Разлика между Ремдезивир и Тамифлу

И ремдезивир, и Тамифлу са антивирусни лекарства и са свързани с лечението на COVID-19. По-конкретно, ремдезивир (търговска марка: Veklur) се прилага интравенозно и е официално одобрен за лечение на COVID-19 през октомври 2020 г. От друга страна, Tamiflu (родово наименование: озелтамивир фосфат) може да идва като хапче или течна суспензия и е използвани извън етикета за COVID-19. Следващите дискусии допълнително задълбочават техните различия.

Какво представлява Ремдезивир?

Ремдезивир е интравенозно прилагано антивирусно лекарство. Описва се като „нуклеозиден аналог“, което означава, че имитира вирусен РНК компонент, който вирусът трябва да се репликира. Сякаш се маскира като градивен елемент на вирусен генетичен материал (Bai, 2020). По принцип той спира разпространението на вируса в тялото, като му пречи да произвежда определен ензим, който е необходим за репликация. Първоначално ремдезивир е създаден като възможно лечение за хепатит; по -късно е проучен като потенциално лечение за вируса Ебола. Следващите изследвания доказват, че той е ефективен срещу респираторен синдром в Близкия изток (MERS) и тежък остър респираторен синдром (SARS). Изпитванията обаче са били само върху животни и в епруветки (Hackensack Meridian Health, 2020).

По отношение на COVID-19 проучване показа, че ремдезивир превъзхожда плацебо, като съкращава времето за възстановяване сред хоспитализирани възрастни пациенти. Пациентите, които са получили антивирусното лекарство, също са имали данни за инфекция на долните дихателни пътища (Beigel et al., 2020). Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) официално одобри ремдезивир за лечение на COVID-19 през октомври 2020 г. Лекарството се прилага интравенозно на хоспитализирани пациенти, обикновено веднъж дневно в продължение на пет до десет дни (Hackensack Meridian Health, 2020).

Remdesivir се продава под марката Veklur. Той идва под формата на разтвор (прах за смесване с течност) и се инжектира бавно за 30 до 120 минути. Страничните ефекти включват гадене, болка, синини, кървене или подуване близо до мястото, където е инжектиран разтворът. Някои могат също да получат сериозни странични ефекти като жълта кожа или очи, тъмна урина и болка в горния десен ъгъл на стомашната област (Националната медицинска библиотека на САЩ, 2020).

Какво представлява Tamiflu?

Tamiflu (родово наименование: озелтамивир фосфат) е лекарство с рецепта за лечение на грип. Той специфично блокира действията на грипен вирус тип А и тип В; се дава на хора на възраст най -малко 2 седмици, които са имали симптоми на грип за не повече от два дни. Tamiflu е едно от четирите одобрени от FDA антивирусни лекарства, препоръчани от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) за лечение на грип. Другите три са Relenza (родово име: занамивир), Rapivab (родово име: перамивир) и Xofluza (родово име: балоксавир марбоксил). Tamiflu може да се предлага като хапче или течна суспензия (2021 г.).

Това лекарство може да се прилага за предотвратяване на грип при хора, които са били изложени, но все още не изпитват симптоми. Трябва да се отбележи, че Tamiflu не лекува обикновена настинка и не трябва да се използва като заместител на годишните ваксини срещу грип. Възможните нежелани реакции на Tamiflu включват повръщане, гадене и главоболие. Редките странични ефекти включват делириум, халюцинации, внезапно объркване, треперене, самонараняване или необичайно поведение (Sinha, 2021).

По отношение на COVID-19 така нареченият „подход на Тамифлу“ е описан като изгоден, тъй като е по-достъпен и превантивен. Хората, които приемат това антивирусно лекарство, имат по -малък шанс да развият сериозно заболяване. Той може също така да се справи с нововъзникващите варианти на SARS-CoV-2 с мутации на протеини с шипове (Hackethal, 2021).

Разлика между Ремдезивир и Тамифлу

Определение

Remdesivir (търговска марка: Veklur) се прилага интравенозно и е официално одобрен за лечение на COVID-19 през октомври 2020 г. Първоначално ремдезивир е създаден като възможно лечение за хепатит; по -късно е проучен като потенциално лечение за вируса Ебола. Следващите изследвания доказват, че той е ефективен срещу респираторен синдром в Близкия изток (MERS) и тежък остър респираторен синдром (SARS). За сравнение, Tamiflu (родово наименование: озелтамивир фосфат) е лекарство с рецепта за лечение на грип и може да се предлага под формата на хапчета или течна суспензия и се използва извън етикета за COVID-19.

