Разлика между Ремдезивир и Дексаметазон

Ремдезивир е лекарство, разработено за други вирусни инфекции, което също работи за лечение на пациенти с Covid-19. Дексаметазон е вид стероид, който е показал обещание при лечението и подпомагането на пациенти, които имат тежки инфекции с Covid-19.

Какво представлява Ремдезивир?

Определение:

Ремдезивир е направен за лечение на инфекции, причинени от респираторни вируси, а наскоро е тестван и върху пациенти с Covid-19.

Механизъм на действие:

Ремдезивир атакува ензима, пряко участващ в репликацията на вируса Covid-19. Това е ензимът РНК полимераза, който участва в реакциите на репликация на нуклеинова киселина. Молекулярните реакции изискват специфични ензими, поради което инхибирането на този специфичен ензим води до разрушаване в процеса на репликация на вирусен геном.

За какво се използва:

Първоначално лекарството е направено за борба с респираторния синцитиален вирус и някои щамове на вируса на хепатит. Той обаче е помогнал срещу други респираторни инфекции, включително инфекции с Covid-19.

Използвайте за лечение на Covid-19

Установено е, че пациентите с Covid-19, които получават Remdesivir, се възстановяват много по-бързо от тези, които не получават това лечение. Това лекарство позволява на пациента по -бързо да преодолее инфекцията, което води до по -кратко време за хоспитализация. NIH препоръчва използването на Remdesivir за пациенти, които са в болница и се нуждаят от допълнителен кислород, но лекарството не се препоръчва за пациенти, които не са тежко болни от Covid-19.

Странични ефекти:

Има редица странични ефекти, свързани с Remdesivir, включително чувство на замаяност, треска и втрисане, задух и повръщане.

Какво е дексаметазон?

Определение:

Дексаметазон е лекарство, което е вид кортикостероид, използван за лечение на определени автоимунни състояния и който сега се използва и за лечение на пациенти с Covid-19.

Механизъм на действие:

Лекарството действа чрез намаляване на отделянето на химикали, които предизвикват възпаление и помагат, като спират действието на различни видове клетки, участващи в възпалителния отговор на организма.

За какво се използва:

Дексаметазон се използва за лечение на състояния като алергии и астма. Той е полезен и за подпомагане на хора с автоимунни заболявания като ревматоиден артрит, тъй като помага за потискане на имунния отговор. Сега се използва и за лечение на пациенти с Covid-19.

Използвайте за лечение на Covid-19

Използва се за лечение на пациенти с Covid-19 и намалява смъртността на хора с тежък Covid с 30%. Изглежда, че работи най-добре за хора, които имат дихателна недостатъчност поради инфекцията си с Covid-19. Някои учени предполагат, че най -добрата стратегия за лечение на коронавирус е да се използва лекарството за кратко време само защото по време на възстановяването притеснението е, че то може да потисне твърде много имунния отговор. При хоспитализирани пациенти смъртността е значително по -ниска след 28 дни при пациенти, които са получили дексаметазон, отколкото тези, които не са получили лекарството. NIH препоръчва използването на това лекарство за пациенти, нуждаещи се от допълнителен кислород в болницата, и също така съветват комбинирането на дексаметазон с ремдезивир, когато пациентите показват все по -високи нива на възпаление в тялото и се нуждаят от повече кислород.

Странични ефекти:

Страничните ефекти на дексаметазон включват дразнене на стомаха, гадене и повръщане. Пациентите също могат да получат замаяност, болка в главата, депресия и в някои случаи да не могат да спят.

Разлика между Ремдезивир и Дексаметазон?

Определение

Ремдезивир е лекарство, което се използва срещу респираторни вируси, включително Covid-19. Дексаметазон е вид кортикостероидно лекарство, използвано за лечение на автоимунни заболявания, а напоследък и Covid-19.

Целева молекула (и) или клетки

Молекулата, насочена от Remdesivir, е ензим, наречен РНК полимераза. Целевата молекула на дексаметазон е цитокин и също така спира действието на някои бели кръвни клетки, участващи в възпалението.

Механизъм на действие

Ремдезивир спира репликацията на генома чрез въздействие върху специфичния полимеразен ензим, който е необходим. Дексаметазон спира възпалението, като спира освобождаването на белите кръвни клетки и цитокините.

Предимства

Предимствата за пациентите с Covid-19 са, че те се възстановяват по-бързо, ако им се даде лекарство Remdesivir; помага и при други инфекции като хепатит. Предимствата за пациентите с Covid-19, които получават дексаметазон, са, че намалява смъртността на пациентите с Covid-19 с 30%, когато заболяването е тежко и пациентите са на кислород.

Недостатъци

Понякога има странични ефекти от приема на Remdesivir като треска и втрисане, замаяност и повръщане. Понякога има странични ефекти от приема на дексаметазон и пациентите могат да завършат с разстроен стомах, гадене, депресия, замаяност и раздразнителност.

Таблица, сравняваща Ремдезивир и Дексаметазон

Резюме на Remdesivir Vs. Дексаметазон

  • И дексаметазон, и ремдезивир имат някои положителни ефекти при пациенти с Covid-19.
  • И двете лекарства могат да се използват заедно за пациенти в болница с високи нива на възпаление и високи нужди от кислород.
  • Дексаметазон е насочен към имунната система на пациента, за да потисне възпалителния отговор.
  • Ремдезивир атакува действителния вирус, като инхибира РНК полимеразата, необходима за репликацията на нуклеинова киселина.
  • Както Ремдезивир, така и дексаметазон могат да имат доста неприятни странични ефекти за някои хора.

Вижте повече за: ,