв поглед идентични или почти идентични концепции, е страхотна идея и предлага на читателя важна услуга. Отчаяно се нуждае от редактор. Разединената фраза и неудобният синтаксис канят читателя да предположи, че съдържащите се в него заключения са еднакво погрешни.

  2. Добра идея за статия. Не оцениха проповедния тон към края или идеята, че шизофренията се лекува с лекарства плюс други неща, които биха могли да помогнат. Твърдението, че шизофренията е неизлечима, е нелепо. Все пак направихте ясно разграничението и така ... благодаря.

Вижте повече за: , ,