Странични ефекти

Страничните ефекти на ремдезивир включват гадене, болка, синини, кървене или подуване близо до мястото, където е инжектиран разтворът. Някои могат също да получат сериозни странични ефекти като жълта кожа или очи, тъмна урина и болка в горния десен ъгъл на стомашната област (Националната медицинска библиотека на САЩ, 2020). От друга страна, възможните странични ефекти на Tamiflu включват повръщане, гадене и главоболие. Редките странични ефекти включват делириум, халюцинации, внезапно объркване, треперене, самонараняване или необичайно поведение (Sinha, 2021).

COVID-19

По отношение на COVID-19 проучване показа, че ремдезивир превъзхожда плацебо, като съкращава времето за възстановяване сред хоспитализирани възрастни пациенти. Пациентите, които са получили антивирусното лекарство, също са имали данни за инфекция на долните дихателни пътища (Beigel et al., 2020). Що се отнася до така наречения „подход на Тамифлу“ за лечение на COVID-19, той е описан като изгоден, тъй като е по-достъпен и превантивен. Хората, които приемат това антивирусно лекарство, имат по -малък шанс да развият сериозно заболяване. Той може също така да се справи с нововъзникващите варианти на SARS-CoV-2 с мутации на протеини с шипове (Hackethal, 2021).

Ремдезивир срещу Тамифлу

Често задавани въпроси:

Разрешен ли е Remdesivir в Канада за лечение на тежки състояния на COVID-19?

Да, ремдезивир е първото лекарство, одобрено от Health Canada за лечение на COVID-19. Може да се използва за възрастни и юноши на възраст най -малко 12 години с телесно тегло най -малко 40 килограма (Агенция за обществено здраве на Канада, 2020 г.).

Какви лекарства за лечение на коронавирусна болест се считат за „нестандартна“ употреба?

Предписването на лекарства извън етикета може да бъде предмет на националните закони и разпоредби (Световна здравна организация, 2020). Одобрените от FDA лекарства, използвани извън етикета за лечение на COVID-19, включват следното (clinictrials.gov, 2020):

 • Хидроксихлорохин сулфат
 • Лопинавир; ритонавир
 • Хлорохин фосфат
 • Вдишван газ с азотна киселина
 • Тоцилизумаб
 • Метилпреднизолон
 • Сарилумаб
 • Озелтамивир
 • Аскорбинова киселина
 • Ритонавир
 • Колхицин
 • Рибаварин
 • Дарунавир; кобицистат

Какви са някои превантивни мерки за COVID-19?

Световната здравна организация посочва начини за предотвратяване на разпространението на вируса; те включват следното:

 • Почиствайте ръцете си често; използвайте сапун и вода или втриване на алкохолна основа
 • Спазвайте физическо дистанциране
 • Носете маски
 • Ваксинирайте се
 • Не докосвайте очите, носа или устата си
 • Останете вкъщи, ако се почувствате зле
 • Потърсете медицинска помощ, ако имате температура, кашлица и затруднено дишане

Могат ли дезинфектантите за ръце да убият COVID-19?

Според Центъра за изследване на инфекциозните болести:

Препоръчаните от СЗО дезинфектанти на алкохолна основа са ефективни при убиването на вируса COVID-19. Има две препоръчителни формули:

 • 80% етанол, 1,45% глицерол и 0,125% водороден пероксид
 • 75% 2-пропанол, 1,45% глицерол и 0,125% водороден пероксид

Съставите обаче не отговарят на изискванията за ефективност на Европейската норма 1500. Следователно, следните модифицирани формулировки са направени от Suchomel и колеги (Beusokekom, 2020)

 • 80% етанол, 0,725% глицерол и 0,125% водороден пероксид
 • 75% 2-пропанол, 0,725% глицерол и 0,125% водороден пероксид

Можете ли сами да се възстановите от COVID-19?

Да, повечето хора ще се възстановят от COVID-19 сами, без да бъдат хоспитализирани (Avert, 2021). Симптомите изчезват след две до три седмици, особено при тези със силна имунна система.

Резюме

 • Remdesivir (търговска марка: Veklur) се прилага интравенозно и е официално одобрен за лечение на COVID-19 през октомври 2020 г.
 • Tamiflu (родово наименование: озелтамивир фосфат) е лекарство с рецепта за лечение на грип и може да се предлага под формата на хапчета или течна суспензия и се използва извън етикета за COVID-19.
 • Страничните ефекти на ремдезивир включват гадене и болка, синини, кървене или подуване близо до мястото, където е инжектиран разтвора, докато тези на Tamiflu включват повръщане, гадене и главоболие.

Вижте повече за: ,