Разлика между REM и дълбок сън

Прекарваме почти една трета от живота си в сън. Е, изследвания и проучвания показват, че се нуждаем от поне седем добри часа нощен сън, за да се чувстваме освежени сутрин. Добрият здравословен сън е полезен както за тялото, така и за ума ни. Но нашето разбиране за това как сънят ни носи полза значително се е развило през годините. Проучване на моделите на съня през 50 -те години на миналия век от физиолог от Чикагския университет Натаниел Клейтман доведе до завладяващо откритие, което предполага, че сънят не е състояние на кома, а по -скоро период на редовни циклични промени.

Нормалният цикъл на сън се състои от два етапа: сън с бързи движения на очите (NREM) и сън с бързо движение на очите (REM). Заедно тези два етапа правят един пълен цикъл на сън. NREM сънят, известен също като бавен вълнен сън (SWS), е етап на сън без сънища, който се случва първи и прогресира във фиксиран ред, тъй като тялото ни преминава от лек към дълбок сън на четири етапа. REM сънят, често наричан петият етап от цикъла на съня, обикновено се свързва със сънища и се характеризира с бързото движение на очите. Сънищата обаче могат да се появят и при NREM сън.

Какво е дълбок сън?

По време на NREM електрическата активност в мозъка се забавя и мозъчните вълни се променят от бързи темпове на събуждане към бавни вълни с висока амплитуда, тъй като сънят се задълбочава. Изглежда, че тялото влиза в състояние на хибернация, когато физиологичната система се настройва. Дълбокият сън е основно етап 3 от цикъла на сън на NREM, който се характеризира с ЕЕГ, която показва бавни вълни с висока амплитуда. Нашето тяло влиза в този етап след приблизително половин час до около час след заспиване. Следва етап 4 на NREM съня, който се разглежда като най -дълбокият етап на сън, при който мозъчните вълни се забавят значително, което показва изразена синхронизация.

Физиологичните промени, свързани с дълбок сън, включват намален мускулен тонус, намалена сърдечна честота и кръвно налягане, забавяне на дишането и понижен метаболизъм в тялото. Това е, когато очите и мускулите ни започват да се отпускат, докато очите започват бавно, търкалящо се движение, докато не спрат с Етап 4 дълбок сън с очи, обърнати нагоре. Този етап е много важен за нашата телесна функция, тъй като тялото започва да се лекува, като клетките се заменят, мускулните тъкани се възстановяват и имунната система става по -активна. Обикновено на този етап няма сънища. Но около час и половина цялата картина се променя, когато тялото ни навлезе в REM фаза на сън.

Какво е сън за бързо движение на очите (REM)?

REM, съкратено от бързо движение на очите, често се нарича етап 5 на цикъла на съня, характеризиращ се с ЕЕГ, която показва високочестотен и нискоамплитуден модел, т.е. някакъв десинхронизиран модел, наблюдаван в будно състояние. Следователно, REM сънят се нарича още „сън с бързи вълни“ или „десинхронизиран сън“, тъй като системата на тялото ни се връща обратно на висока скорост, с изключение на основните мускули, които контролират движението. Както подсказва името, ирисите се движат бързо в различни посоки, създавайки най -голям брой и докладвана интензивност на докладите за сънища. Тогава, докато тялото ни изпада във временно състояние, подобно на парализа, умът създава халюцинации, които наричаме сънища.

REM сънят се характеризира с изблик на конюгирани движения на очите, нередности в дишането и сърдечната честота, намаляване на мускулния тонус и потрепване на мускулите на крайниците, особено в лицето, ръцете и краката. Мускулите на средното ухо стават активни по време на REM сън, тъй като тялото и мозъкът преминават през множество промени. Освен това затруднява събуждането от REM съня. Въпреки това, ако индивидът се събуди от REM съня, той/тя веднага започва да изпитва чувство на бдителност и е наясно с околната среда.

Разлика между REM и Deep Sleep

Етап на сън в REM и дълбок сън

- Дълбокият сън е етап 3 от цикъла на сън на NREM, който се характеризира с ЕЕГ, която показва бавни вълни с висока амплитуда. Субективно, човешкото тяло влиза в този етап половин час до около час след заспиване и през това време индивидът е напълно освободен от околната среда, когато тялото изпада в хибернация. REM е етап 5 от цикъла на съня, който се характеризира с ЕЕГ, която показва високочестотен и нискоамплитуден модел и както подсказва името, ирисите се движат бързо в различни посоки, представлявайки уникална фаза на съня.

Физиологични промени в REM и дълбок сън

- Физиологичните промени, свързани с дълбок сън, включват намален мускулен тонус, намалена сърдечна честота и кръвно налягане, забавяне на дишането и понижен метаболизъм в тялото. За разлика от REM съня, дълбокият сън е времето, когато електрическата активност около мозъка ни се забавя значително. REM сънят се характеризира с изблик на конюгирани движения на очите, нередности в дишането и сърдечната честота, намаляване на мускулния тонус и потрепване на мускулите на крайниците, особено в лицето, ръцете и краката.

REM срещу Deep Sleep: Сравнителна диаграма

Резюме

Накратко, дълбокият сън е етап 3 на цикъла на не-REM сън, който веднага е последван от етап 4 на съня NREM, който се разглежда като най-дълбокият етап на сън, при който мозъчните вълни се забавят значително, което води до прогресивно намаляване на съзнанието. Това е, когато очите и мускулите ни започват да се отпускат, когато тялото започва да се лекува. REM сънят, често наричан сънливо състояние, веднага е последван от не-REM съня и индивидът е в състояние на тежък сън и напълно не реагира на околната среда.

Вижте повече за: ,